Ο Συνήγορος του Παιδιού
γίνεται πραγματικότητα και στη χώρα μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ κα ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ

Όταν ξεκινήσαμε, ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος. Μέσα στο αυτοκίνητο, του κ. Φουρτούνη, οι τέσσερίς μας κανονίσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη συνέντευξη που θα παίρναμε από την Ευρωβουλευτή κα. Ζορμπά.

Όταν φτάσαμε στο σπίτι της μας υποδέχτηκε στην εξώπορτα χαμογελαστή. Πρώτη φορά συναντούσε τόσο μικρούς δημοσιογράφους και αυτό της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.

Είχαμε μαζί μας μια ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα. Της την προσφέραμε και μας ευχαρίστησε πολύ. Αφού έβαλε τα τριαντάφυλλα στο βάζο μας πρότεινε να μας κεράσει γάλα με κακάο και κουλουράκια ή γλυκό κουταλιού για μας και για το δάσκαλό μας καφέ. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν με απαλή μουσική.

Πριν αρχίσουμε τη συνέντευξη ρίξαμε μια γρήγορη ματιά στο σπίτι. Παρατηρήσαμε τα ξύλινα ντουλάπια της κουζίνας και μ' έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι αυτή η γυναίκα, που είναι ευρωβουλευτής, ασχολείται κανονικά και με τα οικιακά.

Με μεγάλη χαρά είδαμε ότι παντού υπήρχαν βιβλία (ή σε βιβλιοθήκες, ή πάνω σε πολυθρόνες ή στοιβαγμένα στο πάτωμα). Μείναμε επίσης έκπληκτοι από τα πολλά και μικρά παιχνιδάκια που υπήρχαν διασκορπισμένα στο σπίτι.

Αφού, λοιπόν απολαύσαμε το κέρασμά μας μπήκαμε και στην διαδικασία της "ανάκρισης":

Ερώτηση: κα Ζορμπά θα θέλαμε μα μας πείτε με λίγα λόγια τι είναι ο Συνήγορος του Παιδιού.

Ζορμπά : Ο συνήγορος του παιδιού είναι μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία φροντίζει τα δικαιώματα των παιδιών σε όλη την Ελλάδα. Ανεξάρτητη αρχή σημαίνει ότι δεν διορίζεται από ένα Υπουργείο, αλλά από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία αφού τον εξετάσει δίνει την έγκριση της ότι αυτός είναι ο πιο κατάλληλος για να πάρει τη θέση του Συνηγόρου του παιδιού. Βέβαια δεν είναι ένας άνθρωπος. Θα υπάρχει ένας συνήγορος και θα υπάρχουν πολλοί άλλοι κοντά του ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κι άλλοι ειδικοί επιστήμονες, έτσι ώστε να τον βοηθάνε για τις υποθέσεις που θα φτάνουν εκεί και θα πρέπει να λύσει.

Ερώτηση: Θέλετε να μας πείτε γιατί ασχοληθήκατε μ' αυτό το ζήτημα;

Ζορμπά: Ασχολήθηκα μ' αυτό το ζήτημα, γιατί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δουλεύω για την επιτροπή Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας και διαπίστωσα πολύ σύντομα ότι ασχολούμαστε με κείνους που έχουν περάσει τα δεκαοχτώ τους χρόνια, αλλά για τα παιδιά που είναι από μωρά μέχρι δεκαοχτώ ετών δεν υπάρχει κανείς για τα να υπερασπιστεί και τα ίδια δεν έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν σε μια υπηρεσία, σ' ένα δικαστήριο, ώστε να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Άρα εδώ πέρα είχαμε ένα κενό, θα έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και είδα ότι σε άλλες χώρες το είχαν λύσει μ' έναν Συνήγορο του παιδιού.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών;

Ζορμπά: Πιστεύω ότι υπάρχουν περιπτώσεις, που τα παιδιά βρίσκονται σε παρά πολύ δύσκολη θέση και καταπατούνται τα δικαιώματα τους. Να σας φέρω μερικά παραδείγματα, από αυτά που νομίζω κι εσείς ξέρετε.

