Νίκος Ανδρουλάκης: «Όχι» μη κρατικά/μη κερδοσκοπικά παραρτημάτα ξένων ΑΕΙ – Οι διευθετήσεις βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις [Βίντεο]

0

«Η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες», ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει επί της αρχής αυτή την ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση.

«Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ούτε πιστεύουμε ότι το σχέδιο σας έχει στόχο την ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις».

«Για εμάς, μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση, αξιόπιστη υλοποίηση. Αυτό κάναμε στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν 255 βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο 4009/11, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου. Θα το θυμάται καλά ο υπουργός Παιδείας, που τότε ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Πρόσθεσε ότι για το ΠΑΣΟΚ, η δημόσια Παιδεία είναι βασικός μηχανισμός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας και μοχλός μετάβασης στη νέα εποχή των επιστημονικών και τεχνολογικών επαναστάσεων.

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για τη θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την Νίκη Κεραμέως, πως «85 από τα 89 άρθρα σας ξηλώνουν αυτή τη μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση που είχε ψηφίσει η προκάτοχός σας. Πώς να το εκλάβουμε αυτό ως προς την αξιολόγηση της κυρίας Κεραμέως, που μιας και είναι εδώ, οφείλει να μας εξηγήσει γιατί κρυβόταν τέσσερις μέρες για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού και κατόπιν εορτής διέταξε ΕΔΕ».

«Νομοθετείτε καθ’ υπόδειξή τους και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας το παράδοξο, όπως είπε, «συγκεκριμένα funds να έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες και εσείς να έρχεστε εκ των υστέρων και να προσαρμόζετε, με συνταγματικές μάλιστα ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις επενδύσεις τους. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ακόμα και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια: ότι ο τίτλος “μη κερδοσκοπικό” είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων».

Επικαλέστηκε τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και τόνισε: «Ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να ιδρύσουν στην Ελλάδα. Κι επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται κανόνες αποφυγής έμμεσης διανομής κέρδους και νόθευσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του παραρτήματος. Άρα ποια μη κερδοσκοπικά παραρτήματα διαφημίζετε;».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε, καταθέτοντας στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο, ότι «οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο γνώριζαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά πριν ακόμα αυτό δημοσιευθεί είχαν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα».

«Δεν είναι λοιπόν ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά είναι τα συμφέροντα που βιάζονται. Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης σας είναι ότι οι πολίτες συναντούν παντού φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας αναφορά σε διαφθορά που πλανάται πάνω από το έγκλημα των Τεμπών, τις υποκλοπές μετά το πρόστιμο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις στην Ιντελέξα, στην υγεία, στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξηγώντας τη θέση του κόμματός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η σταθερή θέση του εδώ και 20 χρόνια είναι αλλαγή του άρθρου 16 για μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι εκείνος άλλαξε θέση, διαβάζοντας παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη όπου αναφέρει: «Καμία συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει, αν δεν τοποθετήσει στο επίκεντρό της την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η αντίδραση σε οποιαδήποτε συζήτηση για το άρθρο 16 είναι αποκαλυπτική.
Αποκαλύπτει και πάρα πολλές υποκρισίες γιατί, όπως ξέρετε καλά, η Ελλάδα σήμερα αναγνωρίζει τα πτυχία πανεπιστημίων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αποδεκτό, λοιπόν, σήμερα κάποιος να είναι απόφοιτος ιδιωτικού πανεπιστημίου, το οποίο έχει παράρτημα στην Ελλάδα, αρκεί αυτό να μην είναι ελληνικών συμφερόντων. Και ως πότε επιτέλους θα ανεχόμαστε αυτή την υποκρισία
;».

Ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για «γενιτσαρικό τάγμα» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στη ΝΔ, τα οποία «δεν θυμούνται τί έλεγαν τόσα χρόνια που ήταν υπουργοί, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου; Σταματήστε λοιπόν την υποκρισία. Σταματήστε να περιφρονείτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και μαζί με τους επικοινωνιακούς βραχίονες να προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι ομοτράπεζοί σας και εσείς προσωπικά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε για επικοινωνιακούς μηχανισμούς της κυβέρνησης που διαστρεβλώνουν και στοχοποιούν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γιατί, όπως είπε, «φοβάστε την πρόταση, την προοδευτική μας πρόταση, τη διαφορετική οπτική, γιατί είχατε συνηθίσει στον λαϊκισμό και τα ευχολόγια. Στηρίξατε την ηγεμονία σας στον φόβο για τα χειρότερα. Αυτό έχει τελειώσει. Ο ελληνικός λαός πλέον έχει άλλη επιλογή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τα εργασιακά, την ανάπτυξη της χώρας. Αρχίστε να το συνηθίζετε».

«Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή, γιατί το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης εγγυάται ότι η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μπορεί να γίνει διαφορετικά, μπορεί να γίνει σωστά και επιβάλλεται να γίνει σωστά. Προς όφελος των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία, αλλά και για να μην δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Απέναντι στα μπαλώματα και τους έωλους νόμους, που η συνταγματικότητά τους θα κριθεί στα δικαστήρια, εμείς έχουμε συγκεκριμένη και στέρεη πρόταση» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στη Βούλη
«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές.
Σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ. Είναι μια απομίμηση μεταρρύθμισης, που δεν δίνει συνολική απάντηση στα αδιέξοδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που δεν αντιμετωπίζει παθογένειες της δημόσιας παιδείας σε όλες τις βαθμίδες. Μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, την οποία θα στηρίξουν οι 158 βουλευτές της ΝΔ.
Για εμάς, μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση και αξιόπιστη υλοποίηση. Αυτό έκανε το ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο του 2011, όταν 255 βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο 4009/ 11, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου. Θα το θυμάται καλά ο σημερινός Υπουργός Παιδείας, που ήταν τότε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.Πώς πετύχαμε μια τόσο ευρεία πλειοψηφία;Γιατί ανοίξαμε διάλογο, με χρόνο, με οργάνωση.Διάλογο σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα: Με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τις δυνάμεις της εργασίας, με τις παραγωγικές δυνάμεις.Σε αντίθεση, βεβαίως, με ό,τι έκανε ο ίδιος με το παρόν σχέδιο νόμου.
Γιατί για εμάς, το ΠΑΣΟΚ, η δημόσια Παιδεία είναι ο βασικός μοχλός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, ο μοχλός μετάβασης στη νέα εποχή των επιστημονικών και τεχνολογικών επαναστάσεων.
Γι’ αυτό σας λέμε ξεκάθαρα: Καταψηφίζουμε επί της αρχής. Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ούτε πιστεύουμε ότι έχετε κάποιο σχέδιο για την ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλουν στη συνολική και ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα.
Ποια αξιοπιστία έχουν μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός που προέβαλαν ως δήθεν μεταρρύθμιση, την οικτρή αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας;
Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό πριν από λίγο να μιλά για τους μπαχαλάκηδες. Και γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα η πανεπιστημιακή αστυνομία, την οποία ιδρύσατε και πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός; Αλλά ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και ο δικός σας λαϊκισμός. Ας ακούσει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός:
285 στελέχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας σας κόστισαν
-80.000 ευρώ η εκπαίδευση
-814.000 ευρώ ο εξοπλισμός
-Και 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα οι μισθοδοσίες τους.
Αλλά πανεπιστημιακή αστυνομία δεν υπάρχει και, μάλιστα, έχετε το θράσος να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα.
Είπατε ότι με δικό σας νόμο επιτρέπεται να παρεμβαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Με νόμο της κας. Διαμαντοπούλου επιτρέπεται, κ. Μητσοτάκη.
Προσέξτε, μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά ας μείνουμε στο ζήτημα του νόμου της κας. Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, που επανέφερε στην πράξη τον νεποτισμό και την αναξιοκρατία.
Σας άκουσα να λέτε ότι το 70% των άρθρων του νόμου, που φέρνετε σήμερα, αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Όμως, από αυτή τη δημιουργική λογιστική, λείπει ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: τα 85 από τα 89 άρθρα ξηλώνουν τη δήθεν μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση της κας. Κεραμέως. Τελικά ήταν καλός ο νόμος τότε ή όχι; Πως να το εκλάβουμε ως προς την αξιολόγηση της Υπουργού, η οποία μιας και είναι εδώ σήμερα, οφείλει να εξηγήσει γιατί κρύφτηκε τέσσερις μέρες και δεν απάντησε για τη διαρροή χιλιάδων προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού και κατόπιν εορτής, -μετά από τη πολύ μεγάλη φασαρία των κομμάτων της αντιπολίτευσης-, διέταξε ΕΔΕ. Αλλά τι να περιμένουμε από την κα. Κεραμέως; Δεν θυμάστε τι έκανε πριν από μερικές εβδομάδες όταν δώσαμε απλόχερα συναίνεση για να στηρίξουμε όλα τα κόμματα την επιστολική ψήφο που το ΠΑΣΟΚ έβαλε στο Σύνταγμα;
Απόλυτη περιφρόνηση στη συναίνεση και έφερε εκπρόθεσμη τροπολογία για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στις βουλευτικές εκλογές.
Λυπάμαι πραγματικά γιατί οι επιλογές σας πλήττουν πολλές φορές το αίσθημα εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού απέναντι στους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους.Πραγματικά λυπάμαι, γιατί κηλιδώνετε την έννοια της τομής και της μεταρρύθμισης, των γενναίων αλλαγών που χρειάζεται η πατρίδα μας.Όλα είναι διευθετήσεις συμφερόντων. Και, βέβαια, τα αμπαλάρετε με την έννοια της μεταρρύθμισης.Σήμερα νομοθετείτε καθ’ υπόδειξη συμφερόντων και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που λέω.
Πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει ένας πολίτης το εξής παράδοξο: συγκεκριμένα funds, συγκεκριμένα συμφέροντα, να έχουν κάνει -πριν τη σημερινή ψήφιση του νόμου- επενδύσεις στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση που νομοθετείτε σήμερα; Έρχεστε, λοιπόν, εκ των υστέρων
να προσαρμόσετε και, μάλιστα, με συνταγματικές ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις ήδη υλοποιούμενες επενδύσεις τους.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συντάχθηκε εν κρυπτώ. Το παρουσιάσατε στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά μετά χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.Ο τίτλος «μη κερδοσκοπικό» είναι απλώς ο φερετζές ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων. Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ, ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να ιδρύσουν στην Ελλάδα. Και δεν φαντάζομαι ότι θεωρείτε την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής όργανο της αντιπολίτευσης.
