Σπύρος Παπασπύρος: Μια πληγωμένη και διαφορετική άνοιξη!

0

Σε ένα πλανήτη όπου 62 οικογένειες ελέγχουν το 52% του παγκόσμιου πλούτου, που σπαράσσεται από θρησκευτικούς και οικονομικούς φονταμενταλισμούς, οι πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες αλλάζουν, πλέον, την καθημερινότητα της ζωής στην Ευρώπη.

Αποσταθεροποιείται η ΕΕ, εξελίσσονται με επικίνδυνους ρυθμούς και μορφές οι παράλληλες κρίσεις και τίθεται επί τάπητος η ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί συνολικά, με ριζικά νέα,σφαιρική  πολιτική, στόχους και όραμα, κυρίως με αλλαγή και αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της.

Στην χώρα μας, σε τούτη την “γωνιά” του κόσμου,  διασταυρώνονται οι πιο αντιφατικές καταστάσεις:

Η αποστράγγιση με ακόρεστο τρόπο της ικμάδας της, οι μεθοδεύσεις γεωπολιτικών παιγνίων, το “ταξίδι” της κυνικότητας του πολέμου και των εμφυλίων, η απάνθρωπη βία μαζί με τον κατατρεγμό των προσφύγων, την ανέχεια των μεταναστών, συναντάται με την φτώχεια, τα “χαμένα” όνειρα, την απογοήτευση, την ανασφάλεια των Ελλήνων.

Αν η ΕΕ δεν δει το πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα, τον “εσωτερικό κοινωνικό πόλεμο” και δεν αναλάβει πιο αποφασιστικό 

 ρόλο για τον εξωτερικό, με την προώθηση σταθεροποιητικών και ειρηνευτικών δράσεων στην Μ. Ανατολή και την Αφρική, κανένας φράχτης δεν θα είναι ικανός να αποτρέψει φανατικούς ή απελπισμένους αφού “ασκούνται” σε υψηλότερα άλματα από τις ίδιες τις συνθήκες ζωής.

Οι θεωρίες ή οι πιθανοί σχεδιασμοί για φράχτες και εντός των κοινωνιών, δηλ. με κόκκινες ή γκρίζες ή ζώνες ασφάλειας και ευμάρειας, με οργάνωση των ευρωπαϊκών κοινωνιών αντίστοιχα με το εισόδημα, την θέση, την καταγωγή κά, θα βαθύνουν  ρήγματα και διαιρέσεις αντί να λύσουν προβλήματα.

Η αναθεώρηση, τις προηγούμενες μέρες, προς το δυσμενέστερο των προβλέψεων για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, μετά το νέο χτύπημα στο κέντρο της Ευρώπης, είναι μια συνθήκη επιπρόσθετων αρνητικών επιβαρύνσεων αφού τα πλήγματα -από το εμπόριο έως τον τουρισμό- είναι δεδομένα ενώ παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των δημόσιων δαπανών για ασφάλεια.

Η υπόθεση ανάδειξης νέων σοβαρών κοινωνικών πολιτικών και ακέραιων πρακτικών στις διεθνείς σχέσεις, την διπλωματία, είναι αναπόδραστη αναγκαιότητα και μέσα από μία σύγχρονη ηθική και πολιτιστική επανάσταση είναι μπροστά μας.

Από τον άνθρωπο του γραφείου, τον εργάτη, τον καριερίστα, τον πανεπιστημιακό, τον “αδιάφορο”  ή της άνετης ζωής έως τον φτωχό, τον άστεγο και τον πεινασμένο, ” οι ηθικές ατομικές πράξεις -ενός εκάστου- είναι πολιτικές, αφού συντελούν ώστε ο άνθρωπος να ξεχωρίσει με συγκεκριμένο τρόπο τον πυρήνα  της πάλης του για την ελευθερία” έγραψε ο Μassimo Teodori στην μελέτη του για την Νέα Αμερικανική Αριστερά.

Και επειδή είμαστε 195 χρόνια και έρχονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που συμπύκνωσε απελευθερωτικό πνεύμα και ικανότητα, ίσως  αξίζει να σκεφτούμε ένα σύνθημα στον τοίχο που έγραφε: “δεν μπορούν να ζήσουν δυο γενιές –μεταπολιτευτικά- από το ίδιο απόθεμα ψευδαισθήσεων “. Αυτή η διαφορετική άνοιξη λειτουργεί ως μήτρα πιο ολικής  συνειδητοποίησης και γονιμοποιεί εξελίξεις!

Οι καταστάσεις, όπως έχουν διαμορφωθεί, επιβάλλουν ολοκληρωμένη δυναμική αντίληψη, συνεννόηση και σαφή κατεύθυνση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν ανοίξουν και οι “πύλες της κόλασης”, αφού το κουτί της Πανδώρας ήδη είναι ανοιχτό!

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σπύρος Παπασπύρος: Πόσο ακόμη «χαλαρά» στο τέλμα;
  2. Σπύρος Παπασπύρος: Ατζέντα εκτός πραγματικότητας: από τα προαπαιτούμενα στα ετεροχρονισμένα απαιτούμενα και μετέωρα μέτρα για προσφυγικό!
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Τα επιδερμικά ή τα σοβαρά «αν» στο «τραπέζι»;
  4. Σπύρος Παπασπύρος: … Και στην μέγγενη ρηχού «πολιτικού» παιχνιδιού η χώρα!
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Χωρίς στόχο δεν σκοράρεις!
  6. Σπύρος Παπασπύρος: Ο χορός των «αιωρούμενων»!
  7. Σπύρος Παπασπύρος: Όταν γράφει αδιέξοδο, αλλάζουμε πορεία πριν δούμε τοίχο! Τι δεν καταλαβαίνουμε;
  8. Σπύρος Παπασπύρος: Κλοιός για τέταρτο μνημόνιο;
  9. Σπύρος Παπασπύρος: Η άλλη όψη του φεγγαριού!
  10. Σπύρος Παπασπύρος: Τελική ευθεία: από κάβο σε κάβο!
  11. Σπύρος Παπασπύρος: Ασφαλιστικό: διαρκής υπόθεση – καθρέπτης απώλειας πολλαπλών ισορροπιών!
  12. Σπύρος Παπασπύρος: Κλειδί το νέο και η εμπιστοσύνη για αλλαγή τον καινούργιο χρόνο!
  13. Σπύρος Παπασπύρος: Δύο πρόσφατες εμπειρίες, μια ανάγνωση και μια εικόνα
  14. Σπύρος Παπασπύρος: New deal για ρωγμή στον κύκλο και «τοίχο» των αδιεξόδων !
  15. Σπύρος Παπασπύρος: Με τη Βελόνα του διαβήτη
  16. Σπύρος Παπασπύρος: Το αληθινό αφήγημα, οι υποθέσεις εργασίας και τα διηγήματα φαντασίας!
  17. Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!
  18. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
  19. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων» !
  20. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
  21. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
  22. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
  23. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
  24. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  25. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  26. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  27. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  28. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών
  29. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.