Το μάζεμα της ελιάς

Παιδιά γεια σας

Είμαστε δυο μαθητές από το δημοτικό σχολείο

Στα αρχαία χρόνια μα και στα Βυζντινά, το μάζεμα της ελιάς γιανόταν με τον ίδιο τρόπο, όπως φαίνεται από τις εικόνες,

Κορυφασίου, που βρίσκεται στο νομό Μεσσηνίας. Διαβάζουμε την εφημερίδα σας και πήραμε την απόφαση να γράψουμε κι εμείς για το μάζεμα της ελιάς, που είναι επίκαιρο, αλλά κι η κατ' εξοχήν ασχολία των κατοίκων της περιοχής μας.

Για το μάζεμα της ελιάς, λοιπόν, χρειαζόμαστε κατ' αρχάς κάποια πράγματα και αυτά είναι:

1. Τα λιόπανα: πανιά δικτυωτά που συγκρατούν τις ελιές.

2. Τις δέμπλες: μακριά και λεπτά ξύλα με ρόζους, που χρησιμεύουν στο να χτυπάμε τα κλαδιά της ελιάς και να πέφτει ο καρπός.

3. Το αλυσοπρίονο: βενζινοκίνητο πριόνι για να κόβουμε τα κλαδιά της ελιάς, που πρέπει να κοπούν, ώστε να διευκολυνθεί το ράβδισμα και να κλαδευτεί το δέντρο

4. Τα τσουβάλια: όπου, φυσικά, θα βάλουμε τον καρπό που έχουμε "τινάξει" από τα ελαιόδεντρα.

Μόλις τελειώσει το ράβδισμα ή τίναγμα έρχεται η σειρά της μεταφοράς του καρπού στα ελαιοτριβεία για να βγάλουμε το λάδι. Η μεταφορά γίνεται από τρακτέρ και εργάτες που διαθέτει το κάθε ελαιοτριβείο.

Μόλις οι ελιές φτάσουν στο ελαιοτριβείο, τότε θα αρχίσει η

επεξεργασία τους, για να πάρουμε το λάδι. Από δω και πέρα όλα γίνονται μηχανικά. Δεν παρεμβαίνει καθόλου ανθρώπινο χέρι.

1. Πρώτα απ' όλα χωρίζεται ο καρπός από τα φύλλα.

2. Ύστερα ο καρπός πλένεται πολύ καλά, γιατί επάνω του υπάρχουν σκόνες και μικρόβια.

3. Στη συνέχεια , ο καρπός, πηγαίνει στο σπαστήρα, όπου η ψίχα της ελιάς αλλά και το κουκούτσι γίνονται πολτός.

4. Ο πολτός μεταφέρεται αυτόματα στο φυγοκεντρικό διαχωριστήρα. Εκεί κατά τη διάρκεια της φυγοκέντρισης θα χωριστεί το λάδι από το υπόλοιπο μείγμα, που λέγεται χαμούρι. Έτσι εμείς παίρνουμε το αγνό λάδι ελιάς, ενώ το χαμούρι ή λιοκόκι πηγαίνει στα πυρηνουργεία, όπου θα του βγάλουν και το υπόλοιπο - όχι καλής ποιότητας λάδι - και ό,τι απομείνει γίνεται καύσιμο υλικό, το πυρηνόξυλο.

Αυτή λοιπόν είναι η διαδικασία που χρειάζεται για να πάρουμε το ελαιόλαδο, το απαραίτητο για την υγιεινή διατροφή μας.

Κανελλόπουλος Δημοσθένης

Παπαχριστοφίλου Παρασκευάς Τάξη ΣΤ'

Μονοθέσιο Δημ. Σχ. Κορυφασίου Μεσσηνίας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
|Σελίδα 1| |Σελίδα 2| |Σελίδα 3_ 1| |Σελίδα 3_2| | Σελίδα 4| |Σελίδα 5| |Σελίδα 6| | Σελίδα 7| |Σελίδα 8_1| |Σελίδα 8_2| |Σελίδα 9| |Σελίδα 10| |Σελίδα 11| |Σελίδα 12_1| |Σελίδα 12_2| | Σελίδα 13|
Η σχεδίαση και η κατασκευή των σελίδων έγινε από το Βασίλη Φουρτούνη
Email: Korifasio2001@yahoo.gr Copyright © 2001 BASILIS FOYRTOYNIS