Σπύρος Παπασπύρος: Τα επιδερμικά ή τα σοβαρά «αν» στο «τραπέζι»;

0

Ευρωζώνη και κοινό νόμισμα με 19 διαφορετικά: δημόσια ελλείμματα, επιτόκια (με αγορές απόλυτα ελεύθερες να κερδοσκοπούν) φορολογικά συστήματα ιδιαίτερα οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων τροφοδοτούν τον αχαλίνωτο ανταγωνισμό) εκπαιδευτικές προδιαγραφές, κοινωνικά συστήματα ασφάλειας και τώρα προς δόξα της συνοχής «πάει» για 19 Σένγκεν!

Εδώ ένταση, πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές, «αναρίθμητα» πολιτικά σενάρια: «αν» η κυβέρνηση στην σύνοδο κορυφής συνδέσει προσφυγικό, αξιολόγηση, τα «βάλει σκληρά» και τα «σπάσει» και πάει σε εκλογές, «αν» διευκολυνθεί στην αξιολόγηση λόγω προσφυγικού και «κερδίσει» χρόνο δηλ. δεν «πέσει άμεσα» – αν κι αυτό δεν το ζητά κανείς επίσημα αφού η ΝΔ «βολεύεται» στην «θεωρία» του ώριμου φρούτου, το ΠΑΣΟΚ ψάχνει τρόπο συμμετοχής – «αν» ο Πρωθυπουργός ψάχνει για» ηρωική» έξοδο αφού «φοβάται» διαφωνίες βουλευτών σε ψηφοφορίες ή «αν» στην λογική ότι η «πρώτη αριστερή κυβέρνηση» δεν αποχωρεί, προχωρήσει και τον «ρίξουν» θα τα «βάλει» με την διαπλοκή (γι’ αυτό άνοιξε το θέμα καναλιών) και θα «δικαιολογήσει» την πτώση, «αν» επειδή η «κοινή γνώμη» χρεώνει στους Ευρωπαίους το προσφυγικό και η πτώση του ΑΕΠ με τα capital ήταν μικρή (άρα έπιασε πάτο η οικονομία) πιστώνεται χρόνο -γέφυρα για την «πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης»- «αν» «αν»… ήταν επί της ουσίας η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μπορούσε να άνοιγε μια διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα !

Εάν οι σύνοδοι κορυφής είχαν στην ατζέντα ως κοινή υπόθεση: το χρέος των κρατών – μελών όπως έγινε μετά τον πόλεμο, κοινό δίκτυ κοινωνικής προστασίας, δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, κοινό σύστημα φορολόγησης με προτεραιότητα στην χρηματοδότηση της παιδείας, της καινοτομίας, απασχόλησης νέων, επίπεδο δημόσιου ελλείμματος που να διευκόλυνε την ανάπτυξη σε ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η κοινή εξωτερική πολιτική με επίκεντρο την Ειρήνη, δεν θα είχαμε «στασιμότητα» στην κρίση και «πάρκινγκ» προσφύγων.

Αν τα παράλληλα και αντιφατικά σενάρια σκηνοθετούσαν έργο, η καχυποψία και ο αλχημισμός ήταν λιγότερα τόσο περισσότερο 

δημοκρατική και αυθεντική πορεία θα είχαμε και βέβαια δεν θα φθάναμε εδώ !

Αν οι πολίτες δεν δουν ότι οι επιλογές πρέπει να κατευθυνθούν για την δημιουργία και πάλι ρωμαλεότητας στην χώρα και οι υγιείς παραγωγικές, κοινωνικές, πολιτικές και επιστημονικές δυνάμεις δεν συναντηθούν σε μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική πρόταση, όσο κι αν συζητώνται αλλαγές στα ωράρια των καταστημάτων, απορυθμίζεται η αγορά εργασίας για να γίνει πιο «αποτελεσματική» ή μειώνονται οι συντάξεις τόσο η κρίση θα είναι καθισμένη ως ελέφαντας εντός ή στις αυλές των σπιτιών.

Η λύση δεν είναι πλέον-ή μόνο-η τιμωρία ενός πολιτικού συστήματος αλλά η δημιουργία ενός νέου και χρήσιμου για τον τόπο. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με καταφυγή σε ακραία μορφώματα ή οπισθοδρομικούς σχηματισμούς. 

Τα σαθρά θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ντόπιου, όπως αποδεικνύει η κρίση και η νέα καταιγίδα προβλημάτων, απαιτούν επαναθεμελίωση άλλου τύπου.

Να σταματήσουμε τα «όσκαρ» στην επιδερμικότητα, την υποκρισία, την κούφια ρητορική, την γελοιότητα, τα «αν» για τα ήσσονα αφού τα αν για τα μείζονα είναι αναγκαία!

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σπύρος Παπασπύρος: … Και στην μέγγενη ρηχού «πολιτικού» παιχνιδιού η χώρα!
  2. Σπύρος Παπασπύρος: Χωρίς στόχο δεν σκοράρεις!
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Ο χορός των «αιωρούμενων»!
  4. Σπύρος Παπασπύρος: Όταν γράφει αδιέξοδο, αλλάζουμε πορεία πριν δούμε τοίχο! Τι δεν καταλαβαίνουμε;
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Κλοιός για τέταρτο μνημόνιο;
  6. Σπύρος Παπασπύρος: Η άλλη όψη του φεγγαριού!
  7. Σπύρος Παπασπύρος: Τελική ευθεία: από κάβο σε κάβο!
  8. Σπύρος Παπασπύρος: Ασφαλιστικό: διαρκής υπόθεση – καθρέπτης απώλειας πολλαπλών ισορροπιών!
  9. Σπύρος Παπασπύρος: Κλειδί το νέο και η εμπιστοσύνη για αλλαγή τον καινούργιο χρόνο!
  10. Σπύρος Παπασπύρος: Δύο πρόσφατες εμπειρίες, μια ανάγνωση και μια εικόνα
  11. Σπύρος Παπασπύρος: New deal για ρωγμή στον κύκλο και «τοίχο» των αδιεξόδων !
  12. Σπύρος Παπασπύρος: Με τη Βελόνα του διαβήτη
  13. Σπύρος Παπασπύρος: Το αληθινό αφήγημα, οι υποθέσεις εργασίας και τα διηγήματα φαντασίας!
  14. Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!
  15. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
  16. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων» !
  17. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
  18. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
  19. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
  20. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
  21. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  22. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  23. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες»  και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  24. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες»  και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  25. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών 
  26. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.