ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη – Οι αντάρτες υποσχέθηκαν να πάρουν εκδίκηση

0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν στρατιωτικά πλήγματα στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνοντας τους φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή.
Ώρες μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, για τις οποίες οι αντάρτες είπαν ότι σκοτώθηκαν πέντε άτομα, οι Χούθι προειδοποίησαν ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν γίνει πλέον «νόμιμοι στόχοι».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα χτυπήματα ακολούθησαν «πρωτοφανείς» επιθέσεις από τους Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποίησε ότι «δεν θα διστάσει» να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.
«Αυτές οι στοχευμένες επιθέσεις είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», είπε ο Μπάιντεν για τις επιθέσεις από αέρος και θάλασσα.
Σε δήλωσή του αργά την Παρασκευή, το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο των Χούθι απείλησε ότι «όλα τα αμερικανικο-βρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει νόμιμοι στόχοι για τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ως απάντηση στην άμεση και δεδηλωμένη επιθετικότητά τους κατά της Δημοκρατίας της Υεμένης».
«Η χαρά των επιτιθέμενων δεν θα αργήσει και το χέρι μας θα είναι το πάνω χέρι, αν θέλει ο Θεός», προστίθεται στην ανακοίνωση της ομάδας που συνδέεται με το Ιράν.
Νωρίτερα, οι Χούθι χαρακτήρισαν τα χτυπήματα στην Υεμένη «βάρβαρα», απείλησαν με αντίποινα και είπαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα.
«Ο αμερικανικός και βρετανικός εχθρός φέρει την πλήρη ευθύνη για την εγκληματική του επίθεση εναντίον του λαού μας της Υεμένης και δεν θα μείνει αναπάντητη και ατιμώρητη», δήλωσε ο Γιαχία Σαρί, στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας.
Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, ωστόσο, κατηγόρησε τους Χούθι για τα πλήγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στη χώρα, λέγοντας ότι οι αντάρτες φέρουν την ευθύνη να σύρουν την Υεμένη σε μια αρένα στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τις επιθέσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ είπε στο Al Jazeera ότι ο αμερικανικός στρατός παρακολουθεί στενά την κατάσταση και δεν έχει δει καμία επίθεση αντιποίνων από τους Χούθι μέχρι στιγμής.
«Στόχος μας εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ζωτικής σημασίας υδάτινη οδός [η Ερυθρά Θάλασσα] είναι ασφαλής και ασφαλής για τη διεθνή ναυτιλία και τους ναυτικούς», είπε.

Έκαναν λάθος αν πίστευαν ότι θα απέτρεπαν την Υεμένη από το να στηρίξει την Παλαιστίνη και τη Γάζα
Ο Μοχάμεντ Αμπντούλ-Σαλάμ, επικεφαλής διαπραγματευτής και εκπρόσωπος των Χούθι, περιέγραψε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι «διέπραξαν ανοησία με αυτήν την προδοτική επιθετικότητα».

«Έκαναν λάθος αν πίστευαν ότι θα απέτρεπαν την Υεμένη από το να στηρίξει την Παλαιστίνη και τη Γάζα», έγραψε στο Διαδίκτυο. «Η στόχευση της ομάδας θα συνεχίσει να επηρεάζει τα ισραηλινά πλοία ή εκείνα που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», πρόσθεσε.
Το Al Masirah, ένα δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι των Χούθι, ανέφερε ότι τα πλήγματα έπληξαν την αεροπορική βάση al-Dailami βόρεια της πρωτεύουσας, Sanaa, το αεροδρόμιο στο στρατηγικό λιμάνι της πόλης Hodeidah, ένα στρατόπεδο ανατολικά της Saana, το αεροδρόμιο της πόλης του Taiz και ένα αεροδρόμιο κοντά στο Hajjah.
Δεκάδες χιλιάδες κάτυοικοι της Υεμένης συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις την Παρασκευή για να ακούσουν τους ηγέτες τους να καταδικάζουν τις αμερικανικές και βρετανικές επιδρομές.
Τα πλήγματα είναι τα πρώτα σε έδαφος της Υεμένης από το 2016 και σηματοδοτούν επίσης την πρώτη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ ως αντίδραση σε επιθέσεις drones και πυραύλων σε εμπορικά πλοία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.
Το κίνημα των Χούθι, το οποίο ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης μετά από σχεδόν μια δεκαετία πολέμου εναντίον ενός υποστηριζόμενου από τη Δύση συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, είναι ισχυρός υποστηρικτής της Χαμάς στον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ.
Η παλαιστινιακή ομάδα είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο των επιθέσεων στην ασφάλεια της περιοχής.

Στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα μετατραπεί σε ευρύτερη σύγκρουση
Ο Ράιντερ είπε στο Al Jazeera ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να προσθέσουν επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή.

«Όπως γνωρίζετε, δεδομένου ότι αναπτύξαμε επιπλέον ποσότητες δυνατοτήτων στην περιοχή ως μέρος των προσπαθειών αποτροπής, αυτό μας δίνει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων προκειμένου να ανταποκριθούμε σε πολλαπλά απρόοπτα εάν το χρειαστούμε», είπε, αναφερόμενος στον αμερικανικό στρατό. αναπτύξεις στη Μέση Ανατολή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.
«Από την αρχή, στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα μετατραπεί σε ευρύτερη σύγκρουση. … Προς το παρόν, δεν βλέπουμε ότι η σύγκρουση έχει επεκταθεί, αλλά κατανοούμε τις εντάσεις και θα συνεχίσουμε να παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό», πρόσθεσε.
Επί του παρόντος, δεν σχεδιάζονται περαιτέρω πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι, δήλωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί υπό έλεγχο.
Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε εμπορικά πλοία που είπαν ότι συνδέονται με το Ισραήλ ή με προορισμό τα ισραηλινά λιμάνια και έχουν εμπλακεί απευθείας με το ναυτικό των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους και αναπτύσσοντας οπλισμένα drones εναντίον πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κάνοντας ειρήνη με τους γείτονες
Εν τω μεταξύ, οι Χούθι συνεχίζουν να συζητούν με τη γειτονική Σαουδική Αραβία για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να προσπαθούν να ενισχύσουν τη μόχλευσή τους μέσω επίδειξης ισχύος στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Σαουδάραβες επιθυμούν να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στην Υεμένη και, τον Δεκέμβριο, το Ριάντ προέτρεψε τις ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η Σαουδική Αραβία ενδυνάμωσε πολύ περισσότερο το εν λόγω μήνυμα για προσοχή, μετά από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Υεμένη.
Η αστάθεια δίπλα της δεν θα ωφελούσε τη Σαουδική Αραβία, της οποίας η πετρελαϊκή υποδομή είχε επηρεαστεί σημαντικά σε προηγούμενες επιθέσεις των Χούθι. Οι Σαουδάραβες μπορεί επίσης να έχουν μακροπρόθεσμους προβληματισμούς σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, καθώς θα τους ωφελούσε να οικοδομήσουν σχέσεις με τους Χούθι και μπορεί να είναι σε καλό δρόμο να τους αναγνωρίσουν.
«Η επίσημη αναγνώριση μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα για [τους Χούθι]», είπε ο Al-Hamdani. «Το κύριο μέλημα των ανταρτών είναι να συνεχίσουν να εδραιώνουν την εξουσία τους στη χώρα».
Μέχρι σήμερα, οι Χούθι έχουν αντλήσει υποστήριξη από το Ιράν ως μέρος του περιφερειακού τους Άξονα Αντίστασης, μαζί με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και ένα δίκτυο πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία. «Οι Χούθι… έχουν αναπτύξει μια σχέση με το Ιράν που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι συναγωνίζεται με τη Χεζμπολάχ που κατέχει το Ιράν», δήλωσε στο Al Jazeera ο ερευνητής της Υεμένης Nicholas Brumfield.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οι αντάρτες δεν πρέπει να λογίζονται ως αντιπρόσωποι του Ιράν και, στο μέλλον, οι Χούθι μπορεί να προσπαθήσουν να υπολογίσουν εκ νέου τις περιφερειακές τους συμμαχίες. «Θα είναι καλύτερο για αυτούς να είναι κοντά στους Σαουδάραβες», είπε ο Al-Hamdani, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο «βασιζόμενοι στους οικονομικούς πόρους [της Σαουδικής Αραβίας] αντί να εξαρτώνται από το Ιράν για όπλα».
Η ταυτότητα των Χούθι ως σιιτικής ομάδας δεν σημαίνει ότι τίθενται εξ ορισμού υπό ιρανική επιρροή – οι μακροχρόνιοι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο μεταξύ των δύο.

Share.

Comments are closed.