Σπύρος Παπασπύρος: Όλα «εναντίον» και όλοι «εναντίον» όλων !

0

Αρκετοί εκτιμούν ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την αναγέννηση ή την διάλυση. Οι θετικές εξελίξεις εξαιτίας της δεσπόζουσας μεθοδολογίας και άλλων γεγονότων (Γερμανικές εκλογές ’17) μπορεί είναι αργές. Το ερώτημα είναι: αν μπορεί αυτή η πολιτική διαχείριση να τα «καταφέρει» χωρίς νέα επεισόδια και εκτεταμένες ζημιές; Η αλλαγή συνθηκών είναι δύσκολη διαδικασία. Είναι όμως εφικτή μια νέα συμφωνία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, παρά την κρίση, πορεύεται (εδώ και 15χρόνια χωρίς) αν και τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

Οι επίσημες προβλέψεις ότι η υγεία της οικονομίας αποκαθίσταται, η ανάπτυξη έρχεται, η ανεργία μειώνεται ή η ανταγωνιστικότητα ανακτάται, τα επεισόδια ή τα σοκ απομακρύνονται, διαρκώς διαψεύδονται !

Στην τρέχουσα μορφή παγκοσμιοποίησης η επιζητούμενη ανταγωνιστικότητα στην βάση του χαμηλού κόστους εργασίας και όχι την ποιότητα, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, γίνεται μαραθώνιος χωρίς «τέλος». Μετά την Κίνα -που ολοκλήρωσε τον κύκλο ανάπτυξης στο χαμηλό μισθό – 16 και πλέον χώρες (Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική) παίρνουν την σκυτάλη στην φθηνή ίνα ή την συναρμολόγηση κινητών. Στην Αιθιοπία πχ το κόστος εργασίας ανά μονάδα είναι το 50% της Κίνας.

Οι διαρθρωτικές και θεσμικές μετταρυθμίσεις προσαρμογής του κόστους εργασίας στην ΕΕ (με βλάβη σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, καταστροφή μεγάλου μέρους των μεσαίων) εξαντλείται και το πέταγμα της νεοφιλελεύθερης πεταλούδας ή οι διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια δεν «απασχολούν» ή «φοβίζουν» τους απλούς πολίτες. Στο έδαφος αυτό η ευρωπαϊκή στροφή γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Η Ευρώπη χωρίς νέα αρχιτεκτονική, εμβάθυνση, εξωστρεφή πολιτική, αναπροσανατολισμό παραγωγής και καταμερισμού εργασίας, επεκτατική πολιτική (μαζί με την κληρονομιά δημόσιων χρεών και ελλειμμάτων) με άμεση αξιοποίηση προτάσεων που τρέχουν όση «ανθεκτικότητα» κι αν επιδείξει το επόμενο διάστημα η ρευστοποίηση του μέλλοντός της είναι δεδομένη. 

Το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να κυριευθεί από το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου με άξονα το δημοσιονομικό και την νομισματική φερεγγυότητα είναι ορατό.

Η ευρωπαϊκή ιστορία καταγράφει και τον τριακονταετή πόλεμο στην κεντρική Ευρώπη (1618-1648) με πολύ πόνο και δεινά από την επικράτηση στενών συμφερόντων, αποδυνάμωση αξιών και υποδαύλιση θρησκευτικών διαφορών.

Η προσπάθεια επιβολής ομοιομορφίας στην αρχή: cuius regio, eius religio (όποιου είναι το κράτος αυτού και η θρησκεία), δηλ. ο ηγεμόνας είχε το δικαίωμα να ορίζει την θρησκεία στους υπηκόους, ήταν το πλαίσιο.

Στην εξέλιξη των γεγονότων οι ευρωπαίοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τους λόγους των ηγετών και να γίνεται συνείδηση ότι η μετριοπάθεια, η ανεκτικότητα, η ελευθερία είναι στοιχεία ισορροπίας, ειρήνης και προόδου. Έτσι άλλαξε δραστικά μετά ο Χάρτης της Ευρώπης, η σχέση υπηκόων-κυβερνητών, ήρθαν πιο σύγχρονες, δημοκρατικές, συμμετοχικές σχέσεις και ο έλεγχος των πολιτών στην εξουσία.

Στις μέρες μας, από την μία προωθείται η αναγνώριση στα ρομπότ ταυτότητας ηλεκτρονικού προσώπου και συζητάμε για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, την τεχνητή νοημοσύνη κά δηλαδή το μαζικό πέρασμα στην παραγωγή των νέων επαναστατικών τεχνολογιών και από την άλλη κλεινόμαστε στις έριδες, τις μάχες κυριαρχίας και επικυριαρχίας και συμπίεση σε απαράδεκτα χαμηλά «βαρομετρικά» της ζωής εκατομμυρίων ευρωπαίων!

