Σπύρος Παπασπύρος: Χωρίς στόχο δεν σκοράρεις!

0

Η χρηματοοικονομική κρίση χωρίς πολιτική αντιμετώπισης των αιτιών έχει απορυθμίσει την λειτουργία του οικονομικού συστήματος στην Ευρώπη και του πολιτικοκοινωνικού εδώ και στην Ισπανία προς το παρόν.

Ότι στην αρχή της κρίσης παραπέμφθηκε στο μέλλον οδήγησε στη μεγέθυνσή της και μας επιστρέφει στις χειρότερες στιγμές του απώτερου παρελθόντος, υπενθυμίζοντας την ανάγκη να σταθούμε στην ουσία και όχι τα συμπτώματα. Κάτι που φαίνεται ότι δεν είναι κατανοητό και αντιληπτό έγκαιρα τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους πολίτες.

Παρόμοιοι αυτό-εγκλωβισμοί διακρίνονται και στο προσφυγικό με την Ευρώπη να υποτιμά την χρήση του ζητήματος ως διπλωματικό όπλο από την Τουρκία, που προκαλεί νευρικούς κλονισμούς στην αμήχανη ΕΕ – με το αζημίωτο – και που θα αυξομειώνει, όποτε εκτιμά ότι την συμφέρει, όσο διαρκεί το πολεμικό «πεδίο» στην Συρία ή σιγοκαίουν εντάσεις σε άλλες περιοχές της Ανατολής.

Η χώρα μας στο περιθώριο της Ευρωζώνης και της ΕΕ αναπτύσσει εσωστρέφεια και έχει ως «κύρια» θέματα στην «δημόσια» σφαίρα: τις τηλεοπτικές άδειες, το αν και ποια είναι η δημοσκοπική κάμψη της κυβέρνησης, αν στήνεται ή όχι νέος διπολισμός με ψευδοκεντρώες, ψευδοκεντροδεξιές, ψευδοαριστερές γραμμές, αν και ποιά υπόγεια «συμφωνία» έγινε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και από ποιούς – λες και όσοι τα πλάθουν αυτά είχαν ανοιχτά και φλεγόμενα στήθη για «εξέγερση» ή «λαϊκή επανάσταση». Τη στιγμή που η επιπεδοποίηση της κρίσης λειτουργεί τεκτονικά στην κοινωνία και το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία εμείς έχουμε στο περιθώριο τα μείζονα:

  • ανασυγκρότηση παραγωγικής οικονομίας,
  • παιδεία-εκπαίδευση,
  • αναδιοργάνωση Δημόσιας Διοίκησης,
  • Εθνικό Σύστημα Υγείας,
  • Διαφάνεια και σε βάθος εκσυγχρονισμό των θεσμών,
  • Ενίσχυση και δυναμικής της χώρας σε ορθή εθνική στρατηγική!

Επειδή το πρόβλημα δεν είναι εάν είναι κλειστοί και πότε θα ανοίξουν οι δρόμοι και ποιός θα είναι «νικητής» αλλά οι άλλοι κλειστοί δρόμοι – από την γραφειο-κρατικοδιαχειριστική νοοτροπία και την «μόδα» των ξεπεσμένων ιδεοληψιών – που αθόρυβα αποδυναμώνουν την χώρα ως οντότητα και εξαπλώνουν την αδυναμία σε βαθμό επικινδυνότητας.

Να αφήσουμε τις ωραιοποιήσεις ή τις δαιμονοποιήσεις.

Να μην αυτοπαγιδευτούμε πάλι, να σταθούμε στο ύψος της αναγκαίας προσπάθειας, της έμπνευσης στόχων με ευρύτητα και εξωστρέφεια. Η πολυσυζητημένη δυνατότητα πχ για καινοτόμες δράσεις, πρέπει να περάσει από τα περιγράμματα, από ιδέες σε πρόγραμμα, με συγκέντρωση των σπάνιων δημόσιων πόρων, την εστίαση του ΕΣΠΑ, την ένταξη όλων των πανεπιστημίων και ιδρυμάτων σε ένα Εθνικό Δίκτυο Καινοτομίας με συντονισμό των δημόσιων πολιτικών. Αυτό θα αποτελούσε οργανωμένη πρωτοποριακή παρέμβαση στο σύνολο του παραγωγικού ιστού που μπορεί να πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα, τις εξαγωγές, να ανατάξει την οικονομία.

Καλοί οι υπολογισμοί και τα σενάρια για το πόσο αντέχει ο ένας, πότε χάνει ή «κερδίζει» ο άλλος, αλλά η αστάθεια και η πολιτική αδυναμία αποτελούν ένα χαλί που ορίζεται υπό τις επικρατούσες συνθήκες από δυνάμεις εκτός της χώρας. Ένα έργο που παίζεται για τέταρτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης και μας οδηγεί από τις βραχύβιες στις εποχικές κυβερνήσεις!

«Ωραίες» οι στενές προσεγγίσεις, οι «ρηξικέλευθες» ατάκες για δευτερόλεπτα στα πρωινάδικα ή τα Δελτία των 8 αλλά άνευ εθνικών, οικονομικών, κοινωνικών στόχων ο λογαριασμός όλο και μεγαλώνει! Το τίμημα ποιός το πληρώνει;

 Προηγούμενα άρθρα

  1. Σπύρος Παπασπύρος: Ο χορός των «αιωρούμενων»!
  2. Σπύρος Παπασπύρος: Όταν γράφει αδιέξοδο, αλλάζουμε πορεία πριν δούμε τοίχο! Τι δεν καταλαβαίνουμε;
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Κλοιός για τέταρτο μνημόνιο;
  4. Σπύρος Παπασπύρος: Η άλλη όψη του φεγγαριού!
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Τελική ευθεία: από κάβο σε κάβο!
  6. Σπύρος Παπασπύρος: Ασφαλιστικό: διαρκής υπόθεση – καθρέπτης απώλειας πολλαπλών ισορροπιών!
  7. Σπύρος Παπασπύρος: Κλειδί το νέο και η εμπιστοσύνη για αλλαγή τον καινούργιο χρόνο!
  8. Σπύρος Παπασπύρος: Δύο πρόσφατες εμπειρίες, μια ανάγνωση και μια εικόνα
  9. Σπύρος Παπασπύρος: New deal για ρωγμή στον κύκλο και «τοίχο» των αδιεξόδων !
  10. Σπύρος Παπασπύρος: Με τη Βελόνα του διαβήτη
  11. Σπύρος Παπασπύρος: Το αληθινό αφήγημα, οι υποθέσεις εργασίας και τα διηγήματα φαντασίας!
  12. Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!
  13. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
  14. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων» !
  15. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
  16. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
  17. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
  18. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
  19. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  20. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  21. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες»  και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  22. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες»  και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  23. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών 
  24. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.