Μανώλης Χριστοδουλάκης: Η Δημοκρατία δεν είναι παιχνίδι – Το Σύνταγμα απαιτεί συναινέσεις, και αυτές προϋποθέτουν σεβασμό [Βίντεο]

0

Την απόλυτη πεποίθηση του ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τορπιλίσει τη συναίνεση που επέδειξε η αντιπολίτευση για ένα μείζον ζήτημα όπως αυτό της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές, ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης στην ομιλία του για το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης, η οποία με εκπρόθεσμη τροπολογία, αντιθεσμικά και σε παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, προσπαθεί να περάσει την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Τόνισε, δε ότι ο Συνταγματικός νομοθέτης επιβάλλει τέτοιες αλλαγές να χρειάζονται ευρείες συναινέσεις, με πλειοψηφία 2/3, και κατακεραύνωσε την πρακτική του Υπουργείου, το οποίο αδιαφορεί για τις θεσμικές επιταγές και τις πρακτικές της ορθής νομοθέτησης. «Αντί να χτίσετε πάνω σε μία ήδη θεσμικά και κοινοβουλευτικά διατυπωμένη ενότητα, έρχεστε για ακόμα μία φορά να παίξετε παιχνίδια. Αντικοινοβουλευτικά, με εκπρόθεσμη τροπολογία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου στη Βουλή, εισάγετε ένα θέμα που μόνο ως ήσσονος σημασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που ζήτησε την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στους εκτός επικρατείας Έλληνες, ώστε να διευκολυνθεί ουσιαστικά η δυνατότητα τους να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες και υπεραμύνθηκε του σθένους που επιδεικνύει το κόμμα να υπερψηφίζει όσα συμφωνεί και να καταθέτει σοβαρές αντιπροτάσεις σε όσα διαφωνεί, όπως ακριβώς έκανε και για το εν λόγω νομοσχέδιο, καταθέτοντας σχετική τροπολογία, η οποία κατοχύρωνε τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο, πέραν των εκτός επικράτειας εκλογέων, μόνο σε εκλογείς με διαπιστωμένο κώλυμα.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τυχοδιωκτισμό και εργαλειακούς χειρισμούς υπενθυμίζοντας της ότι «η δημοκρατία δεν είναι παιχνίδι ειδικά όταν χτυπάνε τα καμπανάκια της αποχής και της αποστασιοποίησης. Και σίγουρα δεν είναι όπλο και εργαλείο. Συγκυριακών εντυπώσεων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Δεν θα καταλάβετε ποτέ, πως ο μόνιμος αγώνας για αυτήν, με τον οποίο συνδέθηκε ιστορικά η δημοκρατική παράταξη, ξεπερνάει τα κόμματα, ξεπερνάει τα πρόσωπα. Χτίζεται με ειλικρίνεια, συνέπεια και αξιοπιστία. Και δυστυχώς αποδεικνύετε ξανά ότι από αυτήν τη στοχοθεσία απέχετε συνειδητά».

