Σπύρος Παπασπύρος: Τα “έμαθες τα νέα” που έρχονται από παλιά για τα τωρινά;

0

Διατρέχουν πάλι την καθημερινότητα ” φαντασιώσεις νέας κοπής “: Grexit μετά το Brexit, στατική πορεία και “κυριαρχία ή ήττα” της κυβέρνησης με την εξάντληση της τετραετίας, “κρυφά” χαρτιά, υποσχετικές από και προς τους “εταίρους”, με “κοινό” παρονομαστή:  μία “δόση” αξιολόγησης και το 2018 τα άλλα (χρέος, πακέτα) μαζί με τρία δις μέτρα.

Καμιά αφήγηση δεν είναι επαρκής, δεν δίνει τις απαντήσεις στα λογικά ερωτήματα. Άλλη μια φορά βλέπουμε τις εξελίξεις “αλλιώς” από την πραγματικότητα, που παραμένει προσκολλημένη στον ίδιο άξονα σύγκρουσης: εκσυγχρονισμός ή νόθα συστήματα; Εισόδημα, “ζωή” από κρατικές δαπάνες, κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις ή παραγωγή, παραγωγικότητα, στέρεη βάση και αξιόπιστη οικονομία;

Ιστορικά είναι γνωστό ότι εδώ στήθηκαν τα φιλο-αγγλικά, φιλο-γαλλικά κλπ. κόμματα, το “υπερτροφικό” ως κουλτούρα και “πελατειακό πλέγμα” κράτος αλλά και ο παρασιτισμός της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας και “πρωτοβουλίας”! Εδώ πυροδοτήθηκαν διχαστικές αντιθέσεις επί πολιτικών διπολισμών. Η αναμέτρηση είναι και πάλι: ρήξη με την κυριαρχία της “ιθαγένειας” των μειονεκτημάτων που καταστρέφουν τα “ιθαγενή” πλεονεκτήματα ή όχι;

Η σύγκρουση αυτών των δύο κόσμων παραχαράσσεται στον πολιτικό πολιτισμό: Το λαϊκό υπονομεύεται από το λαϊκίστικο όπως και το πατριωτικό από το εθνικιστικό, εύκολα όμως διάφοροι “αλησμόνητοι” τα ταυτίζουν ανάλογα με τις σκοπιμότητες που υπηρετούν κάθε φορά. 

Σήμερα υπάρχει άραγε αξιόπιστος εκφραστής και ποιου πόλου; Του ριζοσπαστικού ή όχι φιλελευθερισμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μετριοπάθειας, της οικολογικής και ανθρωποκεντρικής νέας αριστεράς ;

Το επιχειρούμενο δίπολο, χωρίς αξιακή αναφορά, δεν συγκροτεί πρόοδο. Και μην ξεχνάμε ότι, εδώ, επί  “αιώνες” τα δίπολα καταλήγουν σε καταστροφές με επετειακούς κύκλους.  Επομένως με κύρια, δευτευρεύοντα ή υπολείμματα κομμάτων χωρίς πυξίδα, μόνο με περιστροφή στις “καλές ή κακές” θυσίες που “αντέχουμε” και με το “λίγο τυρί, λίγο ψωμί και μια καλύβα” δηλ. με τον πατριδοκάπηλο μικροαστισμό δεν πολεμιέται η κρίση, ούτε χτίζεται αξιοσύνη που μπορεί να κρατήσει την χώρα εντός ευρώ ή εκτός αλλά στην ήπειρο που ανήκει δηλ. στην Ευρώπη.

Άλλωστε η αδυναμία και με τους αριθμούς και με τους ανθρώπους είναι πασιφανής καθώς και η μη σύνδεση βελτίωσης των αριθμών με την ζωή των ανθρώπων αποκαλύπτουν  ένδεια ιδεών, βούλησης ή ικανότητας να θίξουν σοβαρά τα μείζονα προβλήματα.

Αν η κυβέρνηση είναι πραγματικά αριστερή και η φιλελεύθερη όχθη σύγχρονη μια επιλογή το αποδεικνύει και υπερβαίνει τον “αιώνιο κύκλο” της κακοδαιμονίας στην πολιτική: ριζική αλλαγή του πολιτικού και συνταγματικού πλαισίου.

Το μπλα-μπλα για τα σύν και τα πλήν, το τάιμινγκ, τις τρίπλες και άλλα παροιμιώδη, γραφικά που εκτυλλίσσονται ένθεν και εκείθεν,  με συνεχιζόμενη ύφεση τι ενδιαφέρον έχουν; ή ο παλιός και νέος νεποτισμός; η σύγκριση των μνημονίων λες και υπάρχει κάποιο που εξαγνίζει; οι περίτεχνες “διαιρέσεις” ανάμεσα στους “έχοντες” χίλια Ευρώ και μή; η ευρηματικότητα των σεναρίων για την απεμπόληση ή όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας: το υπαρκτό σύμπαν του λαού ή το παράλληλο των πολιτικών και κάθε είδους ελίτ; Το πρώτο είναι αυτό που ζούμε: η συρρίκνωση της οικονομίας και η ανεργία, η απώλεια (και όχι μόνο με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης) της αξιοπιστίας της χώρας και όχι μόνο του κράτους ή της εκάστοτε εξουσίας. 

