Πανελλήνια Διάκριση

Το Σάββατο 27 Απριλίου 2002, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ απένειμε τα βραβεία του 9ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων.

Η Ράνια με το βραβείο στα χέρια

Ανάμεσα στα τέσσερα βραβευμένα έντυπα του Δημοτικού Σχολείου ήταν και "Η ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΜΑΣ", που βραβεύτηκε για την κατηγορία Καλύτερου Ρεπορτάζ. Ήταν αυτό που έκανε η συμμαθήτριά μας Ράνια Κούρου, για το Δρ Χάγκλαντ, της βραβευμένης οργάνωσης με βραβείο Νόμπελ Physicians For Human Rights (Γιατροί για τ' Ανθρώπινα Δικαιώματα).

Τα βραβεία απένειμαν ο Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. κ. Πρωτόππαπας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Πετσάλνικος, η Υφυπουργός Παιδείας κα Κούρκουλα, ο Υφυπουργός Παιδείας κ Γκεσούλης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Αποστολάκη κ. α.

Ο Συντονιστής στο βήμα της ΕΣΗΕΑ

Συγκίνηση προκάλεσαν μου προκάλεσαν τα λόγια που είπε ένας παλαίμαχος δημοσιογράφος ο κ. Καραντινός, ότι "τα σημερινά παιδιά βγάζουν τις εφημερίδες τους στο φως του ήλιου…"

Από αυτή τη γιορτή πήραμε πολλά μηνύματα όπως:

  • Η ποιότητα της δημοσιογραφίας καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας.
  • Πρέπει να λέμε την άποψη μας ελεύθερα.
  • Οι εφημερίδες είναι μια προσπάθεια δημιουργίας, έκφρασης και ανταπόκρισης στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.
  • Εμείς τα παιδιά να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία, να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες και να προσπαθούμε συνέχεια.
  • Τέλος, ότι και τα παιδιά που δεν πήραν βραβείο είναι νικητές, γιατί τ' άρθρα τους είναι ασφαλώς ισάξια των βραβευθέντων.
  • Όλα αυτά τα παιδιά μας επιφυλάσσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Μετά το τέλος της γιορτής οι βραβευθέντες έγιναν δεκτοί από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και μετά τους παρατέθηκε γεύμα.

Αποκλειστικές Δηλώσεις

Με τόσους επισήμους στην εκδήλωση, δεν ήταν δυνατό να μείνουμε άπραγοι. Η ομάδα του ελεύθερου ρεπορτάζ με το κασετοφωνάκι στο χέρι έδρασε.

Στην είσοδο της αίθουσας της ΕΣΗΕΑ συναντήσαμε το διευθυντή των ΝΕΩΝ κ. Π. Καψή.

Β. Λιάπη: κ. Καψή πιστεύετε ότι τα μαθητικά έντυπα είναι φυτώρια για μελλοντικούς δημοσιογράφους;

Παντελής Καψής: Μερικές φορές ναι, μερικές φορές όχι, αλλά σημασία δεν έχει αν θα γίνεις δημοσιογράφος, σημασία έχει όσο είναι μαθητές, να εκφράζονται και να δημιουργούν μέσα από τα μαθητικά έντυπα.

Σπρώχνοντας φτάσαμε στον καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργό, τον Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ κ. Χρ. Πρωτόππαπα.

Γ. Παραδεισιάδης: Είστε ικανοποιημένος από τα πρότυπα, που δίνει η τηλεόραση σε μας τα παιδιά;

Χρήστος Πρωτόππαπας: Όχι, παιδιά! Είναι πολύ άσχημα. Έχουμε βία. Έχουμε υπερβολή. Έχουμε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Γι' αυτό και γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, μ' ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, για να επιβάλουμε την ποιότητα την αξιοπρέπεια και την ευθύνη. Θέλουμε ελευθερία με ευθύνη.

Πιο δίπλα ήταν η Υφυπουργός Παιδείας κα Ελ. Κούρκουλα. Να λοιπόν τι μας είπε:

Δ. Τσούλου: κα Υφυπουργέ, σκέφτεστε να προβάλετε σε ξεχωριστό χώρο στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο τα μαθητικά έντυπα;

Ο Συντονιστής στο βήμα της ΕΣΗΕΑ

Ελένη Κούρκουλα: Μπορεί να γίνει και αυτό. Πρέπει να σκεφτούμε ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο, που να παρουσιάζουμε όλα τα μαθητικά έντυπα σε μία μεγάλη ζωντανή έκθεση.

Σε μιαν άκρη πήρε το μάτι μας το Διευθυντή Δημοσίων σχέσεων των ΝΕΩΝ κ. Χρήστο Καραμπάτσο, τον υπεύθυνο για τη διοργάνωση του διαγωνισμού.

