Σπύρος Παπασπύρος: Το εβδομαδιαίο «γκράφιτι» διαχείρισης της «κοινής γνώμης» !

0

Στα έξι χρόνια της κρίσης το «εβδομαδιαίο έργο» διοχέτευσης πληροφοριών από κυβέρνηση, θεσμούς, Βρυξέλλες, πηγές, είναι η μόνη ίσως «κανονικότητα» που έχει επιτευχθεί.

Την αρχή της εβδομάδας τα θέματα «κλείνουν» και είμαστε στο τέλος τους, λίγο πριν το μέσο είναι δύσκολα, «διεθνοποιούνται» και προς το τέλος υπάρχει «ανήσυχη κινητικότητα», «οι ήπιες ή πιο βαριές «εμπλοκές» εναλλάσσονται! Στο τέλος (Σάββατο έως Κυριακή μεσημέρι) έχουμε «μελό κοινωνικά», σκέψη, νουθεσίες, δυσκολίες, ελπίδες, αρκετές πιθανότητες, ευκαιρίες, όλα χαλαρά και από το βράδυ επανεκδίδεται το σενάριο για τα νέα επεισόδια.

Δεν «ξέρω» πόσο ελεύθερη είναι η πένα ή γλώσσα όσων γράφουν και δημοσιολογούν, έχω δυνατή την αίσθηση -αν όχι τη βεβαιότητα- ότι το αποτέλεσμα είναι ένα: μεθοδική, συστηματική χειραγώγηση της «κοινής γνώμης» από την ισχυρή πλευρά της εξουσίας εντός και εκτός της χώρας, της υπερκείμενης και επικυρίαρχης.

Η τεχνική -και τεχνητή- μοναδιάστατη προσέγγιση του προβλήματος: οικονομικό, δημοσιονομικό, εθνικό,  ευρωπαϊκό, των ξένων ή δικό μας ή μίγμα αλλά πάντα «αόριστα», σε απόσταση από γεωπολιτικά ή σταθμούς, π.χ. το Όχι στο Βουκουρέστι ή η ένταξη στο Ευρώ και η ισοτιμία ή η πριν και μετά περίοδος των μνημονίων (και σε τι βάθος;), οι «ιερές αγελάδες» του ντόπιου παρασιτικού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου. Εύκολη η εναπόθεση ευθυνών σε συντεχνίες, πολιτικούς, συνδικαλιστές, διαδηλωτές -καιρό έχουμε να ακούσουμε για τους 50 που εμποδίζουν την κυκλοφορία. Για τον  ευρωπαϊκό  και διεθνή -υγιή ή μη- καπιταλισμό ή καζίνο-καπιταλισμό «επιτρέπονται» λίγες λέξεις. Αν δεν  κάνω λάθος για την ηθική φιλελεύθερων, και μη, που έκρυβαν την ξιπασιά τους στο Παναμά ούτε ένα ολόκληρο κήρυγμα δεν ακούσαμε δηλ. όλα σερβίρονται αλλά ασύνδετα, χωρίς συνέχεια ή ισορροπία, επιμέρους, ατομικά και αποσπασματικά με μισο-γέμισμα του ποτηριού! Άψογη «δημοκρατία» με «πλήρη» ελευθερία λόγου και ιδεών αλλά χάος στην εγκυρότητα, επομένως στην δυνατότητα ορθής επιλογής των πολιτών αλλά … «ευκαιρίες» υπάρχουν άφθονες!

Ακρότητες «πολιτικού υποσιτισμού» όταν στο Αιγαίο εγκαταστάθηκε και εξελίσσεται η νέα τάξη πραγμάτων, ενώ η ανελέητη φορολογία χτίζεται πάνω στα ερείπια των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το υπερτροφικό Κράτος- που τώρα κάποιοι «αναζητούν»- διαλύθηκε και κάθε δικαίωμα που «πέθανε» ακόμη ενοχοποιείται για ανορθολογικό αντιαναπτυξιακό ρόλο.