Επ´ αυτού: υπάρχει κανένας από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα που μας φέρνει κανένα νέο από το μέλλον για το μέλλον όλων, των νέων και της πατρίδας;

Προηγούμενα άρθρα

  1. Σπύρος Παπασπύρος: Το εβδομαδιαίο «γκράφιτι» διαχείρισης της «κοινής γνώμης» !
  2. Σπύρος Παπασπύρος: Σε λάθος σημείο η ανάλυση των δεδομένων και οι εκτιμήσεις!
  3. Σπύρος Παπασπύρος: Διαρκής ο «θάνατος» του νέου εκ προμελέτης ή άνευ!
  4. Σπύρος Παπασπύρος: Μια πληγωμένη και διαφορετική άνοιξη!
  5. Σπύρος Παπασπύρος: Πόσο ακόμη «χαλαρά» στο τέλμα;
  6. Σπύρος Παπασπύρος: Ατζέντα εκτός πραγματικότητας: από τα προαπαιτούμενα στα ετεροχρονισμένα απαιτούμενα και μετέωρα μέτρα για προσφυγικό!
  7. Σπύρος Παπασπύρος: Τα επιδερμικά ή τα σοβαρά «αν» στο «τραπέζι»;
  8. Σπύρος Παπασπύρος: … Και στην μέγγενη ρηχού «πολιτικού» παιχνιδιού η χώρα!
  9. Σπύρος Παπασπύρος: Χωρίς στόχο δεν σκοράρεις!
  10. Σπύρος Παπασπύρος: Ο χορός των «αιωρούμενων»!
  11. Σπύρος Παπασπύρος: Όταν γράφει αδιέξοδο, αλλάζουμε πορεία πριν δούμε τοίχο! Τι δεν καταλαβαίνουμε;
  12. Σπύρος Παπασπύρος: Κλοιός για τέταρτο μνημόνιο;
  13. Σπύρος Παπασπύρος: Η άλλη όψη του φεγγαριού!
  14. Σπύρος Παπασπύρος: Τελική ευθεία: από κάβο σε κάβο!
  15. Σπύρος Παπασπύρος: Ασφαλιστικό: διαρκής υπόθεση – καθρέπτης απώλειας πολλαπλών ισορροπιών!
  16. Σπύρος Παπασπύρος: Κλειδί το νέο και η εμπιστοσύνη για αλλαγή τον καινούργιο χρόνο!
  17. Σπύρος Παπασπύρος: Δύο πρόσφατες εμπειρίες, μια ανάγνωση και μια εικόνα
  18. Σπύρος Παπασπύρος: New deal για ρωγμή στον κύκλο και «τοίχο» των αδιεξόδων !
  19. Σπύρος Παπασπύρος: Με τη Βελόνα του διαβήτη
  20. Σπύρος Παπασπύρος: Το αληθινό αφήγημα, οι υποθέσεις εργασίας και τα διηγήματα φαντασίας!
  21. Σπύρος Παπασπύρος: Θεσμική πολιτική συγκρότηση και αποδοτικότητα!
  22. Σπύρος Παπασπύρος: Κρίσιμο σταυροδρόμι για τον 21ου αιώνα
  23. Σπύρος Παπασπύρος: Αφύπνιση: άμεση φυγή από την προσμονή «θαυμάτων» !
  24. Σπύρος Παπασπύρος: Σκηνικό: αίσθηση και ουσία
  25. Σπύρος Παπασπύρος: το κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό!
  26. Σπύρος Παπασπύρος: Λήψη ορθών αποφάσεων
  27. Σπύρος Παπασπύρος: Θα είναι διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου;
  28. Ο Σπύρος Παπασπύρος: Πολύ Μοντάζ!
  29. Σπύρος Παπασπύρος: Ευθέως
  30. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  31. Σπύρος Παπασπύρος: Η επόμενη μέρα: «αρχή» με εκλογές χωρίς «προσδοκίες» και πορεία με αμφισβητούμενη βεβαιότητα! (β´ μέρος)
  32. Σπύρος Παπασπύρος: Μία αδυσώπητη (και ίσως η μόνη) πρόκληση των εκλογών
  33. Σπύρος Παπασπύρος: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΝΕΑΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: από μύθο σε μύθο !
Share.

Comments are closed.