Καταλονία: Πρώτη συνεδρίαση του νέου τοπικού κοινοβουλίου, όπου υπερτερούν οι αυτονομιστές

0

Για πρώτη φορά μετά την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης συνεδρίασε το κοινοβούλιο της Καταλονίας.
Αν και το κεντροδεξιό κόμμα του Αλμπέρ Ριβέρα, κέρδισε τις εκλογές, δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία.
Επομένως, το καταλανικό κοινοβούλιο συνεχίζουν να ελέγχουν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας, που εξέλεξαν τον Ρουτζέ Τουρέντ στην προεδρία του κοινοβουλίου.
Οι θέσεις των βουλευτών που εξελέγησαν αλλά είναι προφυλακισμένοι ή αυτοεξόριστοι στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρώην πρόεδρο Κάρλας Πουτζντεμόν, είχαν μια κίτρινη κορδέλα.
Εξαιτίας της απουσίας τους, η πλειοψηφία των αυτονομιστών είναι θεωρητική καθώς δεν μπορούν να ψηφίσουν επί της αρχής. Το αν θα μπορούν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες.
Η ERC, κεντροαριστερού – αριστερού προσανατολισμού, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα των αποσχιστών, μετά την κεντρώα – κεντροδεξιά συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία» (JuntsxCat) του Κάρλες Πουτζντεμόν.
Μολονότι οι κεντρώοι Ciudadanos, υποστηρικτές της παραμονής στην Ισπανίααναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές στην Καταλονία, οι τρεις αποσχιστικοί – αυτονομιστικοί σχηματισμοί (JuntsxCat, ERC και η αντικαπιταλιστική αριστερή Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας – Κάλεσμα για Συντακτική Συνέλευση CUP-CC) έχουν συνολική πλειοψηφία 70 εδρών σε σύνολο 135, ελέγχοντας πρακτικά την τοπική Βουλή.
Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών τους επιτρέπει πλέον να ορίσουν νέον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας.

Share.

Comments are closed.