Διότι αυτό το ερώτημα το έχουμε θέσει πολλές φορές. Πολλές εβδομάδες. Καμία απάντηση από εσάς. Έρχεται, λοιπόν, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής και χαρακτηριστικά σημειώνει στην έκθεσή της: «στην περίπτωση κατά την οποία το παράρτημα καταβάλλει αντάλλαγμα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής συμφωνίας ή άλλης αντίστοιχης συμφωνίας, και δεδομένου ότι το αντικείμενο της εκπαιδευτικής συμφωνίας αποτελεί ουσιώδες τμήμα της παρεχόμενης από το παράρτημα ανώτατης εκπαίδευσης, το μητρικό κερδοσκοπικό ίδρυμα θα μπορεί να θεωρηθεί ότι ασκεί κερδοσκοπική εκπαιδευτική δραστηριότητα».
Άρα, ποιος δικαιώνεται; Εμείς ή εσείς; Και ποιος μας δικαιώνει; Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.
Επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται κανόνες αποφυγής έμμεσης διανομής κέρδους και νόθευσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τουπαραρτήματος. Άρα, εν τέλει ποια μη κερδοσκοπικά παραρτήματα διαφημίζετε; Είναι άραγε αυτό μια νομοθετική αστοχία της κυβέρνησης; Δεν σας έχω για τόσο αφελείς.
Όχι τουλάχιστον όταν εμπλέκονται τόσο ισχυρά συμφέροντα, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, όχι μόνο γνώριζαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά πριν ακόμα αυτό δημοσιευθεί είχαν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.
Εδώ είναι και το σχετικό έγγραφο και το καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής.
Δεν είναι, λοιπόν, ότι η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει -κάποιες φορές στον δημόσιο λόγο κάνετε αναφορά σε 10 χρόνια – τέσσερα είναι τα χρόνια. Δεν είναι, λοιπόν, ότι η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση.Είναι ότι τα συμφέροντα βιάζονται. Και βιάζονται τόσο πολύ που ούτε τον νόμο δεν περίμεναν να ψηφίσετε. Πήγαν εκ των προτέρων να καταθέσουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εν τέλει το μεγάλο πρόβλημα της σημερινής κυβέρνησης είναι η αλαζονεία και η διαφθορά, που συναντά κάθε πολίτης σε πολλές εκφάνσεις του δημόσιου βίου και της οικονομικής ζωής.
Πάνω από το έγκλημα των Τεμπών πλανάται η λέξη διαφθορά!
Πως αλλιώς μπορείτε να δικαιολογήσετε ότι αρνηθήκατε προανακριτική επιτροπή για το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα;
Πάνω από τις υποκλοπές, κι εκεί πλανάται πάλι η λέξη διαφθορά.
Πως αλλιώς μπορείτε να εξηγήσετε την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις στην Intellexa, όταν εσείς διορίσατε γενικό διευθυντή του κόμματός σας τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών που υπέγραφε τις εξαγωγές του παράνομου λογισμικού Predator σε αυταρχικά καθεστώτα της Αφρικής.
Και πάνω από την υγεία. Και πάνω από τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Και τώρα πάνω από την παιδεία, πάλι πλανάται αυτή η λέξη. Η λέξη διαφθορά.
Είστε μια κυβέρνηση αναξιόπιστη, που βαφτίζει τις διευθετήσεις ως μεταρρυθμίσεις.
Και επειδή άκουσα κάποια στελέχη σας, προκλητικά, να λένε ότι είναι «παρεξηγήσιμη» η δική μας η στάση, σας απαντώ ευθέως:
Η στάση μας είναι τέτοια, διότι κίνητρά μας είναι οι αξίες μας και όχι τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.
Έχετε ένα ακόμη επιχείρημα, που απευθύνετε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – και σε έναν βαθμό δικαίως – ότι δεν μπορεί η χώρα μας να είναι πανευρωπαϊκή εξαίρεση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια πανευρωπαϊκή εξαίρεση. Συμφωνούμε. Όμως μην αυταπατάστε. Εξαίρεση είμαστε σήμερα. Εξαίρεση θα είμαστε και αύριο με τον σημερινό νόμο, που φέρατε. Γιατί με το νόμο που θα ψηφίσετε, ενώ θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, δεν θα μπορούν να ιδρυθούν ελληνικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Αυτό δεν είναι εξαίρεση;
Θέλω στο σημείο αυτό να διαβάσω κάτι. Λέει, λοιπόν, ο ποιητής:
«Καμία συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει, αν δεν τοποθετήσει στο επίκεντρό της την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος».
