Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!

0

Με αφορμή τα συμβαίνοντα (και όχι μόνο την περιπέτεια της περασμένης Κυριακής) στην ΝΔ έρχεται με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα των πολιτικών θεσμών, της λειτουργίας και αποδοτικότητας τους.

Σε μια περίοδο που οι πολίτες αναζητούν την έξοδο από την κρίση, την απελευθέρωση από μνημόνια λειτουργία των πολιτικών θεσμών, τα κόμματα είναι από τους πιο σημαντικούς, εμφανίζονται φαινόμενα σήψης.

Η αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει ανάταξη, ποιότητα, αποτελεσματική και χρήσιμη λειτουργία τους. Αποδεδειγμένα πλέον η μεταπολιτευτική “κομματική δημοκρατία” ή τα αρχηγικά κόμματα (και εδώ η αναπαραγωγή του προτύπου με την εμφανιζόμενη ως ανοιχτή διαδικασία εκλογής που δείχνει και το εκρεμμές ανάμεσα στην αρχηγικό, δεσποτικό, μονοπρόσωπο τύπο ή όχι αφού έχει δισυπόστατη μορφή και δύναμη: αρχηγός και Πρόεδρος ανάλογα δηλ με το δοκούν. Πολτοποιούν αρχές συλλογικής λειτουργίας και υποβαθμίζουν την συμμετοχή στην ζωή τους και τελικά το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Είναι ώρα να υπερβούμε την “κομματική δημοκρατία” και να περάσουμε στην πραγματική πολιτική δημοκρατία των πολιτών.

Τα κόμματα και κάθε πολιτικός θεσμός:μηχανισμοί, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ή επετηρίδας προσώπων και ιδιοτέλειας, διανομής της κρατικής εξουσίας ως το λάφυρο νίκης κά ανάλογων πρακτικών είναι ότι χειρότερο, τροχοπέδη, αναχρονισμός, καθυστέρηση, “σύγχρονα” σπήλαια.

Επομένως :

1.Ο εκσυγχρονισμός, η συλλογική λειτουργία, η μετατροπή σε παραγωγικά κύτταρα, η διαφάνεια, πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία-κριτήρια αναμόρφωσης.

Η δημοσιοποίηση των καταστατικών και του πλαισίου κανόνων, μεθόδων, διαδικασιών και αξιών λειτουργίας, όπως κάθε φορά επικαιροποιείται και αλλάζει, σε αδρές γραμμές πρέπει να τίθεται στην αξιολόγηση, την κρίση των πολιτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πχ εκλογές για κόμματα) για να διακρίνουν, να έχουν λόγο, επιλογή, να είναι ουσιαστική και κοινωνική και όχι τυπική η δημοκρατική νομιμοποίηση.

2.Ο έλεγχος της ποιότητας του νομοθετικού έργου με την δημιουργία Γερουσίας, η μείωση των βουλευτών, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ο εκσυγχρονισμός όλων των θεσμών που προσδίδουν περιεκτικότητα,

δυναμική, αποδοτικότητα στην λειτουργία της δημοκρατίας από τους θεσμούς συμμετοχής των πολιτών έως τα συνδικάτα , επαγγελματικές, επιστημονικές οντότητες και ενώσεις και την απονομή της δικαιοσύνης ή την συγκρότηση του κράτους, τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας , είναι ζητήματα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν με σύγχρονο και ωφέλιμο τρόπο για την χώρα, την κοινωνία, την δημοκρατία.

Εάν από τις “καταστάσεις” των τραγικών ανεπαρκειών ή επαρκών γελοιοτήτων δεν μεταβούμε με σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα σε μια νέα, δημιουργική πραγματικότητα και ικανότητα η παρακμή θα μας καθηλώνει στην κρίση.

Είναι δε αφελές πλέον και επικίνδυνη αυταπάτη το παραμύθι ότι με τέτοιους θεσμούς , συστήματα , με το  υφιστάμενο μοντέλο να πιστεύουμε οτι αν επικρατήσουν οι “καλοί” μπορούν να αλλάξουν πράγματα με τα ίδια παγιωμένα πλαίσια ,νοοτροπίες, μέσα και εργαλεία.

Το ατύχημα λοιπόν δεν αφορά την ΝΔ και αν χαιρέκακα το περιορίσουμε εκεί άλλη μια φορά δεν θα αντιληφθούμε το SOS που εκπέμπεται και απαιτεί εδώ και τώρα νέα πολιτική και κοινωνική, δημοκρατική κουλτούρα και σοβαρές μεταβολές.

Αλλαγές που οι περισσότερες δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση (και αυτές που την χρειάζονται να τεθούν σε ένα οργανωμένο, προετοιμασμένο, κανονικό και όχι express δημοψήφισμα ) αλλά όλες πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, ευρύτερη σύνθεση και αποδοχή. Και για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση ας θυμηθούμε και τα λόγια του  Νίτσε: ” …οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα μέσα στην άβυσσο ”

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
  2. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων»!
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
  4. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
  6. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
  7. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  8. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  9. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  10. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  11. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών 
  12. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.