Από τις τράπεζες, το Ευρώ, τα αριθμητικά και ποσοτικά δεδομένα, το νέο κύκλο: «φταίνε όλα και όλοι, οι πάντες και τα πάντα εναντίον πάντων» η Ευρώπη αν δεν δει τον άνθρωπο στο κέντρο του οικοδομήματος, όλο και θα φθίνει

Η δύναμη και η πρωτοπορία της ανακτάται και κερδίζεται στους ανθρώπινες κοινωνίες. Άλλως αντί για ατμομηχανή προόδου στου νέο αιώνα, με νέα παραγωγή και οικονομία, δίκαιη κατανομή και διανομή, φάρος πολιτισμού για τον κόσμο, μάλλον κινδυνεύει να μετατραπεί σε θέσπισμα «πίσω από τον αιώνα»!

Γιατί η ιστορία μπορεί να μην «επαναλαμβάνεται» αλλά αυτό δεν είναι το λιβάνι που διώχνει ή νομοτελειακά αποκρούει νέα, εξίσου μεγάλα ιστορικά λάθη !

Προηγούμενα άρθρα

 1. Σπύρος Παπασπύρος: Η υπέρ-πώληση του νεοφιλευθερισμού γέννησε, αναπαράγει την κρίση, διχάζει τις κοινωνίες!
 2. Σπύρος Παπασπύρος: Br-Gr-( και άλλα ) exit, συνέπειες και διλλήματα!
 3. Σπύρος Παπασπύρος: Το μωβ κουστούμι και η μωβ πινελιά !
 4. Σπύρος Παπασπύρος: Πυροτεχνήματα ή τέχνη με ικανότητα προσαρμογής; Δυσδιάκριτα τα όρια σε θολό ορίζοντα!
 5. Σπύρος Παπασπύρος: Προς και πού «κοιτάμε»
 6. Σπύρος Παπασπύρος: Βελούδινη αλλαγή πολιτικής ή τακτικής;
 7. Σπύρος Παπασπύρος: Αναχρονιστικός ή Σύγχρονος συνδικαλισμός;
 8. Σπύρος Παπασπύρος: Κοκτέιλ μέτρων, παθών, ειδώλων και εκλογών!
 9. Σπύρος Παπασπύρος: Τα «έμαθες τα νέα» που έρχονται από παλιά για τα τωρινά;
 10. Σπύρος Παπασπύρος: Το εβδομαδιαίο «γκράφιτι» διαχείρισης της «κοινής γνώμης» !
 11. Σπύρος Παπασπύρος: Σε λάθος σημείο η ανάλυση των δεδομένων και οι εκτιμήσεις!
 12. Σπύρος Παπασπύρος: Διαρκής ο «θάνατος» του νέου εκ προμελέτης ή άνευ!
 13. Σπύρος Παπασπύρος: Μια πληγωμένη και διαφορετική άνοιξη!
 14. Σπύρος Παπασπύρος: Πόσο ακόμη «χαλαρά» στο τέλμα;
 15. Σπύρος Παπασπύρος: Ατζέντα εκτός πραγματικότητας: από τα προαπαιτούμενα στα ετεροχρονισμένα απαιτούμενα και μετέωρα μέτρα για προσφυγικό!
 16. Σπύρος Παπασπύρος: Τα επιδερμικά ή τα σοβαρά «αν» στο «τραπέζι»;
 17. Σπύρος Παπασπύρος: … Και στην μέγγενη ρηχού «πολιτικού» παιχνιδιού η χώρα!
 18. Σπύρος Παπασπύρος: Χωρίς στόχο δεν σκοράρεις!
 19. Σπύρος Παπασπύρος: Ο χορός των «αιωρούμενων» !
 20. Σπύρος Παπασπύρος: Όταν γράφει αδιέξοδο, αλλάζουμε πορεία πριν δούμε τοίχο! Τι δεν καταλαβαίνουμε;
 21. Σπύρος Παπασπύρος: Κλοιός για τέταρτο μνημόνιο;
 22. Σπύρος Παπασπύρος: Η άλλη όψη του φεγγαριού!
 23. Σπύρος Παπασπύρος: Τελική ευθεία: από κάβο σε κάβο!
 24. Σπύρος Παπασπύρος: Ασφαλιστικό: διαρκής υπόθεση – καθρέπτης απώλειας πολλαπλών ισορροπιών!
 25. Σπύρος Παπασπύρος: Κλειδί το νέο και η εμπιστοσύνη για αλλαγή τον καινούργιο χρόνο!
 26. Σπύρος Παπασπύρος: Δύο πρόσφατες εμπειρίες, μια ανάγνωση και μια εικόνα
 27. Σπύρος Παπασπύρος: New deal για ρωγμή στον κύκλο και «τοίχο» των αδιεξόδων !
 28. Σπύρος Παπασπύρος: Με τη Βελόνα του διαβήτη
 29. Σπύρος Παπασπύρος: Το αληθινό αφήγημα, οι υποθέσεις εργασίας και τα διηγήματα φαντασίας!
 30. Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!
 31. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
 32. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων» !
 33. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
 34. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
 35. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
 36. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
 37. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
 38. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
 39. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
 40. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
 41. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών
 42. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.