Τα παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους και καθαρίζουν τζάμια και δεν πάνε στο σχολείο, ενώ η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, χάνουν ένα δικαίωμα τους. Επίσης να ξέρουμε ότι η παιδική εργασία απαγορεύεται και αυτό είναι μια καταπάτηση δικαιώματος.

Μετά βλέπουμε παιδιά, που είναι σε ιδρύματα και που δεν έχουν την κατάλληλη αγωγή. Και κει καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών.

Βέβαια και μέσα στην οικογένεια, μερικές φορές συμβαίνει. Το πιο κοινό παράδειγμα είναι όταν οι γονείς παίρνουν διαζύγιο και ως εδώ εντάξει είναι δικό τους δικαίωμα να πάρουν διαζύγιο, αλλά το παιδί βρίσκεται ανάμεσα στους δυο σαν να είναι ένα μπαλάκι και κει καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών.

Ερώτηση: Αν εφαρμοστεί τελικά ο θεσμός του Συνηγόρου του Παιδιού, τότε αυτός θα μπορεί να παρεμβαίνει και στα διάφορα επιβλαβή, για τα παιδιά, τηλεοπτικά προγράμματα;

Ζορμπά: Λοιπόν, ναι. Εδώ πράγματι είναι ένα ζήτημα, που το συζητάμε, γιατί έχει σχέση με το ρόλο, που παίζει η τηλεόραση κυρίως και το ραδιόφωνο και μερικές φορές βλέπουμε ότι υπάρχουν προγράμματα, που είναι εντελώς ακατάλληλα και παίζονται σε ώρες που τα παιδιά είναι στην τηλεόραση, βλέπουν τηλεόραση. Υπάρχει βέβαια το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, αλλά νομίζω για προγράμματα, για διαφημίσεις, που είναι ακατάλληλες για τα παιδιά και που επιμένουν να τις παίζουν τα κανάλια ο συνήγορος θα μπορεί επίσης να πάρει μέτρα.

Ερώτηση: Μέχρι σήμερα, σε ποια κράτη έχει εφαρμοστεί ο θεσμός του Συνηγόρου του Παιδιού;

Ζορμπά: Σε δέκα από τα δεκαπέντε κράτη της Ευρώπης και σύντομα θα υπάρξει και στ' αλλά. Ήμουν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια συνάντηση των Συνηγόρων του παιδιού της Ευρώπης, όπου είχαν έρθει και άλλοι: από τον Καναδά, από τη Ρωσία, για να πουν και κείνοι τα προβλήματα τους.

Οι πρώτοι που εφάρμοσαν το Συνήγορο του παιδιού ήταν οι Φιλανδοί, οι Γάλλοι είναι παρά πολύ πρόσφατοι, οι Ισπανοί επίσης έχουν έναν παρά πολύ καλό Συνήγορο και λείπει από την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, αλλά και αυτοί συζητούν και τον ετοιμάζουν, όπως εμείς.

Ερώτηση: κα Ζορμπά θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο γενικότερο. Εσείς πιστεύετε ότι τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που τ' αφορούν;

Ζορμπά: Πιστεύω, ναι, ότι θα πρεπει από τον μικρό πυρήνα της οικογένειας, η γνώμη των παιδιών να

λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν, γιατί έτσι αποχτούν ευθύνη και τα ίδια για τη γνώμη τους και δεν γίνονται ανεύθυνα. Βέβαια νομίζω ότι και στα ζητήματα της εκπαίδευσης και σε αλλά ζητήματα γενικότερα θα πρέπει να παίρνουμε υπ' όψιν μας ισότιμα τη γνώμη των παιδιών. Και αν δεν τη δεχόμαστε θα πρέπει να εξηγούμε το γιατί. Πιστεύω, βέβαια ότι τις περισσότερες φορές τα παιδιά έχουν μια ευθυκρισία και μια δυνατότητα πολύ μεγαλύτερη από τους μεγάλους να στέκονται σ' αυτό που είναι ουσιαστικό, που είναι ο πυρήνας ενός ζητήματος και επίσης τους λείπει κάτι και αυτό είναι πολύ καλό που τους λείπει. Τους λείπει η υποκρισία να καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και να θέλουν να το καλύψουν, να μην το αντιμετωπίσουμε.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ερώτηση: Γνωρίζουμε ότι έχετε ασχοληθεί συστηματικά με το βιβλίο. Θα θέλατε να μας πείτε τη γνώμη σας για το ελληνικό βιβλίο;

