Ο Πέτρι Όρπο νικησε τη Σάνα Μάριν στις εκλογές της Φινλανδίας. Και μετά τι?

0

Ο Φινλανδός Πέτρι Όρπο (Petteri Orpo) ο ηγέτης του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, πρόκειται να ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με πιθανούς εταίρους δεξιά και αριστερά τη Δευτέρα, μετά τη μικρή εκλογική νίκη του κόμματός του επί της σοσιαλδημοκρατικής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (Sanna Marin).»
Το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) εξασφάλισε 48 από τις 200 κοινοβουλευτικές έδρες έναντι 43 για τους Σοσιαλδημοκράτες, με το εθνικιστικό αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φιλανδών να κατέχει τη δεύτερη θέση με 46 έδρες.
Οι πρώην μικρότεροι εταίροι της Μάριν, το Κόμμα του Κέντρου, οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία έχασαν όλοι έδρες, ενώ το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα παρέμεινε σταθερό.
Ο Πέτρι Όρπο πρέπει τώρα να αποφασίσει με ποιον θα συνεργαστεί ως για να πετύχει έναν συνασπισμό της πλειοψηφίας — αν και όλες οι διαθέσιμες επιλογές εμπεριέχουν μια πρόκληση.
Για μια πιθανή συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, θα σήμεια ότι πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των τελείως διαφορετικών στρατηγικών των δύο πλευρών για την οικονομική πολιτική. Το NCP έκανε εκστρατεία για περικοπές στην πρόνοια προκειμένου να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες πρότειναν τη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων και την επένδυση σε μέτρα στήριξης της απασχόλησης.
Εάν ο Όρπο στραφεί στο Κόμμα των Φιλανδών και τον αρχηγό του
Ρίκα Πούρα (Riikka Purra), είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν διαφορές σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Το NCP πιστεύει ότι η Φινλανδία χρειάζεται νέες αφίξεις για να στηρίξει την αγορά εργασίας, ενώ το Κόμμα των Φιλανδών πιέζει για λιγότερο ανοιχτα σύνορα.

Για να εξασφαλίσει πλειοψηφικό συνασπισμό, το Όρπο θα πρέπει επίσης να κερδίσει ένα ή περισσότερα μικρότερα κόμματα.
Σε σχόλια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης καθώς ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων την Κυριακή, ο Όρπο πρότεινε ότι η αντιστροφή μιας επικείμενης ύφεσης στη Φινλανδία θα αποτελέσει το επίκεντρό του – ένα πιθανό σημάδι ότι θα αναζητήσει πρώτα κοινό έδαφος με το ακροδεξιό, λαϊκίστικο κόμμα των Φιλανδών.
«Ξεκινάμε τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με την οικονομία ως βασικό ζήτημα», δήλωσε ο Όρπο.
Επιπλέον να τονιστεί ότι δεν θα είναι εύκολο να πετύχει το  συνασπισμό με μικρότερα κόμματα, που έζησαν μια δύσκολη εκλογική νύχτα.
Η Όρπο θα πρέπει να πείσει άτομα όπως η αρχηγός του Κόμματος του Κέντρου Άννικα Σαάρικο (Annika Saarikko) ότι δεν θα είναι καλύτερα το κόμμα της να μείνει στην αντιπολίτευση, κάτι που δεν την συμφέρει γιατί αν παραμείνει στην αντιπολίτευση να επανασυνδεθεί με τους ψηφοφόρους χωρίς τους απαραίτητους συμβιβασμούς της κυβέρνησης συνασπισμού.
Τέλος να τονίσουμε ότι για την ευρωπαϊκή αριστερά η ήττα της Μάριν θα πρέπει να αποτελέσει τελευταίο πλήγμα, με τον Όλαφ Σολτς της Γερμανίας να πιέζεται στο εσωτερικό του, τη Σουηδή Μαγκνταλένα Άντερσον να καταψηφίζεται στις γενικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και τη Μετ Φρεντερικσεν της Δανίας που κέρδισε μια δεύτερη θητεία το περασμένο φθινόπωρο μόνο μετά από μια απότομη μετατόπιση προς τα δεξιά.
Ως σοσιαλδημοκράτης υψηλού προφίλ η Μάριν, κέρδισε ευρέως επαίνους τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τον χειρισμό της πανδημίας και την έμπειρη απόκρισή της στην κρίση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής στροφής της Φινλανδίας προς το ΝΑΤΟ .
Επιπλέον ν υπενθυμίσουμε ότι η Μάριν προώθησε μια παραδοσιακή αριστερή εκστρατεία ενόψει των εκλογών της Κυριακής, καταφερόμενη εναντίον των προτεινόμενων περικοπών των δημόσιων δαπανών από την κεντροδεξιά και καλώντας τους Φινλανδούς να στηρίξουν τις δημοσιονομικές επενδύσεις που είπε ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη.
Οι εικασίες τώρα στροβιλίζονται για το μέλλον της Μάριν και για το αν θα συνεχίσει ως ηγέτης του κόμματός της στη Φινλανδία. Ακόμη και πριν από τη διευθέτηση των εκλογών, ορισμένοι συνάδελφοι στη Φινλανδία έλεγαν ότι θα μπορούσε να αναζητήσει μια νέα πρόκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιθανώς ακόμη και ως υποψήφια της ομάδας της Αριστεράς για πρόεδρος.
Είναι ήδη σαφές ότι ο Όρπο αισθάνεται ότι έχει εντολή από τους ψηφοφόρους να μετακινήσει τη Φινλανδία προς τα δεξιά, αξιοποιώντας μια φινλανδική Βουλή που προσφέρει στο νικητήριο κόμμα την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει συνασπισμό — ακόμα κι αν αυτό το προβάδισμα αποτελείται από μόνο δύο έδρες.
«Αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη», είπε ο Όρπο στους υποστηρικτές καθώς πλησίαζε το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων. «Το μήνυμά μας έχει περάσει, η υποστήριξη υπάρχει και οι Φινλανδοί πιστεύουν στο Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού».

Share.

Comments are closed.