Το Ισραήλ έπληξε το Ιράν – «Οφθαλμός αντί οφθαλμού», λέει το Τελ Αβίβ – Υποβαθμίζει την επίθεση η Τεχεράνη

0

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωνουν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τη νύχτα στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, την ώρα που η Τεχεράνη αρνείται και μιλά για τρεις απλές εκρήξεις.
BBC, CNN και Guardian επικαλούνται αμερικανούς αξιωματούχους που επιβεβαιώνουν το χτύπημα χωρίς να περιγράφουν το πώς έγινε αυτό.
Ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι  αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν νωρίτερα την Πέμπτη ότι το χτύπημα θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.
Επίσης σύμφωνα με το CNN, οι Ισραηλινοί διαβεβαίωσαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι δεν θα στοχεύσουν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν μόνο ότι η αεράμυνα άνοιξε πυρ εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην επαρχία Ισφαχάν, καταρρίπτοντάς τα.

Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση
Tο Ιράν φαίνεται ότι επιχειρεί να υποβαθμίσει την επίθεση του Ισραήλ , καθώς η κρατική τηλεόραση λέει ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα της αντιαεροπορικής άμυνας που στόχευε μικρά drones.
Συγκεκριμένα το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν, IRIB επικαλείται «αξιόπιστες πηγές» που λένε ότι οι «ισχυροί ήχοι που ακούστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας ήταν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της αεράμυνας για την αντιμετώπιση αρκετών αγνώστων μίνι μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Επίσης η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμφανίστηκαν πάνω από τον ουρανό στο Ισφαχάν (Isfahan) και ότι καταστράφηκαν μετά την ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.
Νωρίτερα, τα ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το δε NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή. Το CNN αναφέρει πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης αμερικανό αξιωματούχο.
O Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει έως τώρα τις εξελίξεις. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».

Ισραηλινές πηγές: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού»
Νωρίτερα ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην Jerusalem Post πως το χτύπημα αποτελεί αντίποινα στην ιρανική επίθεση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν». Παράλληλα, ισραηλινές πηγές δήλωσαν στην JPost, ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ εμπλέκεται στην επίθεση. «Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί», λένε.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί πυρηνικές εγκαταστάσεις και στρατιωτική αεροπορική βάση
Να τονίσουμε ότι το Ισφαχάν, που βρίσκεται περίπου 440 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση και αρκετές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Κοντά σττο Ισφαχάν, 120 χιλιόμετρα βορειότερα,  βρίσκεται η πόλη Νατάνζ, κεντρικό σημείο του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB του Ιράν αναφέρει πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν είναι «απολύτως ασφαλείς».
Ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mark Kimmitt μίλησε στο BBC News για τη σημασία του Ισφαχάν και γιατί το Ισραήλ μπορεί να το επέλεξε ως τόπο χτυπήματος.
«Το Ισφαχάν είναι πραγματικά σε μεγάλο βαθμό το κέντρο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος όσον αφορά την εκπαίδευση, την έρευνα και, όπως θα έλεγαν κάποιοι, την ανάπτυξη της ιρανικής πυρηνικής ικανότητας. Έτσι είναι μια πιθανή τοποθεσία που το Ισραήλ θα χτυπούσε, επειδή ο μεγαλύτερος φόβος των Ισραηλινών δεν είναι οι συνεχιζόμενοι πύραυλοι, αλλά μια πυρηνική δυνατότητα».

ΒΒC: Η αρχή και το τέλος της επίθεσης του Ισραήλ
Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι θα απαντούσε, με κάποιο τρόπο, στην επίθεση “σμήνους” μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο και τώρα φαίνεται ότι το έκανε.

Εάν αυτή είναι πράγματι η αρχή και το τέλος της απάντησης του Ισραήλ, τότε φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένη σε μέγεθος και έκταση.
Στο Ισφαχάν σήμερα το πρωί η ζωή είναι απόλυτα φυσιολογική. Όλη την εβδομάδα οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, κυρίως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ζητούσαν από την κυβέρνησή του να μην προβεί σε βαριά απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση.
Από δω και πέρα οι εξελίξεις είναι ασαφής, Πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, ουδείς μπορεί να προβλέψει. Το θέμα θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα:

  • Αν αυτό είναι το τέλος της επίθεσης του Ισραήλ και
  • αν το Ιράν αποφασίσει τώρα να ανταποδώσει την επίθεση.
Share.

Comments are closed.