Reuters: Σήμερα η τελευταία ημέρα των τριήμερων προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

0

Η Ρωσία βρίσκεται, για τρίτη και τελευταία ημέρα, στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, με τη Μόσχα να κατηγορεί την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί αεροπορικές επιθέσεις για να προσπαθήσει να σαμποτάρει τις εκλογές που αναμένεται να διατηρήσουν τον Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin), στην εξουσία για άλλα έξι χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους ψηφοφόρους έχουν ήδη προσέλθει στις κάλπες κατά τις δύο πρώτες ημέρες των τριήμερων εκλογών, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι. Η τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών θα δοκιμάσει τη δύναμη της αντιπολίτευσης της χώρας, η οποία κάλεσε όλους τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν ταυτόχρονα το μεσημέρι, σε μια δράση που ονομάστηκε «Μεσημέρι κατά του Πούτιν».
Σποραδικές διαδηλώσεις έχουν ήδη σημαδέψει τις εκλογές, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με την Ουκρανία έχουν ρίξει μεγαλύτερη σκιά στην ψηφοφορία μέχρι στιγμής. Την Παρασκευή (15/03), ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπαθεί να διαταράξει τις εκλογές με τις εντατικοποιημένες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στο εσωτερικό της Ρωσίας και σε εδάφη που κατέχει η Μόσχα στην Ουκρανία. Ορκίστηκε, επίσης, να τιμωρήσει την Ουκρανία. Τοπικοί Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν, την Κυριακή (17/03), ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskiy), δεν αναφέρθηκε σε επιθέσεις στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, αλλά ευχαρίστησε τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες «για τις νέες ουκρανικές ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς». Το Κίεβο θεωρεί παράνομες και άκυρες τις εκλογές που διεξάγονται σε τμήματα του εδάφους του που ελέγχονται από τη Ρωσία. Στρατιωτικοί αναλυτές βλέπουν το καθημερινό σφυροκόπημα του Κιέβου που στοχεύει κυρίως την ενέργεια και άλλες βασικές υποδομές ως μια προσπάθεια να κλονίσει το αίσθημα σταθερότητας των Ρώσων και να υπονομεύσει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.
«Μεσημέρι κατά του Πούτιν» στη Ρωσία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανένας από τους άλλους τρεις υποψηφίους δεν αποτελεί αξιόπιστη πρόκληση για τον 71χρονο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κυριαρχεί στο πολιτικό τοπίο της Ρωσίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι υποστηρικτές του πιο προβεβλημένου αντιπάλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, του αείμνηστου Αλεξέι Ναβάλνι (Alexei Navalny), ο οποίος πέθανε ξαφνικά σε φυλακές της Αρκτικής τον Φεβρουάριο, κάλεσαν τους ανθρώπους σε όλη τη Ρωσία να προσέλθουν να ψηφίσουν όλοι την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Κυριακής (17/03), σε κάθε μία από τις 11 ζώνες ώρας της χώρας.
Η δράση «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», την οποία υποστήριξε η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλνια (Yulia Borisovna Navalnaya), παρουσιάζεται ως ένας τρόπος για να εκφράσουν οι άνθρωποι την αντίθεσή τους χωρίς τον κίνδυνο σύλληψης, επειδή θα σχηματίζουν ουρές για να ψηφίσουν νόμιμα. Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει τον κόσμο να μην συμμετέχει σε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις. «Σήμερα θέλουμε να πούμε σε όλους μας – το μεσημέρι είναι η αρχή», έγραψαν οι ιθύνοντες της πρωτοβουλίας «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» στο Telegram.
«Ναι, κάποιοι από εμάς φοβόμαστε. Ναι, η επιλογή δεν είναι εύκολη. Αλλά εμείς είμαστε οι άνθρωποι. Και θα αντεπεξέλθουμε και στην επιλογή και στην ευθύνη».
Τις προηγούμενες δύο ημέρες, υπήρξαν διάσπαρτα περιστατικά διαμαρτυρίας καθώς ορισμένοι Ρώσοι έβαλαν φωτιά σε εκλογικούς θαλάμους και έριξαν μπογιά στις κάλπες, προκαλώντας την επίπληξη από Ρώσους αξιωματούχους που είπαν ότι ήταν βρωμιάρηδες  και προδότες.
Περίπου 100 άτομα βγήκαν σε ένα εκλογικό τμήμα το μεσημέρι (05:00 GMT) στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Στο εξωτερικό, στα ρωσικά εκλογικά τμήματα από την Ταϊλάνδη στο Σίδνεϊ και από το Μπισκέκ στην Τασκένδη σχηματίστηκαν ουρές το μεσημέρι, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι Ρώσοι διαμαρτύρονταν ή απλώς ψήφιζαν.
Πολλοί Ρώσοι που είναι αντίθετοι με τον Πούτιν έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία – με πολλούς νεαρούς άνδρες να διαφεύγουν στο εξωτερικό το 2022 μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εντολή κινητοποίησης.
Η Δύση, ποικιλοτρόπως, χαρακτηρίζει τον Πούτιν ως αυταρχικό, εγκληματία πολέμου και δολοφόνο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) τον αποκάλεσε τον περασμένο μήνα «τρελό SOB» και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχει υποδουλώσει τη Ρωσία σε μια διεφθαρμένη δικτατορία που οδηγεί σε στρατηγική καταστροφή.

