Τουρκία: Ο Ερντογάν χάνει Αγκυρα και Σμύρνη και μάλλον κερδίζει την Κωνσταντινούπολη

0

Με αρνητικές εκπλήξεις είχαν οι κάλπες, για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, των αυτοδιοικητικών εκλογών και τούτο γιατί χάνει την Άγκυρά και τη Σμύρνη και μάλλον κερδίζει την Κωνσταντινούπολη.
Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 92,36% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,62% έναντι 47,20 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Αν αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα τότε η αντιπολίτευση εξασφαλίζει τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά από τότε ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, δηλαδή πριν από 16 χρόνια.
Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με 58,06% έναντι 38,49% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης έχουμε ένα θρίλερ μέχρι τώρα. Στο 98,78% των ψήφων η διαφορά μεταξύ τών δυο διεκδικητών είναι 4.443 ψήφοι. Συγκεκριμένα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης λαμβάνει 48,71% και ο αντίπαλός του Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος λαμβάνει 48,65%.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Οι εκλογές βάφτηκαν με αίμα
Και αυτές οι εκλογές βάφτηκαν με αίμα: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Για προβάδισμα του κόμματός του σε όλη την Τουρκία μιλά ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δείχνουν προβάδισμα του κόμματός του, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε όλη την Τουρκία, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι το κόμμα του έχασε ορισμένες πόλεις, κάτι που χαρακτήρισε, όμως, απαραίτητο στις δημοκρατίες. «Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν πετύχαμε σε ορισμένες πόλεις», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Share.

Comments are closed.