Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε πακέτο βοήθειας 61 δισεκ. στην Ουκρανία – Η αντίδραση της Ρωσίας

0

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ μετά από πιέσεις στους Ρεπουμπλικανούς, ενέκρινε στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 61 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, καθώς και ένα πακέτο βοήθειας σε Ισραήλ και Ταϊβάν, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 95 δις.
Κατά τη ψηφοφορία, 210 Δημοκρατικοί και 101 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της στήριξης στην Ουκρανία και 112 Ρεπουμπλικάνοι κατά.
Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ιστορική και κρίσιμη ειδικά για την Ουκρανία καθώς ο Πούτιν φαίνεται να έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο.
Η πλευρά των Δημοκρατικών πίεζε γι’ αυτό το πακέτο βοήθειας, με την Νάνσι Πελόζι, να κάνει μια έντονη έκκληση.
«Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μας θα επιλέξουν τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια αντί της απολυταρχίας και του κακού, διότι φοβάμαι ότι αν επιλέξετε την οδό Πούτιν, θα έχετε αίμα στα χέρια σας, αίμα των παιδιών, αίμα των μητέρων τους που βιάστηκαν μπροστά στους γονείς τους, που βιάστηκαν μπροστά στα παιδιά τους».

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ έμειναν στη σωστή πλευρά της ιστορίας
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόσφατα τόνιζε σε δραματικό τόνο ότι η χώρα του «θα χάσει τον πόλεμο» χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το Κογκέσο έδωσε τώρα την έγκριση, με τον Ζελένζκι να δηλώνει πως η ψήφιση αυτή «θα σώσει χιλιάδες ζωές»

«Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο Μάικ Τζόνσον για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Το νομοσχέδιο, θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα» τόνισε.


Τι περιλαμβάνει το πακέτο των 95 δισεκατομμυρίων
Για να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο, χωρίστηκε σε 4 διαφορετικά, ώστε να φτάσουν αυτά τα 95 δισεκατομμύρια στις χώρες που θέλουν να στηρίξουν αμυντικά.

Το ασυνήθιστο πακέτο τεσσάρων νομοσχεδίων περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, χορήγηση βοήθειας στην Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και ένα μέτρο που περιλαμβάνει κυρώσεις και μέτρα κατά της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικών μέσων TikTok και πιθανή μεταφορά κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς την Ουκρανία.
Η συνολική χρηματοδότηση των 95 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει:

  • 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ,
  • 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία και
  • 8 δισ. δολάρια για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.
  • Ακόμη, ψηφίστηκε να δοθούν 9 δισ. για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Γάζα.

Από τα 61 δισ. που θα πάρει η Ουκρανία, τα 23 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την αναπλήρωση των στρατιωτικών τους αποθεμάτων. Οπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, άλλα 14 δισ. δολάρια θα πάνε στην Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, με αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων, ενώ 11 δις θα πάνε για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή. Ακόμη, 8 δισ. θα δοθούν ως βοήθεια στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη συνέχιση βασικών λειτουργιών.

Η αντίδραση της Ρωσίας: Άμεση χορηγία για τρομοκρατική δραστηριότητα
Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας μετά την είδηση του πακέτου βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία, ήρθε από την Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή για νέα στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν θα «βαθύνει τις κρίσεις σε όλο τον κόσμο».
«Η στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου είναι μια άμεση χορηγία για τρομοκρατική δραστηριότητα», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram.
«Για την Ταϊβάν, αυτό είναι μια ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Για το Ισραήλ, είναι μια πορεία ολοταχώς προς την κλιμάκωση και μια άνευ προηγουμένου αύξηση της έντασης στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Share.

Comments are closed.