Al Jazeera: Πόλεμος Ισραήλ-Γάζας: Όλα όσα πριάπειε να γνωρίζουμε για τους αιχμαλώτους που συνέλαβε η Χαμάς

0

Κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η Χαμάς σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και αιχμαλώτισε εκατοντάδες.
Η Χαμάς δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους αιχμαλώτους για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) έχει αποκλείσει τέτοιες διαπραγματεύσεις και αντ’ αυτού έχει επικεντρωθεί στον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από αέρα και θάλασσα και διεξάγει όλο και περισσότερο χερσαίες επιχειρήσεις.
Περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.700 παιδιών.
Ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους αιχμαλώτους.

Πόσοι αιχμάλωτοι υπάρχουν;
Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ (Qassam Brigades), δήλωσε μέσω του εκπροσώπου της Αμπού Ομπέιντα (Abu Obeida) ότι ο αρχικός αριθμός των αιχμαλώτων που κρατούνταν ήταν 200 έως 250 με τη Χαμάς να κρατά περίπου 200.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι 50 αιχμάλωτοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο αριθμός των αιχμαλώτων είναι 240 και περιλαμβάνουν ισραηλινούς στρατιώτες, πολίτες και ξένους.
Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν κατονομάσει δημοσίως τους αιχμαλώτους μέχρι στιγμής, αλλά η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι (Daniel Hagari), ένας «σημαντικός» αριθμός είναι αξιωματικοί του στρατού.
Πόσοι αλλοδαποί είναι μεταξύ των αιχμαλώτων;
Σύμφωνα με τον ηγέτη της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ (Mousa Abu Marzouk), η ομάδα θεωρεί ότι οι αιχμάλωτοι που είναι πολίτες τόσο του Ισραήλ όσο και μιας άλλης χώρας είναι Ισραηλινοί και δεν θα τους απελευθερώσει μέχρι το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

«Η Χαμάς δεν θεωρεί ότι οι αιχμάλωτοί της είναι Ρώσοι, Γάλλοι ή Αμερικανοί», δήλωσε σήμερα σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Όλοι όσοι αιχμαλωτίζονται για εμάς είναι Ισραηλινοί, αν και υπάρχει έκκληση να εξετάσουμε τις αρχικές εθνικότητές τους με την ελπίδα ότι αυτό θα τους σώσει», είπε.
Ο Αμπού Μαρζούκ δήλωσε ότι η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και πολλές άλλες χώρες έχουν ζητήσει την απελευθέρωση των πολιτών τους.
Η Ταϊλάνδη βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, και άλλες κυβερνήσεις για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 23 πολιτών της που κρατούνται στη Γάζασύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της.
Η Γερμανία δήλωσε ότι τουλάχιστον οκτώ Γερμανοί κρατούνται αιχμάλωτοι. Η Αργεντινή και η Ολλανδία δήλωσαν επίσης ότι έχουν πολίτες που κρατούνται στη Γάζα.

Ποιος άλλος κρατά αιχμαλώτους;
Ένας απροσδιόριστος αριθμός ισραηλινών αιχμαλώτων κρατείται από άμαχους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Χαμάς.

«Αφού έσπασαν οι αμυντικές γραμμές του ισραηλινού στρατού και έπεσε η μεραρχία του στρατού στη Γάζα [στις 7 Οκτωβρίου], εκατοντάδες πολίτες και δεκάδες μαχητές από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις εισήλθαν στα εδάφη που κατέλαβαν το 1948 και αιχμαλώτισαν δεκάδες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι», δήλωσε ο Αμπού Μαρζούκ.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Χαμάς χρειάζεται χρόνο για να ψάξει για αιχμαλώτους που έχουν συλληφθεί από κατοίκους για να τους «ταξινομήσει και στη συνέχεια να απελευθερώσει τους πολίτες μεταξύ τους που δεν έχουν ισραηλινές εθνικότητες».