Ζορμπά: Νομίζω ότι στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, γινόμαστε όλο και καλύτεροι αναγνώστες. Βλέπει κανείς να εκδίδονται περισσότερα βιβλία, να διαβάζονται περισσότερα βιβλία. Εγώ πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη μεγάλη ποικιλία βιβλίων που ο καθένας έχει την ελευθερία και την ευθύνη να επιλέγει αυτό που του αρέσει και του ταιριάζει και επίσης νομίζω ότι βρισκόμαστε και σε μια άνθιση του παιδικού βιβλίου, γιατί πριν από είκοσι, είκοσι πέντε χρόνια τα παιδικά βιβλία ήταν πολύ λιγότερα.

Ερώτηση: Μιας και αναφερθήκατε στο ελληνικό παιδικό βιβλίο να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι το ελληνικό βιβλίο είναι αξιόλογο;

Ζορμπά: Ναι, πιστεύω ότι είναι ένας τομέας, στον οποίο έχουν, κοντά στους παλιότερους συγγραφείς, έρθει να προστεθούν καινούριοι. Πιστεύω ότι το σημερινό παιδικό βιβλίο μιλάει όλο και περισσότερο για θέματα, που ενδιαφέρουν τα παιδιά. Δεν παραμένουμε μόνο στα παραμύθια και στα φανταστικά διηγήματα, αλλά έχουμε και προβλήματα που έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των παιδιών και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ερώτηση: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι τα Ελληνόπουλα βλέπουν περισσότερο τηλεόραση, από το να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία;

Ζορμπά: Νομίζω ότι η τηλεόραση μπορεί να είναι χρήσιμη, όταν τη βλέπει κανείς επιλέγοντας τα προγράμματα. Όταν κανείς στέκεται μπροστά στην τηλεόραση και βλέπει ότι περνάει από κει με τις ώρες, τότε δεν είναι χρήσιμη. Αλλά το να διαβάζει κανείς βιβλία σημαίνει ότι έχει μια κουλτούρα και από το σχολείο του και από το σπίτι του και ότι έχει μάθει να μπει σ' αυτό τον κόσμο των βιβλίων. Νομίζω ότι θα έπρεπε να αποτελέσει αυτό μια συζήτηση ανάμεσα στους δασκάλους, τους γονείς και τα παιδιά. Τι βλέπουν και πόση τηλεόραση βλέπουν.

Ερώτηση: Ακούμε συχνά να λένε οι μεγάλοι ότι αν διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία, θα μπορέσουμε να γράψουμε και καλή έκθεση. Πιστεύετε ότι αυτό είναι σωστό;

Ζορμπά: Ναι, πιστεύω ότι είναι παρά πολύ σωστό, γιατί διαβάζοντας κανείς βιβλία αναπτύσσει το μυαλό του, αναπτύσσει το συναισθηματικό του κόσμο, γνωρίζει τον κόσμο και αυτά είναι προϋποθέσεις για να μπορεί να γράψει και μια καλή έκθεση.

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η ελληνική γλώσσα επειδή μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ζορμπά: Όχι, δεν θα επηρεαστεί επειδή μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επηρεάζεται η γλώσσα μας,

Η κα Ζορμπά με τους μικρούς μας ρεπόρτερ

δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή όλοι στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν ως κοινή γλώσσα, πέρα από τη μητρική τους τ' Αγγλικά. Αυτό, λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί συνείδηση. Γίνεται μια προσπάθεια να διασωθούν οι μικρές γλώσσες. Για να διασωθούν οι μικρές γλώσσες έχουμε καθιερώσει να μπορεί να μιλήσει ο καθένας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη γλώσσα του και να έχει διερμηνεία στις άλλες. Επίσης διαδίδουμε την ιδέα ότι θα πρεπει, εκτός από τη μητρική μας, από πολύ μικρή ηλικία, να μαθαίνουμε δυο ακόμη γλώσσες. Άρα όχι μόνο τ' Αγγλικά. Και γενικώς γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να μάθουμε άλλες γλώσσες, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και τη δική μας γλώσσα να υπάρχει.

