Ο Τζο Μπάιντεν «ξηλώνει» την πολιτική Τραμπ με το καλημέρα

0

Με αλλαγές στο μεταναστευτικό και τη συμφωνία του Παρισιού ξεκίνησε η θητεία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με τον νέο πρόεδρο να επιχειρεί από την πρώτη ημέρα να αντιστρέψει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του προκατόχου του.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε, όπως αναμενόταν, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Με τις πρώτες του αποφάσεις ο Μπάιντεν πάγωσε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό (το πρώτο «μεγαλεπήβολο» σχέδιο του Τραμπ), ακύρωσε την ταξιδιωτική απαγόρευση που είχε βάλει στο στόχαστρο κυρίως μουσουλμανικές χώρες και αντέστρεψε αρκετές από τις προσπάθειες του προκατόχου του να βγάλει τις ΗΠΑ από μία σειρά από διεθνείς συμφωνίες. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η επιστροφή της χώρας στη Συμφωνία του Παρισιού και η επιστροφή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τον Άντονι Φάουτσι να τίθεται επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας. 
Στον τομέα της πανδημίας ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που επιβάλει τη χρήση μάσκας σε ομοσπονδιακά κτίρια και υπηρεσίες, μια κίνηση εντελώς διαφορετική από την πιο… χαλαρή προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία θέσης συντονιστή κορονοϊού, που θα επιβλέπει τις ενέργειες του Λευκού Οίκου στο θέμα της διανομής εμβολίων και ιατρικού υλικού.
Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, ερχόμενος σε καθαρή ρήξη με τον Ρεπουμπλικάνο που διαδέχθηκε, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επίσης στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.
Τα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν: την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική· τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό· και την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.
Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους.

Δεν αποσαφηνίστηκε στην ανακοίνωση τι σημαίνει αυτό για τους μετανάστες που υπήχθησαν στο πρόγραμμα. Πολλοί εξ αυτών ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς με σκηνές κοντά στα σύνορα για ατέλειωτους μήνες.
Οι πρωτοβουλίες σκοπό είχαν να δείξουν πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά την θητεία του στην προεδρία βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της μετανάστευσης, όπως και ο προκάτοχός του, αλλά υιοθετώντας προσέγγιση διαμετρικά αντίθετη.
Οι πρώτες αυτές κινήσεις του κ. Μπάιντεν επαινέθηκαν αμέσως από εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων στις ΗΠΑ.

Share.

Comments are closed.