Συνεχίζει λέγοντας ο ποιητής:«Η αντίδραση σε οποιαδήποτε συζήτηση για το άρθρο 16 είναι αποκαλυπτική. Αποκαλύπτει και πάρα πολλές υποκρισίες γιατί, όπως ξέρετε καλά, η Ελλάδα σήμερα αναγνωρίζει τα πτυχία πανεπιστημίων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι αποδεκτό, λοιπόν, σήμερα κάποιος να είναι απόφοιτος ιδιωτικού πανεπιστημίου, το οποίο έχει παράρτημα στην Ελλάδα, αρκεί αυτό να μην είναι ελληνικών συμφερόντων. Και ως πότε επιτέλους θα ανεχόμαστε αυτή την υποκρισία;»
Ποιος είναι αυτός που λέει όσα πάνω – κάτω λέμε κι εμείς σήμερα;
Είναι κάποιος από τις μεταγραφές, που βρίσκονται δίπλα σας, κύριε Μητσοτάκη;
Όχι, εσείς είστε. Εσείς αλλάξατε θέση και όχι εμείς. Εμείς έχουμε την ίδια θέση μετά το 2006. Ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με σεβασμό στο Σύνταγμα και συναινετική αναθεώρηση του άρθρου 16, από την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο οποίος σας το εξήγησε με απόλυτο και καθαρό τρόπο στην ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή.Εσείς ξαφνικά εκτός από επαγγελματικά δικαιώματα,θέλετε να δώσετε στα κολλέγια και ακαδημαϊκά προνόμια.Αυτό ακριβώς χαρακτηρίζατε τότε«υποκρισία».
Αντί, λοιπόν, να θυμάστε τη θέση σας, προσπαθείτε με τους μιντιακούς σας βραχίονες να διαστρεβλώσετε τη δική μας διαχρονική θέση, -με τα όποια λάθη έκαναν και τα δύο κόμματα-, για να είμαστε δίκαιοι.
Και άντε εσείς ήσασταν πάντοτε στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να μη θυμάστε τη θέση του ΠΑΣΟΚ, 20 χρόνια πάντα στο πρόγραμμά του,
Αυτοί που είναι σήμερα υπουργοί σας,και τότε στελέχη μας, και διαγκωνίζονται ποιος είναι γνησιότερος εκπρόσωπος του εσωτερικού γενιτσαρικού τάγματος της Νέας Δημοκρατίας, ξέχασαν τι έλεγαν 20 χρόνια;Υποκρισία, πολύ μεγάλη υποκρισία, γιατί προσπαθείτε πάντα να κάνετε το άσπρο μαύρο.
Εμείς, όμως, έχουμε άλλες αγωνίες:
Αγωνία μας, πρώτη, ο σεβασμός στους θεσμούς και το Σύνταγμα.
Αγωνία μας, δεύτερη, η αναβάθμιση των επιστημονικών εφοδίων, που χρειάζονται οι νέοι της πατρίδας μας για να δημιουργήσουν, να ευημερήσουν σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.
Αυτό ακριβώς υπηρετεί η δική μας πρότασή.
Αυτή την πρόταση που συνδιαμορφώσαμε με δημόσιο διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Εμείς δεν φοβηθήκαμε τον διάλογο.Δεν είχαμε, άλλωστε, τίποτα να κρύψουμε. Δεν είμαστε εμείς οι λάτρεις της ακινησίας. Εμείς θέλουμε η χώρα να πηγαίνει μπροστά με αξιοκρατία, διαφάνεια και κανόνες.
Αυτή, λοιπόν, η πρόταση είναι το πρόγραμμά μας.Είναι η αξιακή μας στάση.Είναι η διαχρονική μας θέση εμπλουτισμένη με τη σύγχρονη πραγματικότητα και την καταθέτω στα πρακτικά.
Γιατί είναι πολύ εύκολο να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Είναι πολύ εύκολο να λέτε ότι είμαστε σαν τη Νέα Αριστερά, ότι είμαστε «το ΚΚΕ του κέντρου». Αλλά δυστυχώς για εσάς είμαστε το ΠΑΣΟΚ, που έχει πρόταση. Γιατί είχατε καλοβολευτεί τόσα χρόνια να αντιπαρατίθεστε με τους φορείς της ακινησίας, που δεν έχουν εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.Που δεν ακολουθούν επιτυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα.Που συνεχίζουν και σήμερα να επιμένουν η χώρα μας να είναι πανευρωπαϊκή εξαίρεση.
Είμαι σίγουρος ότι αυτό ακριβώς φοβάστε!
Φοβάστε την πρόταση, την προοδευτική μας πρόταση, τη διαφορετική σύγχρονη οπτική,
γιατί είχατε συνηθίσει στον λαϊκισμό και τα ευχολόγια.
Όλη η ηγεμονία αυτής της εποχής της Νέας Δημοκρατίας στηρίχθηκε στον φόβο για τα χειρότερα.Είμαστε εδώ σήμερα για να δώσουμε γνήσια ελπίδα στον ελληνικό λαό και τα παιδιά του για ισχυρή δημόσια παιδεία, για τριτοβάθμια εκπαίδευση και πραγματικά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά που θα αναβαθμίζουν τον χάρτη των ελληνικών πανεπιστημίων.
Και όχι φτηνές πονηρές διευθετήσεις.
Ο ελληνικός λαός πλέον έχει μία σύγχρονη προοδευτική επιλογή,με συγκεκριμένες προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, τα εργασιακά, την ανάπτυξη της χώρας. Αρχίστε να το συνηθίζετε γιατί σηκώνει τον πήχη.
