Σπύρος Παπασπύρος: Κλοιός για τέταρτο μνημόνιο;

0

Τις μέρες της εσωτερικής «έντασης» που διανύουμε οι τίτλοι: η χώρα σε κλοιό, έμφραγμα, εξέγερση κλπ και η αποσπασματική παρουσίαση δηλώσεων, «ειδήσεων», αναλύσεων αποκαλύπτουν την προβληματική λειτουργία ποικιλώνυμων παραγόντων της «δημόσιας» ζωής και επικοινωνιακών μηχανισμών.

Ο λαϊκισμός των «αντι- λαϊκιστών «και η ρητορική των λαϊκιστών της «άλλης όχθης» ανταγωνίζονται σε πομπώδεις «μικρό-μεγαλοστομίες» στον δακτύλιο του φόβου τους για ολόκληρη την αλήθεια στο λαό.

Τελικά το τι έρχεται για τους απλούς ανθρώπους άλλη μια φορά είναι «άγνωστο». Το ζήτημα είναι (μόνο;) αν φεύγει η κυβέρνηση και ανεβαίνει η ΝΔ, με μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα ή όχι, ή αν τούτες και τις επόμενες εβδομάδες στρώνεται το χαλί για 4ο μνημόνιο;

Οι διαβεβαιώσεις περί «εξόδου» με τα τωρινά δεδομένα και όταν η χώρα έχει προσδεθεί (με ευθύνη των κύριων πολιτικών δυνάμεων) στην μνημονιακή διαχείριση είναι κάλπικες χαραμάδες ελπίδας, «πολιτικό εμπόριο αισιοδοξίας».

Άλλο η παράδοση της μνημονιακής σκυτάλης και διαφορετικό η λύση της κρίσης.

Το λάθος του προγράμματος ή της εφαρμογής του με τις κυλιόμενες ευθύνες, τους αλληλόχρεους λογαριασμούς σκοπιμοτήτων και την χειραγώγηση της πληροφόρησης ή παραπληροφόρησης υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του όποιου, έστω και κακού κυβερνητικού σχεδίου, κυρίως όμως την ανάδειξη από το λαό πιο ευέλικτων, σωστών πολιτικών προτάσεων, σοβαρών θέσεων και προσώπων.

Τελικά ο κλοιός είναι στην υγιή παραγωγική μηχανή του τόπου και τον λαό δηλ. στην ατμομηχανή όταν η πατρίδα είναι ανοιχτή, χωρίς οριογραμμή στις νέες θύελλες – οικονομικές, μεταναστευτικές, γεωπολιτικές – που έρχονται από παντού, από το διεθνές, ευρωπαϊκό συντηρητικό κατεστημένο, το μεσογειακό, μεσανατολικό περιβάλλον.

Ο αφελληνισμός επιχειρήσεων, υποδομών, δικτύων, αξιοποίησης των φυσικών πόρων, δανείων, ακινήτων και οτιδήποτε έχει «αξία» στους αγοραίους πλειστηριασμούς επιτείνει τον κύκλο φθοράς.

Αρκετοί με επιλεκτική μνήμη ή ανάγνωση πλευρών της ιστορίας, των εξελίξεων, είναι έτοιμοι να υψώσουν και πάλι την κραυγή:

Και τι μπορεί να γίνει αφού είμαστε υπερχρεωμένοι;

Αν αντιστρέψουμε το ερώτημα: 

Δηλ. αν καταστραφεί η κοινωνική ασφάλιση, γίνει πιο βαριά η φορολογία, συρρικνωθούν ως κρατική φιλανθρωπίας οι ιατροφαρμακευτικές παροχές, τα σχολεία περιοριστούν στα όρια του κέντρου κάθε δήμου κ.ά., δηλαδή γίνουν οι «τέλειες» εξισώσεις για «οικονομίες κλίματος» θα υπάρξει ανάκαμψη;

Οι κορώνες με συγκρούσεις άνευ στρατηγικής κάποιοι «εκτιμούν» ότι «βολεύει» πρόσκαιρους κομματικούς ανταγωνισμούς. Όμως είναι πολλά τα χρόνια της κρίσης για να επιτρέπουν την ανυπαρξία στοιχειώδους διορατικότητας!

Ο χρόνος – γέφυρα ανάμεσα στα τωρινά και το μεσόπροθεσμο κρύβει πολλά: ένα ή δύο βήματα για το ασφαλιστικό ή φορολογικό; Τακτικές της κυβέρνησης, με ποιο βάθος;

Η αποφυγή ενός 4ου μνημονίου έχει ζωτικό, παραγωγικό χρόνο εικοσιπέντε εβδομάδων.

Αν δεν τα καταφέρουμε μπορεί να αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει σε προϋποθέσεις, όρους και στο χρόνο η επιμήκυνση της περιπέτειας.

Τότε η απογοήτευση μπορεί να μετατραπεί σε συλλογική (όχι ατομική ) απόγνωση και να εκδηλωθεί ως «τραυματική και χαώδης»!

Η διέξοδος είναι στην σύνεση, ευθύνη, στην άφθαρτη σχέση, συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία.

Είναι επείγον δηλαδή  ο κλοιός να ανοίξει προς τα έξω και όχι να «γίνεται» σύνορο διαίρεσης  εντός της χώρας.

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σπύρος Παπασπύρος: Η άλλη όψη του φεγγαριού!
  2. Σπύρος Παπασπύρος: Τελική ευθεία: από κάβο σε κάβο!
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Ασφαλιστικό: διαρκής υπόθεση – καθρέπτης απώλειας πολλαπλών ισορροπιών!
  4. Σπύρος Παπασπύρος: Κλειδί το νέο και η εμπιστοσύνη για αλλαγή τον καινούργιο χρόνο!
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Δύο πρόσφατες εμπειρίες, μια ανάγνωση και μια εικόνα
  6. Σπύρος Παπασπύρος: New deal για ρωγμή στον κύκλο και «τοίχο» των αδιεξόδων !
  7. Σπύρος Παπασπύρος: Με τη Βελόνα του διαβήτη
  8. Σπύρος Παπασπύρος: Το αληθινό αφήγημα, οι υποθέσεις εργασίας και τα διηγήματα φαντασίας!
  9. Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!
  10. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
  11. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων» !
  12. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
  13. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
  14. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
  15. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
  16. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  17. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  18. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες»  και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  19. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες»  και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  20. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών 
  21. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.