Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;

0

ΕΝΑ κρίσιμο θέμα που συνδέεται με το τι πρόκειται να γίνει με τις τράπεζες αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

ΤΟ ηθικό πλεονέκτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας -που κρατήθηκε έως τώρα στο 1ο και 2ο μνημόνιο- είναι σε ασφυκτική πίεση κάτω από διάφορες υποθέσεις των δανειστών αλλά και διάφορων “ειδικών” προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να “λειτουργήσει” και πάλι η αγορά ακινήτων!

ΕΑΝ η κυβέρνηση υποχωρήσει είναι θέμα χρόνου να ζήσουμε και εδώ το κόλπο με τα ακίνητα που εξελίχτηκε στην Αμερική !

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία του:

  • ΕΠΤΑ χρόνια μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, μεγάλοι επενδυτές αγοράζουν πάλι τις υποθήκες κατά χιλιάδες. Αυτή τη φορά αγοράζουν από την Κυβέρνηση, με σημαντική έκπτωση.
  • ΠΑΝΩ από 98.000 υποθήκες (υποθηκευμένα δάνεια) έχουν πουληθεί σε επενδυτές από το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ τόσο φθηνά όσο το 41% της συνολικής αξίας των υποθηκών.
  • ΤΟ πρόγραμμα πώλησης Υποθηκών του υπουργείου Στέγασης αποσκοπούσε στο να βοηθήσει αναξιοπαθούντες ιδιοκτήτες να αποφύγουν την κατάσχεση. Αλλά αντί να προσφέρουν καλύτερους όρους για τους δανειολήπτες, οι νέοι ιδιοκτήτες (οι επενδυτές) συχνά χτυπούν τα σπίτια για το κέρδος, λένε οι συνήγοροι.
  • ΜΟΝΟ 16.9% από τις υποθήκες που πουλήθηκαν μεταξύ 2010 και 2014 πέτυχαν να αποφύγουν την κατάσχεση, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου. Αυτός ο αριθμός όμως περιλαμβάνει και την πώληση σε τρίτους ως πράξη αντιστάθμισης, που επίσης καταλήγει στο να χάσει ο ιδιοκτήτης δανειολήπτης το σπίτι του.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ χιλιάδων ιδιοκτητών δανειοληπτών αναφέρουν ότι είχαν προβεί σε ρυθμίσεις δανείων και ότι ακόμη και αν αυτά εξυπηρετούνταν πλέον από αυτούς, τα υποθηκευμένα σπίτια πουλήθηκαν στους επενδυτές και αυτοί ζήτησαν μεγάλα και συγκεντρωτικά ποσά για να μην προβούν σε κατάσχεση.
  • ΜΙΑ ολόκληρη αγορά στελεχών που προσλαμβάνονται για τις σχετικές διαδικασίες ανθεί, ενώ τα δικαστήρια καθυστερούν δραματικά να συζητήσουν τις σχετικές υποθέσεις. Έτσι οι δανειολήπτες βρίσκονται στο έλεος των επενδυτών.
  • ΟΠΩΣ φαίνεται από τις μαρτυρίες ιδιοκτητών η όλη διαδικασία γίνεται μυστικά (μάλιστα αναφέρουν ότι στηρίζεται στη μυστικότητα) ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη δανειολήπτη να ζητήσει ρύθμιση ή να προσφύγει για μία άλλη λύση. έτσι δεν ειδοποιείται ότι το δάνειό του – υποθήκη πρόκειται να πουληθεί και το μαθαίνει μόνο κατά την κατάσχεση.
  • ΚΑΙ όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες του κράτους και του ειδικού υπουργείου που θα διαχειριζόταν τα υποθηκευμένα δάνεια και θα εγγυάτο υπέρ των πολιτών!

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ !

Προηγούμενα άρθρα

  1. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  2. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  4. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών 
  6. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.