Μια εβραϊκή παροιμία λέει «η μισή αλήθεια είναι ολόκληρο ψέμα» και δεν χρειάζεται να είναι κανείς τέρας ευφυΐας για να διαπιστώσει ότι αυτή είναι η ατμομηχανή διαμόρφωσης της «κοινής γνώμης» από κάθε λογής φωστήρες, εθνικούς ή απλούς.

Μπορεί η κοινωνία να «έχασε» παραδοσιακά αντανακλαστικά στον παραλογισμό της εποχής που τρέχει, στα «σύγχρονα» δίκτυα ή τρόπους διαίρεσης, ελέγχου, αποπροσανατολισμού αλλά κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το νήμα που υφαίνουν στον φόβο, την ανασφάλεια, την αδράνεια μπορεί οριστικά να την «δέσει». Ξεχνάνε  ότι στην ιστορία πολλοί μιλάνε για σχοινιά αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ήδη «κρεμασμένοι» και εκεί υπάρχει και η άλλη παροιμία «ότι στο σπίτι … δεν μιλάνε για σχοινί»!

Βέβαια δεν είναι απλό ζήτημα η ανάδυση μιας νέας σε ποιότητα, δυναμική, περιεκτικότητα δημοκρατίας, πληροφόρησης και γνώσης αλλά παραμένει υπαρκτή δυνατότητα. Αρκεί να πορευτούμε με τις δυνατότητες, να μην κυνηγάμε σε ορόφους ευκαιρίες γιατί η  έξοδος από την κρίση ή είναι δυνατότητα ή με την «θεά τύχη» θα περιμένουμε την «δεύτερη παρουσία»!

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σπύρος Παπασπύρος: Σε λάθος σημείο η ανάλυση των δεδομένων και οι εκτιμήσεις!
  2. Σπύρος Παπασπύρος: Διαρκής ο «θάνατος» του νέου εκ προμελέτης ή άνευ!
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Μια πληγωμένη και διαφορετική άνοιξη!
  4. Σπύρος Παπασπύρος: Πόσο ακόμη «χαλαρά» στο τέλμα;
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Ατζέντα εκτός πραγματικότητας: από τα προαπαιτούμενα στα ετεροχρονισμένα απαιτούμενα και μετέωρα μέτρα για προσφυγικό!
  6. Σπύρος Παπασπύρος: Τα επιδερμικά ή τα σοβαρά «αν» στο «τραπέζι»;
  7. Σπύρος Παπασπύρος: … Και στην μέγγενη ρηχού «πολιτικού» παιχνιδιού η χώρα!
  8. Σπύρος Παπασπύρος: Χωρίς στόχο δεν σκοράρεις!
  9. Σπύρος Παπασπύρος: Ο χορός των «αιωρούμενων»!
  10. Σπύρος Παπασπύρος: Όταν γράφει αδιέξοδο, αλλάζουμε πορεία πριν δούμε τοίχο! Τι δεν καταλαβαίνουμε;
  11. Σπύρος Παπασπύρος: Κλοιός για τέταρτο μνημόνιο;
  12. Σπύρος Παπασπύρος: Η άλλη όψη του φεγγαριού!
  13. Σπύρος Παπασπύρος: Τελική ευθεία: από κάβο σε κάβο!
  14. Σπύρος Παπασπύρος: Ασφαλιστικό: διαρκής υπόθεση – καθρέπτης απώλειας πολλαπλών ισορροπιών!
  15. Σπύρος Παπασπύρος: Κλειδί το νέο και η εμπιστοσύνη για αλλαγή τον καινούργιο χρόνο!
  16. Σπύρος Παπασπύρος: Δύο πρόσφατες εμπειρίες, μια ανάγνωση και μια εικόνα
  17. Σπύρος Παπασπύρος: New deal για ρωγμή στον κύκλο και «τοίχο» των αδιεξόδων !
  18. Σπύρος Παπασπύρος: Με τη Βελόνα του διαβήτη
  19. Σπύρος Παπασπύρος: Το αληθινό αφήγημα, οι υποθέσεις εργασίας και τα διηγήματα φαντασίας!
  20. Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!
  21. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
  22. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων» !
  23. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
  24. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
  25. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
  26. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
  27. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  28. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  29. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  30. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  31. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών
  32. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.