Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν για απελευθέρωση ορισμένων ομήρων και τετραήμερη κατάπαυση του πυρός

0

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν υπάρξει τετραήμερη εκεχειρία και να απελευθερωθούν 50 γυναικών και παιδιά όμηροι που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές, ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές το πρωί της Τετάρτης.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

  • 50 ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα θα απελευθερωθούν μέσα σε τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες θα υπάρξει παύση των μαχών
  • Για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται στη συνέχεια, θα υπάρξει άλλη μια ημέρα παύσης των μαχών.
  • 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και άτομα κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν.
  • Να επιτραπεί η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρική βοήθεια και καύσιμα.
  • Η εναέρια επιτήρηση από το Ισραήλ θα σταματήσει για τέσσερις ημέρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
  • Παύση της εναέριας επιτήρησης από το Ισραήλ για έξι ώρες την ημέρα από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. για τέσσερις ημέρες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας, το Ισραήλ δεσμεύεται να μην επιτεθεί και να μην συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Όλα δείχνουν η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες και η διαδικασία που αναμένεται θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής:

  • Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό
  • Στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εκπροσώπους των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων).
  • Οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο από τις αρχές
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
  • Τέλος, οι όμηροι θα καταθέσουν από αξιωματούχους ασφαλείας πριν τελικά αφεθούν ελεύθεροι.

 «Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές το πρώτο στάδιο συμφωνίας με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν –γυναίκες και παιδιά– θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η συμφωνία είναι «η σωστή απόφαση», δήλωνε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Περίπου 240 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, απήχθησαν στην έφοδο την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς, ο επικεφαλής της οποίας Ισμαήλ Χανίγια έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία», τονίζοντας ότι «οι διατάξεις της συμφωνίας αυτής καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης».
Μετά τις ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το Κατάρ επιβεβαίωσε πως κλείστηκε συμφωνία για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X εκφράζοντας ικανοποίηση για την «επιτυχία» της μεσολάβησής του, από κοινού με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.
Το Κατάρ σε συντονισμό με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, κατέβαλε προσπάθειες για εβδομάδες ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ καθώς και να ανασταλούν έστω για μερικά 24ωρα οι εχθροπραξίες.

Οι ΗΠΑ αναμένουν πως θα απελευθερωθούν «πάνω από 50» όμηροι της Χαμάς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία συμπεριλαμβάνει τρεις υπηκόους ΗΠΑ, ανάμεσά τους τρίχρονο κοριτσάκι.
Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένος» για τη συμφωνία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως καλωσορίζει τη συμφωνία, υποσχόμενη πως η ΕΕ θα κάνει κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσει την παύση των εχθροπραξιών για να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία στέλνει στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου.


Από την πλευρά της η Ρωσία «χαιρέτισε» τη συμφωνία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας πως πρόκειται για «ακριβώς αυτό για το οποίο καλούσε» η Μόσχα αφότου «κλιμακώθηκε η σύρραξη».
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια πρώτη ανταλλαγή 10 ομήρων έναντι 30 φυλακισμένων θα γίνει από την Πέμπτη» και πρόσθεσε πως «η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί».
«Η Χαμάς και οι άλλες ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους αμέσως», έκρινε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του τμήματος της ΜΚΟ Human Rights Watch για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τον οποίο οι απαγωγές τους, όπως και η στέρηση απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για κανένας λόγο δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκαθάρισε χθες βράδυ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, λέγοντας πως θα υπάρξει επανέναρξη των επιχειρήσεων του Τσαχάλ, με «όλη του τη δύναμη», αφού τερματιστεί η εκεχειρία, για να «ηττηθεί» η Χαμάς και να «να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και οι άλλοι όμηροι».
«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», υπερθεμάτισε η κυβέρνηση Νετανιάχου στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω X μετά την ψηφοφορία της.


Από την πλευρά της, η Χαμάς κατέστησε σαφές πως «θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη», ότι οι μαχητές της «θα παραμείνουν στις επάλξεις».
Διεθνείς οργανισμοί και αρκετές πρωτεύουσες ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικροσκοπικό θύλακο υπό απόλυτη πολιορκία όπου οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν συνοικίες ολόκληρες, γονάτισαν το σύστημα υγείας κι εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους).

Share.

Comments are closed.