POLITIKO: Το σκάνδαλο «διαφθοράς» του Κατάρ συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Διαγράφηκε η Εύα Καϊλή από ΠΑΣΟΚ & S&D

0

Πολιτικός «σεισμός» στις Βρυξέλλες με τη εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς της Εύας ΚαϊλήΙταλών συνδικαλιστών και πρώην ευρωβουλευτών, η οποία διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την ομάδα των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D).
Γράφει το αμερικάνικο περιοδικό POLITIKO για τα γεγονότα:
«Μια κορυφαία ευρωβουλευτής διαγράφηκε από το κόμμα της, αφού η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για φερόμενες παράνομες δραστηριότητες λόμπι από το Κατάρ, κάτι που απειλεί να εκραγεί σε μια μεγάλη κρίση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα σε 16 σπίτια και συνέλαβε τουλάχιστον τέσσερα άτομα μέσα και γύρω από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή στο πλαίσιο έρευνας για αυτό που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, από το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ, φέρεται να είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Διαγράφηκε από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο κοινοβούλιο «με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις
συνεχιζόμενες έρευνες»,  έγραψε στο Twitter η ομάδα σε επίπεδο ΕΕ  αργά την Παρασκευή. Η Καϊλή διαγράφηκε επίσης από το κεντροαριστερό κόμμα ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.
Οι έρευνες προκάλεσαν σκάνδαλο για το Κοινοβούλιο και ειδικότερα την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της απέναντι στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.
Οι έρευνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας, με στόχο κυρίως βοηθούς του κοινοβουλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου. Τα βελγικά μέσα Le Soir και Knack ανέφεραν ότι μεταξύ των κρατουμένων μαζί με την Καϊλή ήταν και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Η Καϊλή, ένας από τους 14 αντιπροέδρους του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε πρόσφατα το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις συνθήκες για τους εργάτες κατασκευής γηπέδων. Δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχόλια το βράδυ της Παρασκευής.
Το κράτος του Κόλπου αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατης διαμάχης ως οικοδεσπότης του συνεχιζόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου έχει επικριθεί για τις οπισθοδρομικές πολιτικές του έναντι των δικαιωμάτων LGBTQ+ και των μεταναστών εργαζομένων.
«Επί αρκετούς μήνες, οι ανακριτές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ)», προστίθεται στην ανακοίνωση του εισαγγελέα.
Το Κατάρ κατηγορείται ότι στόχευσε αξιωματούχους «με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» στο Κοινοβούλιο, αποστέλλοντάς τους «σημαντικά χρηματικά ποσά» και «σημαντικά δώρα», σύμφωνα με την δήλωση του εισαγγελέα.
Το Κατάρ είναι ένας τεράστιος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου και δυτικοί πολιτικοί προσπαθούν να έχουν καλές σχέσεις, καθώς προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι Βέλγοι ερευνητές εξετάζουν εάν το Κατάρ προσπάθησε να επηρεάσει τις θέσεις στο Κοινοβούλιο με τρόπους που «ξεπερνούν το κλασικό λόμπι», σύμφωνα με την Knack. Η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμό υπολογιστών στις επιδρομές.
Σε ανακοίνωσή του, το S&D Group ανέφερε ότι «είναι αποτροπιασμένο από τους ισχυρισμούς για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» και θα «συνεργαστεί πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές.»
«Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρις ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητάμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».
Επίσης σφραγισμένο είναι το γραφείο ενός βοηθού της Βελγίδας ευρωβουλευτού του S&D Marie Arena, η οποία προεδρεύει της υποεπιτροπής του Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πάντως η ίδια υποστήριξε ότι δεν έχει ανακριθεί από την αστυνομία.
Η κ. Arena ισχυρίστηκε ότι ο βοηθός της που αντιμετωπίζει την έρευνα, εργαζόταν για μια ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity. «Δεν γνωρίζω τίποτα για την κατάσταση», είπε η Αρένα. «Εάν το Κατάρ το κάνει, ξέρω ότι και άλλοι κάνουν ακριβώς το ίδιο», είπε. «Και επομένως πρέπει πραγματικά να αποτρέψουμε αυτού του είδους την ικανότητα να επηρεάζουμε».
Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απαντήσε σε ερώτηση για τα γεγονότα που υπέβαλε το POLITICO

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο των δημοσιογράφων Camille Gijs, Ali Walker και Laurens Cerulus του αμερικάνικου περιοδικού Politico με τίτλο «Qatar ‘corruption’ scandal rocks EU Parliament» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.