Χρ. Παπαζαχαρόπουλος: κ. Καραμπάτσο, η εκδήλωση αυτή νομίζουμε, ότι είχε κάποια προβλήματα. Θα κάνετε πιο καλό το δέκατο διαγωνισμό;

Χρήστος Καραμπάτσος: Λέτε του χρόνου για το δέκατο διαγωνισμό;

Χρ. Παπαζαχαρόπουλος: Ναι, βέβαια!

Ο Δ/ντής Δημ. Σχέσεων των "Νέων" κάνει δηλώσεις

Χρήστος Καραμπάτσος: Έχουμε πολλά σχέδια, για να γίνει μια μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, για όλους αυτούς που είναι οι νέοι δημοσιογράφοι και πιστεύουμε ότι όλοι θα βοηθήσετε να κάνουμε την καλύτερη τελετή βράβευσης που έχει γίνει ποτέ.

Μετά πλησιάσαμε τη βραβευμένη συμμαθήτριά μας Ράνια Κούρου και της ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια, για να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά της.

Στέφανος Αλεξόπουλος: Ράνια πώς νιώθεις για τη διάκρισή σου και τι σκέφτεσαι για το μέλλον;

Ράνια Κούρου: Παιδιά, νιώθω πολύ περήφανη για το βραβείο που πήρα, που διακρίθηκα. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα με βοηθήσει στο μέλλον. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενη που με στήριξαν τα παιδιά της συντακτικής Ομάδας της ΠΑΡΕΟΥΛΑ ΜΑΣ και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δάσκαλό του σχολείου μας, τον κ. Φουρτούνη.

Φυσικά δεν θ' αφήναμε τη Διευθύντριά μας κ. Ευγενία Παπαδοπούλου, που έλαμπε από χαρά.

Χρ. Παπαζαχαρόπουλος: κα Διευθύντρια πώς νιώθετε για τη βράβευση του σχολείου μας;

Ευγενία Παπαδοπούλου: Νιώθω πολύ περήφανη, που είμαι Διευθύντρια αυτού του σχολείου και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και στο δάσκαλό σας. Εύχομαι να έχουμε πάντα τέτοια.

Η Έκπληξη στη Βουλή των Ελλήνων

H Ράνια με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής επί το έργο

Μετά την εκδήλωση όλα τα βραβευμένα παιδιά και οι συνοδοί τους έγιναν δεκτοί απ΄ τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολο Κακλαμάνη. Εκεί είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη. Η Ράνια είχε μαζί της το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι και κατέγραφε. Αυτό προκάλεσε εντύπωση στον Πρόεδρο και είχαμε τον πιο κάτω διάλογο, αλλά και μια αποκλειστική δήλωση.

Απόστολος Κακλαμάνης: Εσύ τώρα κάνεις ρεπορτάζ;

Ράνια Κούρου: Εγώ... κάτι τέτοιο!

Απόστολος Κακλαμάνης: Δεν με ρώτησες όμως αν πρέπει να καταγράφεις αυτά που λέω.

Ράνια Κούρου: Με συγχωρείτε...

Απόστολος Κακλαμάνης: Παρακαλώ.

Ράνια Κούρου: Αλλά...

Απόστολος Κακλαμάνης: Αλλά;

Ράνια Κούρου: Ο Δημοσιογράφος έτσι κάνει.

Απόστολος Κακλαμάνης: Αφού το βλέπω άλλωστε. Γιατί αν δεν το έβλεπα Όχι! έπρεπε να μου το πεις. Αλλά εσύ όμως μου το έδειξες. Θα μπορούσες να μου πεις κ. Πρόεδρε δεν το έκανα κρυφά, σας δείχνω το κασετοφωνάκι μου.

Ράνια Κούρου: κ Πρόεδρε, τι γνώμη έχετε για τη σημερινή νεολαία;

Απόστολος Κακλαμάνης: Έχω πάρα πολύ καλή γνώμη! Και πάντως πολύ καλύτερη από αυτήν που έχουν, προφανώς, όσοι παίρνουν μεμονωμένα περιστατικά και μας τα δείχνουν καμιά φορά στα κανάλια. Ένα επεισόδιο που μπορεί να γίνει στην παραλιακή λεωφόρο, κάποια παιδιά που μπορεί να πάρουν τα χρήματα από τα κάλαντα κάποιων άλλων παιδιών, κάποια μικροεπεισόδια στα σχολεία, για να μας πουν ότι αυτή η νεολαία είναι άχρηστη. Εγώ πιστεύω ότι οι νέοι μας είναι πιο έξυπνοι γιατί έχουν περισσότερα ερεθίσματα, περισσότερους παράγοντες που τα κάνουν πιο ζωηρά και πιο ικανά. Τα σημερινά παιδιά έχουν περισσότερο ενδιαφέρον και από την πολιτεία, όσο κι αν λείπουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνει η πολιτεία, απ' τους γονείς, απ' την κοινωνία. Όταν ήμουν εγώ στην ηλικία σας δεν τολμούσαμε να πλησιάσουμε εκεί που ήσαν οι μεγαλύτεροι. Έπρεπε να στεκόμαστε μακριά! Τώρα πλησιάζει ένα παιδί κι αμέσως ανοίγει ο κύκλος και το βάζουν στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους. Έτσι δεν είναι;

Ράνια Κούρου: Ασφαλώς και είναι έτσι.