Πριν από μερικές μέρες, ήμουν σε ένα κανάλι και μου λένε: «ορίστε ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε την πρότασή σας για τη στεγαστική κρίση. Αύξησε ήδη την golden visa στις 800.000».
Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα.Αυτό που συμβαίνει με τη διαστρέβλωση της αλήθειας ακουμπά πια τα όρια της ποιοτικής δημοκρατίας.
Κάναμε εδώ μία πολύ ωραία συζήτηση, με συγκεκριμένες προτάσεις, και αντί να νομοθετήσετε, διαρρέετε με δημόσιες τοποθετήσεις την αύξηση της golden visa σε 500.000 και 800.000 ευρώ.
Και ρωτώ οποιονδήποτε γνωρίζει τα στοιχειώδη από την αγορά ακινήτων: τι κατάφερε με αυτά ο κ. Μητσοτάκης; Τη χειραγώγηση της αγοράς για να τρέξουν ήδη να αγοράσουν περισσότερα ακίνητα με τις σημερινές αξίες της golden visa. Γιατί αυτή είναι η προτεραιότητά σας. Δεν είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος.Δεν είναι οι θεσμικές αλλαγές.Είναι όλα επικοινωνιακά παιχνίδια.Τίποτα από ό,τι είπαμε, δεν ακολουθήσατε.
Τις τελευταίες ημέρες συναντάμε μία πολεμική εναντίον μας, η οποία λέει ότι όλοι λέμε τα ίδια.
Πώς λέμε όλοι τα ίδια;Λένε οι άλλοι για αναθεώρηση του άρθρου 16 και μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά; Ακούσατε κάτι τέτοιο από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Πώς λοιπόν λέμε όλοι τα ίδια;
Τα λέω αυτά για να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι λέγε-λέγε-λέγε, θα καταπιείτε και τα ψέματα που φορτώνουν στον ελληνικό λαό οι μιντιακοί σας βραχίονες.
Όμως, ας προχωρήσουμε έτσι. Είναι ο πιο επιτυχής δρόμος.
Διότι, όσο πιο δυσάρεστους προσπαθεί να μας προβάλει ο κάθε μιντιακός βραχίονας του Μαξιμού στα μάτια της κοινής γνώμης,τόσο πιο χρήσιμοι είμαστε στον ελληνικό λαό.
Είναι σίγουρο ότι όσο πολεμάτε αυτήν τη γνήσια προοδευτική διακριτική πρόταση, τόσο αυτή η πρόταση υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε τα πανεπιστήμια σε κατάσταση αδράνειας και στασιμότητας,
αλλά ούτε να τα εμπορευματοποιήσουμε.
Θέλουμε να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, κάνοντας το πραγματικά δημόσιο και αυτοδιοίκητο και έπειτα να ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με ακαδημαϊκά, επενδυτικά και γεωγραφικά κριτήρια,αφού πρώτα αναθεωρήσουμε συναινετικά το άρθρο 16,
ώστε να μην προβούμε σε αντισυνταγματικές κινήσεις και τέλος, να επενδύσουμε πραγματικά ως χώρα σε κάτι που υπονομεύει την οικονομική μας ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα: την ουσιαστική, σοβαρή μεταλυκειακή και τεχνική εκπαίδευση.
Αυτό είναι ένα μεγάλο πακέτο αλλαγών που μπορούν να κάνουν την Ελλάδα μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων,δεν σημαίνει ότι οφείλουμε να δώσουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.
Και δεν θα τη δώσουμε,γιατί το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης εγγυάται ότι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων,μπορεί να γίνει διαφορετικά,
μπορεί να γίνει σωστά και επιβάλλεται να γίνει σωστά.
Γιατί ένας ευγενής ανταγωνισμός θα βοηθήσει και το δημόσιο πανεπιστήμιο προς όφελος των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας,που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία,αλλά και για να μην δημιουργηθούν νέες ανισότητες.
Αυτό στέκει στέρεα απέναντι στα μπαλώματα και τους έωλους νόμους,που η συνταγματικότητά τους θα κριθεί στα δικαστήρια.Εμείς έχουμε συγκεκριμένη και στέρεα πρόταση.
Η θέση μας αυτή προβλέπει έναν κοινό τρόπο εισαγωγής και στα δύο είδη ιδρυμάτων.
Δεν μπορεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο η βάση της Ιατρικής να είναι τα 19.000 μόρια και στην Ιατρική στο Ελληνικό 9.000 μόρια.Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι σωστό.
Και ποια ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού για αυτήν την αδικία;Ότι «η αγορά θα κρίνει, αν είναι καλοί γιατροί.Αν δεν είναι καλοί γιατροί, δεν θα βρουν δουλειά». Είναι σοβαρή θέση αυτή;Και εδώ η αγορά; Όλα η αγορά;Και οι πολίτες; Οι ασθενείς; Αυτό είναι το πραγματικό κοινωνικό σας πρόσωπο.Όλα θυσία στην αγορά. Ακόμη και οι υπηρεσίες υγείας των πολιτών.