Πόσοι αιχμάλωτοι έχουν απελευθερωθεί;
Τέσσερις αιχμάλωτοι έχουν απελευθερωθεί
μέχρι στιγμής μετά από διαπραγματεύσεις μέσω διπλωματικών οδών με διαμεσολάβηση χωρών όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Στις 20 Οκτωβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε τους πρώτους αιχμαλώτους – τους Αμερικανούς πολίτες Judith Raanan, 59 ετών, και την κόρη της, Natalie Raanan, 17 ετών – λέγοντας ότι ήταν για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Στις 23 Οκτωβρίου, δύο Ισραηλινές γυναίκες – η Nurit Cooper, 79 ετών και η Yocheved Lifshitz, 85 ετών – αφέθηκαν επίσης ελεύθερες.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ένα πέμπτο άτομο, ένας στρατιώτης, ο στρατιώτης Ori Megidish, διασώθηκε στις 30 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια χερσαίας επιδρομής μέσα στη Γάζα. Η Αμπού Ομπέιντα είπε ότι δεν κρατείτο από τις Ταξιαρχίες Κασάμ και είναι πιθανό να είχε συλληφθεί από πολίτες ή μεμονωμένες ομάδες στη Γάζα.

Τι λέει η Χαμάς;
Η ηγεσία της Χαμάς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει ανταλλαγή κρατουμένων.

«Είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε μια άμεση συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα όλους τους κρατούμενους που κρατούνται από την παλαιστινιακή αντίσταση», δήλωσε ο Γιαχία Σινουάρ (Yahya Sinwar), ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ έχει διπλασιάσει τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του από τις 7 Οκτωβρίου από 5.200 σε περισσότερους από 10.000. Αυτό περιλαμβάνει 4.000 εργάτες από τη Γάζα που εργάζονταν στο Ισραήλ πριν συλληφθούν σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.
Οικογένειες χιλιάδων άλλων Παλαιστινίων της Γάζας που εργάζονται στο Ισραήλ δήλωσαν ότι έχουν εξαφανιστεί, προκαλώντας ανησυχίες από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι και αυτοί μπορεί να βρίσκονται υπό κράτηση.
Την Παρασκευή, το Ισραήλ επέστρεψε χιλιάδες εργάτες στη Γάζα, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς είναι ασαφείς προς το παρόν.
Ο Αμπού Ομπέιντα δήλωσε ότι οι Ταξιαρχίες Κασάμ θα απελευθερώσουν ορισμένους ξένους αιχμαλώτους από τη Γάζα τις επόμενες ημέρες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Τι λένε οι οικογένειες των αιχμαλώτων;
Οι Ισραηλινοί συγγενείς είναι όλο και πιο θυμωμένοι για την τύχη των αιχμαλώτων, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμών της Γάζας από τον στρατό, η οποία λένε ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αγαπημένων τους.

Ένας εκπρόσωπος των οικογενειών είπε στον Νετανιάχου ότι υποστηρίζουν μια πλήρη ανταλλαγή κρατουμένων.
«Όσον αφορά τις οικογένειες, μια συμφωνία άμεσης επιστροφής των μελών των οικογενειών μας στο πλαίσιο του ‘όλοι για όλους’ είναι εφικτή και θα υπάρξει ευρεία εθνική υποστήριξη για αυτό», δήλωσε ο MeIrav Gonen, εκπρόσωπος.
Οι ισραηλινές οικογένειες είναι όλο και πιο θυμωμένες για την «απόλυτη αβεβαιότητα» που αντιμετωπίζουν σχετικά με την τύχη των αιχμαλώτων, ιδιαίτερα στις σφοδρές βομβιστικές επιθέσεις, δήλωσε ο Haim Rubinstein, εκπρόσωπος του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοούμενων Οικογενειών (Hostages and Missing Families Forum).

Τι λέει το Ισραήλ;
Ο Νετανιάχου δεν έχει δεσμευτεί για οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά είπε στις οικογένειες των αιχμαλώτων: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να τους φέρουμε πίσω».

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ (Yoav Gallant) δήλωσε ότι η Χαμάς πρέπει να αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το θέμα είναι «πολύ περίπλοκο».
«Όσο περισσότερη στρατιωτική πίεση, όσο περισσότερη δύναμη πυρός και όσο περισσότερο χτυπάμε τη Χαμάς, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές μας να την φέρουμε σε ένα μέρος όπου θα συμφωνήσει σε μια λύση που θα επιτρέψει την επιστροφή των αγαπημένων σας», είπε.

Share.

Comments are closed.