Απόστολος Κακλαμάνης: Λοιπόν, έχουν πολλά πράγματα αλλάξει. Γι' αυτό και κάθε καινούρια γενιά είναι και καλύτερη και αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ευθύνης για όλους μας. Δεν μπορώ να πω ότι έχεις εσύ την ίδια ευθύνη με τα μεγαλύτερα κορίτσια ή εκείνα με άλλα μεγαλύτερα ακόμα παιδιά, όπως και η γενιά σας ότι έχει περισσότερη ευθύνη από τις δικές μας γενιές. Κάθε ένας πρέπει να αισθάνεται, στο μέτρο των περιστάσεων που βρίσκεται, της ηλικίας του, των δυνατοτήτων του, να αισθάνεται και ανάλογη ευθύνη για τη συνολική πρόοδο της κοινωνίας μας.

Ράνια Κούρου: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

Ανάμεσα στους επαγγελματίες "Συναδέλφους"

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε ότι τρυπώνουμε όπου μπορούμε, για να καλύψουμε τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Έτσι κάναμε και στην εκδήλωση. Τρυπώσαμε ανάμεσα στους επαγγελματίες τηλεοπτικούς ρεπόρτερ και με το κασετοφωνάκι μας καταγράψαμε, όσες δηλώσεις προφτάσαμε. Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν και άλλα θέματα. Εμείς σας παρουσιάζουμε αυτές που αφορούν τα μαθητικά έντυπα.

Φίλιππος Πετσάλνικος: Τα ΝΕΑ έδωσαν σε όλους μας τη δυνατότητα να δούμε τη δημιουργία που συμβαίνει σε πολλές εκατοντάδες σχολεία της χώρας μας. Τη δημιουργία μέσα από τα μαθητικά έντυπα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η συμμετοχή και η συνεργασία, που αναπτύσσουν τα παιδιά και βέβαια η δυνατότητα να τυπώσουν τις απόψεις τους για να ακουστούν αυτές οι απόψεις από όλους όσους θα πρέπει να τις λάβουν σοβαρά υπ' όψιν και τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι με ιδιαίτερη χαρά είδα να βραβεύεται και μια προσπάθεια των παιδιών του Σωφρονιστικού Καταστήματος των φυλακών Αυλώνα, του Γυμνασίου που άρχισε να λειτουργεί από πέρσι. Μια εφημερίδα που πραγματικά αποτελεί ένα παράθυρο στην ελπίδα, για μια δεύτερη ευκαιρία γι' αυτά τα παιδιά.

Ελένη Κούρκουλα: Ήταν μια καταπληκτική εκδήλωση η σημερινή, γιατί είδαμε τα παιδιά να δημιουργούν ελεύθερα. Να υπερασπίζονται τη γνώμη του άλλου μέσω ενός μαθητικού εντύπου και ν' ανθεί η ελευθερία του τύπου και της άποψης στα σχολεία. Είδαμε τα παιδιά εθελοντές, από μόνα τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς, βοηθούς και αρωγούς τους, να κάνουν μια εθελοντική δουλειά, χωρίς ανταμοιβή. Αυτή η νεολαία, αυτά τα νιάτα είναι το μέλλον της αυριανής εθελοντικής κοινωνίας του 2004 και μετά, γιατί εκεί πρέπει να στοχεύουμε όλοι.

Ρεπόρτερ: Γιαννακόπουλος Στέφανος Ε', Παπαζαχαρόπουλος Χρήστος ΣΤ', Λιάπη Βασιλική Γ2', Δέσποινα Τσούλου Γ2', Παραδεισιάδης Γιάννης Γ2', AΑλεξόπουλος Στέφανος Δ', Ράνις Κούρου Ε', Κατερουδάκη Ευγενία Δ', Θρεψιάδης Κων/νος Δ''

Φωτορεπόρτερ: Κομνηνού Κυβέλη Δ', Χριστοπούλου ¶ρταμις Δ'

Βιντεολήψη: Γκιώνης Κωνσταντίνος ΣΤ' - Μπούρας Στέλιος Ε'

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
|Σελίδα 1| |Σελίδα 2| |Σελίδα 3_ 1| |Σελίδα 3_2| | Σελίδα 4| |Σελίδα 5| |Σελίδα 6| | Σελίδα 7| |Σελίδα 8_1| |Σελίδα 8_2| |Σελίδα 9| |Σελίδα 10| |Σελίδα 11| |Σελίδα 12_1| |Σελίδα 12_2| | Σελίδα 13|
Η σχεδίαση και η κατασκευή των σελίδων έγινε από το Βασίλη Φουρτούνη
Email: Korifasio2001@yahoo.gr Copyright © 2001 BASILIS FOYRTOYNIS