ΚΡΗΤΗ

Δεξά κρατάς μιαν ήπειρο, αριστερά μιαν άλλη Τους παίζεις την βροντόλυρα για να χορέψουν πάλι.

Η Κρήτη , η μεγαλόνησος με τα παράξενα τοπία και τις σπάνιες ομορφιές , είναι ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία Αιγαιάδα, τη γη που ένωνε πριν από εκατομμύρια χρόνια την Ελλάδα και την Μικρά Ασία.

Είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί και ένα από τα πιο μεγάλα της Μεσογείου , με συνολική έκταση 8.260 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με σχήμα μακρόστενο ,οριζόντιο , που την κάνει να μοιάζει με κυματοθραύστη , σαν να τοποθετήθηκε από τους θεούς για να προστατεύσει την ιερή ελληνική γη από τα θεόρατα κύματα του Λιβυκού Πελάγους .

Οι μεγαλύτερες πόλεις της είναι τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και ο Άγιος Νικόλαος, που βρίσκονται στα βόρεια παράλια του νησιού.

Η Κρήτη αποτελεί σταυροδρόμι των θαλασσινών περιπλανήσεων ανάμεσα στις τρεις ηπείρους που βρέχονται από την Μεσόγειο και γι' αυτόν το λόγο τα εύφορα εδάφη της επανειλημμένα κατά το παρελθόν αποτέλεσαν στόχο των κατακτητών του Αιγαίου.

Η Κνωσός, η Φαιστός, η Γόρτυνα, η Άγια Τριάδα είναι τα απομεινάρια του πρώτου ενδόξου πολιτισμού που είχαν αναπτύξει οι Μινωϊτες πριν τέσσερις χιλιάδες χρόνια και που δυστυχώς αφανίστηκε το 1400 π.χ. εξαιτίας του ωστικού κύματος που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Η Κρήτη είναι η γενέτειρα του Ολυμπίου Δία ,του ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου ή El Greco, του ποιητή Βιτσέντου Κορνάρου (Ερωτόκριτος), του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (Ζορμπάς), του Ελευθερίου Βενιζέλου και πολλών άλλων προσωπικοτήτων.

Ο κρητικός λαός χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό συναίσθημα ανεξαρτησίας και υπερηφάνειας . Τα πολλά και ονομαστά μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί (Πρέβελη, Βροντήσι, Άγιος Γεώργιος, Αρκάδι) μαρτυρούν την μεγάλη πίστη του κρητικού λαού.

Τα κυριότερα προϊόντα της Κρήτης είναι το κρασί, το περίφημο τσίπουρο, το τυρί, το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή .


Μανώλης Μπουνταλάκης ΣΤ' τάξη

Η Κυπριακή φλαούνα το γλύκισμα του Πάσχα

Η φλαούνα είναι παραδοσιακό κυπριακό παρασκεύασμα. Ολες οι οικοκυρές το φτιάχνουν τη Μεγάλη Βδομάδα, συνήθως τις μέρες πριν από την Ανάσταση. Δεν τρώγεται όμως πριν από το Μεγάλο Σάββατο διότι δεν είναι νηστήσιμη.

Πιστεύεται ότι η φλαούνα αποτελεί χριστιανική συνέχιση ενός αρχαίου ελληνικού εθίμου, αυτού της κατασκευής ενός είδους γλυκίσματος από ξηρούς καρπούς που λεγόταν παλάθη. Η αρχαία παλάθη δινόταν στα παιδιά που τριγύριζαν και έψαλαν

στα σπίτια για να καλοσωρίσουν τα χελιδόνια και κατ'επέκταση την Ανοιξη.

Η φλαούνα αποτελείται από ζύμη παραγεμισμένη με φουκό. Ο λεγόμενος φουκός, δηλαδή η γέμιση, είναι μίγμα από τριμμένο κυπριακό τυρί, το χαλλούμι, μαζί με προζύμι που ζυμώνεται με αυγά. Περιέχει επίσης κανέλα, μαστίχα, μπαχαρικά και σταφίδες.

Σε παλαιότερες εποχές στα χωριά η μυρωδιά από τους φούρνους όπου ψήνονταν οι φλαούνες γέμιζε την ατμόσφαιρα.


Ράνια Κούρου Γ ' Τάξη

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
|Σελίδα 1| |Σελίδα 2| |Σελίδα 3| | Σελίδα 4| |Σελίδα 5| |Σελίδα 6| | Σελίδα 7| |Σελίδα 8| |Σελίδα 9| |Σελίδα 10| |Σελίδα 11| |Σελίδα 12|

Η σχεδίαση και η κατασκευή των σελίδων έγινε από το Βασίλη Φουρτούνη
Email: Korifasio2001@yahoo.gr Copyright © 2001 BASILIS FOYRTOYNIS