Θέλουμε επίσης αυστηρούς ελέγχους στο να διατηρηθεί ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας
των μη κρατικών ιδρυμάτων,με σκοπό αυτά να αποκτήσουν τον προσανατολισμό των σημαντικότερων μη κρατικών όλου του κόσμου, που είναι τα μη κερδοσκοπικά, για έναν βασικό λόγο: διότι τα έσοδά τους επανεπενδύονται στην ακαδημαϊκή διαδικασία και την έρευνα.
Δεν είναι, λοιπόν, ιδεοληψία μας η σταθερή μας στάση για το μη κερδοσκοπικό. Είναι η ανάγκη για την επανεπένδυση των πόρων σε αυτού του είδους τα ιδρύματα.Επιπλέον προϋπόθεση για εμάς είναι μία πραγματικά Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, που θα επιβλέπει τη λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών,για αυτό και προτείνουμε την αναβάθμιση της ΕΘΑΑΕ.
Και θα μου απαντήσετε ότι το καλύπτει ο νόμος του κ. Πιερρακάκη.Πώς το καλύπτει;
Εδώ δεν αφήνετε τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχέςνα κάνουν τη δουλειά τους, στοχοποιείτε και επιτίθεστε στους επικεφαλής τους,και θέλετε να σας πιστέψουμε ότι θα σεβαστείτε μία ανεξάρτητη αρχή που τη διορίζει ο εκάστοτε υπουργός;Αν είναι δυνατόν να σας εμπιστευτούμε σε κάτι τέτοιο.
Τέλος, βασικό στοιχείο της πρότασής μας είναι η αποφυγή συγκέντρωσης των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη καθώς και του κορεσμού σε συγκεκριμένα πανεπιστημιακά τμήματα και άρα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.
Μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα θέματα και γεωγραφικά αλλά και ακαδημαϊκά.
Οκ. Υπουργός ισχυρίζεται ότι το γεωγραφικό κριτήριο εξασφαλίζεται με την έκπτωση κατά 500.000 ευρώ στο σχετικό παράβολο.Λέει ο κ. Πιερρακάκης ότι θα έρθει η Σορβόννη -ανοίγω παρένθεση: ελπίζω να αναφέρεστε στην κανονική Σορβόννη και να μην εννοείτε το πανεπιστήμιο, που μετονομάστηκε έτσι πριν από 4 χρόνια και λειτουργεί ήδη κολλέγιο franchising στη χώρα μας-,και ότι αυτές οι 500.000 ευρώ είναι το αντικίνητρο να έρθουν όλοι στην Αθήνα.Δηλαδή, θα έρθουν εδώ να κάνουν εκατομμύρια επενδύσεις, αλλά οι 500.000 ευρώ θα είναι το αντικίνητρο για να μην πάνε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να πάνε στην περιφέρεια; Πραγματικά, περιφρονείτε τη νοημοσύνη και τη δική μας και του ελληνικού λαού.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο είναι κατεξοχήν δημόσιο πανεπιστήμιο.
Αφήστε, λοιπόν, τώρα τις θεωρίες.Διότι εδώ μέσα έχουμε και νέους ανθρώπους που βλέπουν με αγωνία και συγχρόνως με ελπίδα το μέλλον τους.
Το 85% των αποφοίτων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν φοιτήσει σε ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο.Δεν είναι, λοιπόν, αυτά τα κερδοσκοπικά παραρτήματα το φάρμακο για πάσα νόσο. Ακριβώς το αντίθετο. Τα υπόλοιπα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, που αναφέρεστε είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά.Όχι ιδιωτικά.Η λογική των κερδοσκοπικών παραρτημάτων, που υιοθετείτε εσείς αφορά αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Μαλαισία.
Μας λέτε ότι το νομοσχέδιο βασίζεται στο κυπριακό μοντέλο.
Σας ενοχλεί που μιλάμε εμείς για το σκανδιναβικό παράδειγμα που δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες.Μιλάμε για το σκανδιναβικό παράδειγμα, γιατί δεν θυσιάζουμε την αξία της ακαδημαϊκής ζωής στον βωμό του κέρδους.Δεν θυσιάζουμε την έρευνα στον βωμό του κέρδους.
Αυτή είναι η διαφορά στα διαφορετικά όντως σκανδιναβικά πρότυπα και παραδείγματα.
Προτιμούμε αυτά από το κυπριακό μοντέλο κ. Μητσοτάκη, τι να κάνουμε;
Γιατί, αν η λύση είναι το κυπριακό μοντέλο -όπως λέτε- για να μείνουν εδώ τα ελληνόπουλα, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.Γιατί, τι κάνετε τώρα; Παίζετε με τον πόνο της μεσαίας τάξης να μείνει το παιδί του στην Ελλάδα. Αλλά παίζετε, δεν τον αντιμετωπίζετε.Γιατί ένας στους δύο Κύπριους φοιτητές προτιμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο;
Άρα, τίποτα δεν κατάφεραν.Χειροτέρεψαν τα πράγματα.Το λέω αυτό για να σταματήσετε να παίζετε με πάθος πάνω στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.Δεν βρίσκονται σε αυτά τα παραδείγματα που ακολουθείτε, οι πραγματικές λύσεις.
Δεν έχετε απάντηση.Όταν σας ρωτάμε πώς ένα fund και ένα κερδοσκοπικό παράρτημα θα ιδρύσουν ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο,πάλι δεν έχετε απάντηση.
