Politico: Πώς συνδέεται το Μαρόκο με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο

0

Το αμερικάνικο περιοδικό Politico, με ακόμα ένα δημοσίευμά του (εδώ κι εδώ) επιχειρεί να ρίξει παραπάνω φως στο σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου, που επικρατεί στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο πολιτική σκηνή και ειδικότερα στην υπόθεση του πώς σχετίζεται αυτή με το Μαρόκο.
Τον Ιούλιο του 2014, κάτω από μια φαρδιά κατακόκκινη ομπρέλα, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ του Μαρόκου απένειμε μια σειρά από βασιλικά τιμητικά μετάλλια για υπηρεσίες στο βασίλειο, σχολιάζει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Το άρθρο σημειώνει πως δύο ονόματα ξεχωρίζουν από τη λίστα των παραληπτών: ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι (Pier Antonio Panzeri), Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής που ηγήθηκε της αντιπροσωπείας στο Μαγκρέμπ, και ο Αμπντεραχίμ Ατμούν (Abderrahim Atmoun), ο συμπρόεδρός του στην μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ε.Ε. – Μαρόκου.
Ο Ατμούν, τώρα πρεσβευτής του Μαρόκου στη Βαρσοβία, δημοσίευσε με περηφάνια φωτογραφίες όχι μόνο από την τελετή βράβευσης με τον βασιλιά στη σελίδα του στο Facebook, αλλά και μια σειρά από άλλες φωτογραφίες που καταγράφουν τη μακροχρόνια σχέση του με τον Παντσέρι— έναν άνθρωπο τον οποίο χαιρετίζει δημόσια ως «φίλο» του — ήδη από το 2011. Σε μεταγενέστερες φωτογραφίες, κατά καιρούς μαζί τους βρίσκεται ένας κοινοβουλευτικός σύμβουλος με κοκκινωπά μαλλιά, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι (Francesco Giorgi). Σε μια φωτογραφία, οι τρεις τους κάθονται γύρω από ένα τραπέζι σε μια αίθουσα συσκέψεων, κάτω από μια εικόνα θαλασσινού τοπίου.
Τώρα και οι τρεις άνδρες βρίσκονται στη μέση της μεγαλύτερης υπόθεσης δωροδοκίας που συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, καθώς το Βέλγιο ξεκίνησε έρευνα για το εάν το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι — μαζί με τη σύντροφό του, πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή — βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά. Το βελγικό ένταλμα έκδοσης για τη σύζυγο και την κόρη του Παντζέρι σε σχέση με την αγορά επιρροής κατονομάζει συγκεκριμένα τον Ατμούν για την παροχή «δώρων».
Νωρίτερα στις συναντήσεις του Ραμπάτ με τον Παντσέρι, μια εσωτερική επιστολή της κυβέρνησης του Μαρόκου από το 2011 που περιήλθε στη γνώση του POLITICO τον προσδιόριζε ως δυνητικά «βαρύ σύμμαχο» ή «υπέροχο αντίπαλο».
Οι δικηγόροι των υπόπτων αρνήθηκαν να σχολιάσουν και οι πρεσβείες του Μαρόκου στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες δεν ανταποκρίθηκαν. Η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν (Vincent Van Quickenborne) έδωσε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη ένδειξη στο κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη ότι το Μαρόκο εμπλέκεται στην έρευνα. Αν και αναφέρθηκε μόνο σε «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη αναφερθεί στη χώρα μας όσον αφορά την παρέμβαση», αυτό έγινε ευρέως κατανοητό ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, επειδή η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει μακρά ιστορία στην παρακολούθηση της μεγάλης κοινότητας της διασποράς στο Βέλγιο.
Συγκεκριμένα, ο βαν Κουίκενμπορν σημείωσε ότι η βελγική έρευνα κυμάνθηκε σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των «δικαιωμάτων αλιείας».
Η αλιεία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα από μόνο του για τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά για το Μαρόκο είναι επίσης ένα κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα λόγω του αμφισβητούμενου εδάφους της Δυτικής Σαχάρας (Western Sahara), που διεκδικείται τόσο από το Ραμπάτ όσο και από ένα κίνημα ανεξαρτησίας που εκπροσωπείται από το Μέτωπο Πολισάριο. Το Μαρόκο ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις ώστε τα ψάρια που αλιεύονται στα ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρας να καλύπτονται από τις εμπορικές ρυθμίσεις του Μαρόκου με την ΕΕ για την ενίσχυση της εδαφικής διεκδίκησης του Ραμπάτ, αναφέρει το άρθρο του POLITICO.
Οι βελγικές αρχές δεν έδωσαν καμία ένδειξη για τα άλλα θέματα που διερευνούνται, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ συχνά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η πρόσβαση στα μαροκινικά φωσφορικά λιπάσματα, η μετανάστευση, οι βίζες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής για το σκάνδαλο διαφθοράς του κοινοβουλίου επικεντρώθηκε στο πλούσιο Κατάρ, ο Μοχάμεντ Σιντάτι (Mohamed Sidati), εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο στη Γαλλία (Polisario Front in France), είπε ότι η προσοχή πρέπει να είναι στο Ραμπάτ. «Άνθρωποι μιλούν για άλλες χώρες του Κόλπου, κάποιοι μιλούν για το Κατάρ, αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Παντσέρι ξεκίνησε με το Μαρόκο και όχι με τις χώρες του Κόλπου», είπε.
Η Σάρα Άικμανς (Sara Eyckmans) από το Παρατηρητήριο πόρων της Δυτικής Σαχάρας είπε ότι είχε συναντήσει τον Παντσέρι σε κάποιες περιστάσεις για να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλιεία από την σκοπιά της Δυτικής Σαχάρας, αλλά τον βρήκε μη δεκτικό. «Και, ξέρετε, θα χτυπούσες έναν τοίχο – σαν να ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι δεν θα έκανε τίποτα με αυτό», είπε.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της δημοσιογράφου Sarah– Taïssir Bencharif  του αμερικάνικου περιοδικού Politico με τίτλο «EU Parliament scandal: The Morocco connection – Attention focuses on Rabat in snowballing corruption probe» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.