Στα γαλλικά σχολεία, παραδείγματος χάριν, μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, αλλά επίσης υπάρχουν και έδρες Νέων Ελληνικών, σε όλες τις χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία. Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια, γιατί όπως παλιότερα ήταν τα Ελληνικά ή μετά τα Λατινικά, σήμερα μοναδική γλώσσα είναι τ' Αγγλικά, που όλοι μιλάνε.

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί ο ελληνικός πολιτισμός επειδή μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ζορμπά: Χμ! Νομίζω ότι μας δίνεται μια ευκαιρία να προωθήσουμε περισσότερο τον πολιτισμό μας και εννοώ όχι μόνο τον αρχαίο, αλλά και το σύγχρονο πολιτισμό, γιατί έχουμε καλλιτέχνες, έχουμε δημιουργούς, έχουμε συγγραφείς, που διευκολύνονται μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για τον πολιτισμό, να επικοινωνήσουν με άλλους καλλιτέχνες και ιδρύματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να δείξουν τη δουλειά τους πιο εύκολα και έτσι να γίνουν γνωστοί. Άρα ο ελληνικός πολιτισμός να μπορέσει να βγει έξω από το σύνορα μας.

Παιδιά: Σας ευχαριστούμε παρά πολύ κα Ζορμπά για την καλοσύνη που είχατε να μας δεχτείτε και να συνομιλήσετε μαζί μας ισότιμα για όλα όσα είχαμε σκεφτεί.


Ρεπόρτερ: Μάρα Μαυριδάκη ΤΔ1, Πηνελόπη Αναστασιάδη Τάξη Δ1, Χριστίνα Πούρλου Τάξη ΣΤ' και Στέφανος Γιαννακόπουλος Τάξη ΣΤ'

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η κα Μυρσίνη Ζορμπά γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με πτυχίο Νομικής. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Ρώμης, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου.

Το 1992 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ των Πολιτικών Επιστημών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την περίοδο 1973-1992 εργάστηκε ως εκδότρια (Εκδοτικός Οίκος Οδυσσέας) και στο ίδιο διάστημα μετάφρασε πολυάριθμα βιβλία Πολιτικής Επιστήμης από τα Ιταλικά.

Το 1992 διορίστηκε Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού για θέματα πολιτικής βιβλίου και ανάγνωσης και το 1994, Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, όπου εργάστηκε για πέντε έτη. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα "Ο ρόλος του βιβλίου στη διαμόρφωση αναγνωστικής συμπεριφοράς στα παιδιά προσχολικής ηλικίας" (1993-1995). Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Στρατηγική του Βιβλίου στην Ευρώπη Σήμερα (1992 και 1993).

Έχει συγγράψει πέντε βιβλία επιστημονικού περιεχομένου, καθώς επίσης έχει γράψει άρθρα και επιφυλλίδες σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά σχετικά με την πολιτική της Κοινότητας για το βιβλίο, το μέλλον της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης, την πολιτιστική αναμόρφωση της πολιτικής, την πολιτική για την παιδική ηλικία, το Συνήγορο του παιδιού, την ευρωπαϊκή πολιτική για την έρευνα.

Σήμερα είναι Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
|Σελίδα 1| |Σελίδα 2| |Σελίδα 3| |Σελίδα 4| | Σελίδα 5| |Σελίδα 6| |Σελίδα 7| | Σελίδα 8| |Σελίδα 9| |Σελίδα 10|
|Σελίδα 11| |Σελίδα 12| |Σελίδα 13| |Σελίδα 14| |Σελίδα 15| |Σελίδα 16| |Σελίδα 17| |Σελίδα 18| |Σελίδα 19| |Σελίδα 20|
|Σελίδα 21| |Σελίδα 22| |Σελίδα 23| |Σελίδα 24| |Σελίδα 25| |Σελίδα 26| |Σελίδα 27| |Σελίδα 28|
Η σχεδίαση και η κατασκευή των σελίδων έγινε από το Βασίλη Φουρτούνη
Email: Korifasio2001@yahoo.gr Copyright © 2001 BASILIS FOYRTOYNIS