Δεν έχετε καθαρή απάντηση όταν σας ρωτάμε πως είναι δυνατόν ήδη να έχουν επενδύσει επιχειρηματίες στην Ελλάδα πριν τον νόμο. Πού ήξεραν τι έλεγε ο νόμος;Ποια είναι η δικαιολογία; Υπάρχει δικαιολογία;
Επίσης, καθαρή απάντηση.Το λέτε συνεχώς, το άκουσα από τον υπουργό 5-6 φορές, το άκουσα και σήμερα από εσάς, «θα ψηφίσετε αυτά τα οποία αφορούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που έχετε τελειώσει;». Είναι τιμή μου που σπούδασα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Και αγωνιώ ιδιαίτερα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια της Ελλάδας.Αλλά, αν το κριτήριο είναι που έχω σπουδάσει, να πάω να γραφτώ και σε κανένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μπας και δώσετε και εκεί κάτι. Που έχουν τεράστια προβλήματα με τις εστίες και δεν έχουν τη δυνατότητα με τις fast track διαδικασίες που θα έχουν οι επιχειρηματίες των κερδοσκοπικών παραρτημάτων στην Ελλάδα.Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τα γεωγραφικά κριτήρια που λέμε, είναι με πραγματικά αντικίνητρα μιας ανεξάρτητης αρχής.Αλλιώς, θα παρακμάσουν τα άλλα πανεπιστήμια της ελληνικής περιφέρειας, που ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Και από τις μεταγραφές και από άλλα ζητήματα -οικονομικά και υποδομών-.
Μιλάτε επίσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λες και αιωρείται και δεν υπάρχει τίποτε από κάτω.
Είναι ανεξάρτητα τα προβλήματα, οι παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις παθογένειες στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια;Θέλετε την ταπεινή μου άποψη; Χειρότερα είναι τα πράγματα εκεί.Σήμερα που μιλάμε, το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το πανεπιστήμιο. Έχει προβλήματα που πρέπει να τα λύσουμε.Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ποιότητα της πρωτοβάθμιας και τη δευτεροβάθμιας, που παρακμάζει.
Το λέμε εμείς εμπειρικά; Μπορεί.Αλλά πριν από λίγους μήνες είχαμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων PISA,που ανέδειξαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Ανέδειξε επίσης τη μεγάλη ανισότητα που υπάρχει
ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα δημόσια σχολεία και για την οποία δεν έχετε κάνει τίποτα.
Εμείς δεν λέμε να καταργήσετε τα ιδιωτικά σχολεία. Να αναβαθμίσουμε τα δημόσια θέλουμε.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε για ένα πραγματικό εθνικό απολυτήριο, που το θεωρώ κορυφαίο ζήτημα και πρώτο βήμα αναβάθμισης των πρώτων δύο βαθμίδων.Αλλά, να συζητήσουμε. Όχι εν κρυπτώ. Όχι να τα λέτε μεταξύ σας στο υπουργικό συμβούλιο, διαρροές στον Τύπο και μετά συναίνεση.Δεν υπάρχει τέτοια συναίνεση, ξεχάστε τη.
Έρχομαι σε όλα τα θέματα με προτάσεις, όπως για την κοινωνική κατοικία και την υγεία. Όποιος θέλει, ακολουθεί.
Γιατί, άκουσα και σήμερα να λέτε ότι είχα πει ότι δεν θα μπω εμπόδιο.Και βέβαια το είχα πει. Και πού θα έμπαινα εμπόδιο; Συγκυβερνούμε; 149 βουλευτές έχετε και δεν το ξέρω; Και συνεχίζετε αυτό το επιχείρημα.Εμπόδιο ένα κόμμα της αντιπολίτευσης μπαίνει στο Σύνταγμα, που θέλει 180. Σταματήστε, λοιπόν, αυτό το παιχνίδι της παραφιλολογίας, δεν σας τιμά.
Εμάς ήταν ξεκάθαρη η πρότασή μας. Να πάμε συνταγματικά και σε τέσσερα χρόνια να υπάρχει νέος, σύγχρονος, ανταγωνιστικός χάρτης στη δημόσια εκπαίδευση, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά.Με βήματα σύννομα με το Σύνταγμα. Με σταθερά βήματα. Με διάλογο. Όπως κάναμε το 2011. Τίποτα από αυτά δεν κάνατε.
Αντί για διάλογο, μόνο παιχνίδια με τα μίντια και απαξίωση.Την κρατάμε αυτήν την απαξίωση.
Όπως την κρατήσαμε και στην επιστολική ψήφο.Διότι, καλό είναι να λέτε ότι θέλετε συναίνεση και να μας χαρακτηρίζετε με διάφορους τρόπους.
Εσείς δεν είστε πια κόμμα θέσεων. Είστε σύστημα εξουσίας.Δεν σας ενδιαφέρει τι λένε οι βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τι λέει στο Μαξίμου η παρέα σας και τι λένε τα μίντια που διοικείτε.Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα.Αυτό το μοντέλο διοίκησης εμάς μας έχει απέναντι στρατηγικά. Διότι θέλουμε μία ποιοτική δημοκρατία, πραγματικών συναινέσεων, με όλα τα κόμματα.