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας
Η Άντζελα Στεντ (Angela Stent), ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution, είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αμφισβητείται, αλλά ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να ληφθεί υπόψη το γεγονός.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κερδίσει και θα διεκδικήσει αυξημένη νομιμότητα ως επιτυχημένος ηγέτης πολέμου στις 18 Μαρτίου», είπε η Άντζελα Στεντ, στο Russia Matters project at Harvard Kennedy School’s Belfer Center.
«Οι ρωσικές προεδρικές εκλογές έχουν σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για δύο λόγους: Για το τι συμβαίνει κατά την περίοδο των ψηφοφοριών και για το τι ακολουθεί μετά τη λήξη της».
Η Δύση, η οποία έχει στείλει στην Ουκρανία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια, όπλα και πληροφορίες ανώτατου επιπέδου, λέει ότι ο Πούτιν εμπλέκεται σε έναν βίαιο πόλεμο αυτοκρατορικού τύπου με στόχο την αποκατάσταση μέρους της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι εκτιμήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν δίνει σωστά στοιχεία για τις απώλειες. Τμήματα της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί.
Ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο ως μέρος μιας μάχης αιώνων με μια φθίνουσα και παρακμιακή Δύση που, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, καταπατώντας αυτό που ο Πούτιν θεωρεί ότι είναι η σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, όπως η Ουκρανία.
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η Δύση εμπλέκεται σε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας που θα περιλαμβάνει την προσπάθεια ανάμειξης στις εκλογές της και να θέτει αμφιβολίες για τα αποτελέσματά της.
Όποιος κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει να αντιμετωπίσει έναν τολμηρό Πούτιν, ο οποίος έχει σφυρηλατήσει μια στενή στρατηγική εταιρική σχέση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Περισσότεροι από 114 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που η Μόσχα αποκαλεί «νέα εδάφη» της – τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που οι δυνάμεις της ελέγχουν μόνο εν μέρει, αλλά τις οποίες ισχυρίστηκε ότι αποτελούν μέρος της Ρωσίας.
Το Κίεβο θεωρεί τις εκλογές που διεξάγονται σε τμήματα της επικράτειάς του που ελέγχονται από τη Ρωσία ως παράνομες και άκυρες.
Η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι περισσότεροι από 63 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ήδη προσέλθει στις κάλπες μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

  • Διαβάστε από το πρωτότυπο, το άρθρο των δημοσιογράφων Guy Faulconbridgeκαι Lidia Kelly του πρακτορείου Reuters, με τίτλο «Putin to tighten grip on Russia as opponents pose election day challenge», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.