Ακόμη και με αυτά που σήμερα θέλουν την Ελλάδα εξαίρεση.Ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει σε ένα μοντέλο το οποίο έχει ξεπεραστεί σε όλη την Ευρώπη.Να συζητήσουμε, να σας πείσουμε ότι αυτό που λέμε υπηρετεί την ισχυρή δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.Αλλά έτσι ανοίγει ένας διάλογος για να πετύχεις το 255 που πετύχαμε εμείς το 2011.Και όχι τα σημερινά παιχνιδάκια, να ξέρουν οι επιχειρηματίες χρόνια πριν τι θα νομοθετήσετε, και να έρχεστε τώρα να μας κάνετε και μαθήματα ηθικής και αξιοπιστίας.Κρατήστε τα για το Μαξίμου. Έχουμε και ηθική και αξιοπιστία, που εσείς έχετε απωλέσει προ καιρού.
Ολοκληρώνοντας, θέλω σήμερα από αυτό εδώ το βήμα να απευθυνθώ σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα,ακόμα και στους πιο δύσπιστους που η Νέα Δημοκρατία έχει πείσει ότι σήμερα ψηφίζει μεταρρύθμιση προς όφελος των παιδιών τους και όχι διευθέτηση συμφερόντων όπως εμείς τη χαρακτηρίζουμε.
Θέλω να σκεφτείτε εσείς,που αγωνιάτε για ένα κοινωνικό κράτος όπου η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία θα είναι πραγματικοί πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Που αυτή η παράταξη δημιούργησε προς όφελος του ελληνικού λαού, όσο και αν περιφρονούν τις μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του ’80.Έχει ιστορική μνήμη ο ελληνικός λαός, θυμάται ποιος έκανε το ΕΣΥ, ποιος έκανε το δημόσιο πανεπιστήμιο ανταγωνιστικό, ποιος άνοιξε τις πύλες για να μπορούν τα παιδιά του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του φτωχού να γίνουν γιατροί, δικηγόροι και να μεγαλουργήσουν στη ζωή τους.Η Δημοκρατική Παράταξη και όχι εσείς.
Απευθύνομαι, λοιπόν, στον ελληνικό λαό της καθημερινής προσπάθειας, της αξιοπρέπειας.
Σκεφτείτε, λοιπόν, Έλληνες πολίτες, τι πέτυχε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο πυλώνα του κοινωνικού κράτους, που είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το αποδόμησε πλήρως.
Σήμερα που μιλάμε, εσείς, οι φτωχοί Έλληνες, η μεσαία τάξη, πληρώνετε από την τσέπη σας τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες για την υγεία σας σε όλη την Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία.
Για φανταστείτε, λοιπόν, οι ιδέες της Νέας Δημοκρατίας που οδήγησαν εκεί τη δημόσια υγεία,αν υλοποιηθούν και στην τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση τι θα αντίκτυπο θα έχουν για το μέλλον των παιδιών σας και των εγγονών σας;Αυτή είναι η βασική μας διαφορά.
Για αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να δει ότι εμείς δεν είμαστε με την ακινησία και των λαϊκισμό.Δεν είμαστε όμως ούτε με την εμπορευματοποίηση.
Είμαστε με τον δρόμο της αξιοπρέπειας και της προοπτικής που θέλει τους δύο κοινωνικούς πυλώνες, την υγεία και την παιδεία, προτεραιότητα για την ζωή της αξιοπρέπειας, της προοπτικής και της πραγματικής ελπίδας.
Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι χρέος της παράταξής μας είναι να υπερασπιστεί την πραγματική παιδεία και την έρευνα που λείπει από το ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι την κερδοσκοπία κάποιων λίγων και ισχυρών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου,είτε αφορά στην υγεία του είτε στην παιδεία.
Σε αυτό το πλαίσιο θα στηρίξουμε όσα άρθρα θεωρούμε ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.Σας ενοχλεί; Τελικά τι θέλετε; ΣΥΡΙΖΑ θέλετε. Δεν θέλετε συναίνεση. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα κόμμα που συναινεί στα σωστά και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όταν είστε υπηρέτες ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, ιδρύοντας αυτά τα παραρτήματα εις βάρος του συμφέροντος των Ελλήνων μαθητών.
Κλείνοντας, κ. Μητσοτάκη, ελπίζω μετά τη σημερινή σας εμπειρία να δείξετε για το μεγάλο ζήτημα που αφορά στο εθνικό απολυτήριο, μια άλλη πολιτική συμπεριφορά ως κόμμα και όχι την αλαζονεία που επιδεικνύετε όλες τις τελευταίες εβδομάδες. Μας κάνετε και μαθήματα ιστορικά, ενώ πονηρά έχετε κλείσετε τις μπίζνες των μη κρατικών παραρτημάτων με συγκεκριμένους που ήδη έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.
Σε αυτόν το δρόμο της παρακμής δεν πρόκειται να σας ακολουθήσει κανείς από την αντιπολίτευση. Να τον συνεχίσετε μόνοι σας. Ο ελληνικός λαός έχει άλλες προτεραιότητες και άλλες ανάγκες και μας αξιολογεί όλους βάσει αυτών των αναγκών

Δείτε σε βίντεο την ομιλία του Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στη Βούλη

Share.

Comments are closed.