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Χριστοδουλάκη στη Βουλή
«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, η αλήθεια είναι πως κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, για να τορπιλίσετε την δυνατότητα να αποτυπωθεί μία ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση στο θέμα της κατοχύρωσης της επιστολικής ψήφου στη διαδικασία των Ευρωεκλογών, το οποίο εσείς περάσατε από Υπουργικό Συμβούλιο, θέσατε σε δημόσια διαβούλευση, φέρατε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, και τελικά στην ολομέλεια την Δευτέρα.
Ευρύτατη συναίνεση γιατί;
Γιατί εμείς ως αντιπολίτευση – και όχι μόνο εμείς – αντιλαμβανόμενοι το ρόλο μας ως γόνιμο και χρήσιμο για την κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν αντιμετωπίσαμε την πρωτοβουλία με λογική στείρας αντίδρασης, αρνητισμού και λαϊκισμού. Αλλά αντίθετα, με συνέπεια και ευθύνη, όπως κάνουμε πάντα, διατυπώσαμε ξανά αυτό που είχαμε επισημάνει ήδη από την πρώτη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ότι δηλαδή η πραγματική διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων που επιζητούσαμε τότε, γίνεται ουσιαστική, μόνο με την κατοχύρωση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς αυτούς.
Αυτή η διαχρονικά σταθερή στάση μας, που δεν ζυγίστηκε ποτέ με όρους μικροπολιτικής, διαμόρφωσε και τη στάση μας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης, αλλά και τη θετική ψήφο μας, επί της αρχής, στην αρμόδια επιτροπή.
Εμείς, λοιπόν, έχουμε το θάρρος, όπου συμφωνούμε να λέμε «ναι», και όπου έχουμε ενστάσεις, να συνοδεύουμε το «όχι» μας, παρουσιάζοντας τη δική μας αντιπρόταση. Και αυτό κάναμε με συγκεκριμένη τροπολογία που καταθέσαμε, στο σημείο του νομοσχεδίου που σταθήκαμε κριτικά.
Λέγοντας πως το άρθρο 51 (παρ. 4) του Συντάγματος αναγνωρίζει την παροχή της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο σε εκλογείς που βρίσκονται εκτός της Επικράτειας ως σημαντική διευκόλυνση αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος και, ως εκ τούτου, ως δικαιολογημένη εξαίρεση στην αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών σε όλη την Επικράτεια.
Από το πνεύμα της συνταγματικής αυτής διάταξης προκύπτει ότι η παροχή του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου, ως κάμψη της αρχής της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών σε όλη την Επικράτεια, δεν μπορεί να χορηγείται γενικευμένα σε όλους τους εκλογείς, βάσει απλής επιλογής, διαφορετικά η τελευταία αυτή συνταγματική αρχή καθίσταται κενό γράμμα.
Η πρόταση μας, λοιπόν, που διατυπώθηκε μέσα από την τροπολογία που καταθέσαμε, όπως προβλέπει η κοινοβουλευτική διαδικασία, κατοχύρωνε τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο, πέραν των εκτός επικράτειας εκλογέων, μόνο σε εκλογείς με διαπιστωμένο κώλυμα που αφορά λόγους ηλικίας, αναπηρίας, υγείας, σπουδών ή εργασίας σε τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου ψηφίζουν.
Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την κοινοβουλευτική διαδικασία, την κοινοβουλευτική διαβούλευση, αλλά κυρίως την ανάγκη, σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία μας, τη συμμετοχή, την αντιπροσωπευτικότητα, τη λογοδοσία, και τελικά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην πολιτεία και το πολιτικό μας σύστημα, να εκπέμπουμε ένα μήνυμα συνέπειας, αξιοπιστίας, ακόμα και ομοθυμίας που θα κερδίσει ξανά το χαμένο έδαφος με την κοινωνία.
Αλλά προφανώς, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αποδεικνύετε για ακόμα μία φορά πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Γιατί αντί να χτίσετε πάνω σε μία ήδη θεσμικά και κοινοβουλευτικά διατυπωμένη ενότητα, έρχεστε για ακόμα μία φορά να παίξετε παιχνίδια.
Αντικοινοβουλευτικά, με εκπρόθεσμη τροπολογία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου στη Βουλή, εισάγετε ένα θέμα που μόνο ως ήσσονος σημασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Δηλαδή την επέκταση της επιστολικής ψήφου, εκτός από τις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, και στις εθνικές εκλογές.
Και στο αν είναι ήσσονος σημασίας ή όχι, και αν νομιμοποιείστε να το διαχειρίζεστε εργαλειακά και μικροπολιτικά, δεν τοποθετούμαστε εμείς, οι… κακοπροαίρετοι.
Τοποθετείται το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, όταν ειδικά για αυτού του είδους τις αλλαγές, που αφορούν τις εθνικές εκλογικές διαδικασίες, ζητάει αυξημένη πλειοψηφία 2/3. Ζητάει συναίνεση και συνεννόηση, για να εγγυηθεί την πολιτική συνέχεια. Συναίνεση δομική, πολιτική, κοινοβουλευτική, που θα αντανακλά και σε ευρείες κοινωνικές πλειοψηφίες.
Το ελάχιστο για αυτές τις συναινέσεις, είναι ο σεβασμός. Και εσείς τον εξευτελίσατε. Και απέναντι στα κόμματα της Βουλής, και απέναντι στις θεσμικές διαδικασίες, και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως απέναντι στον ελληνικό λαό.
Υπάρχει, λοιπόν, μία ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσετε.
Τόσο καιρό που συζητούσαμε το νομοσχέδιο αυτό, από το Υπουργικό Συμβούλιο, τη διαβούλευση, τις επιτροπές, μέχρι την ολομέλεια, δεν ξέρατε ότι θέλετε να επεκτείνετε το νομοσχέδιο και στις εθνικές εκλογές;
Αν δεν το ξέρατε και το θυμηθήκατε ξαφνικά τη Δευτέρα, είστε επικίνδυνοι τυχοδιώκτες.
Αν το ξέρατε και το αποκρύψατε συνειδητά για λόγους εργαλειακών χειρισμών, είστε επικίνδυνοι τυχοδιώκτες διπλά.
Ξέρετε, δεν είναι παιχνίδι η δημοκρατία, ειδικά όταν χτυπάνε τα καμπανάκια της αποχής και της αποστασιοποίησης. Και σίγουρα δεν είναι όπλο και εργαλείο. Συγκυριακών εντυπώσεων και επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Κρίμα.
Δεν θα καταλάβετε ποτέ, πως ο μόνιμος αγώνας για αυτήν, με τον οποίο συνδέθηκε η δημοκρατική παράταξη, ξεπερνάει τα κόμματα, ξεπερνάει τα πρόσωπα.
Χτίζεται με ειλικρίνεια, συνέπεια και αξιοπιστία.
Χτίζεται με ένα πολιτικό σύστημα που όταν απευθύνεται στους πολίτες του, και ειδικά σε εκείνους που απέχουν, δεν επικαλείται μόνο διαδικαστικές διευκολύνσεις.
Αλλά προσπαθεί να τους πείσει στην πράξη ότι η συμμετοχή και η ψήφος τους έχει αξία.  Ότι το πολιτικό σύστημα τους σέβεται, ότι δεν τους υποτιμά.
Και δυστυχώς σήμερα αποδεικνύετε ξανά ότι από αυτήν τη στοχοθεσία απέχετε συνειδητά

Δείτε σε βίντεο την ομιλία του κ. Χριστοδουλάκη στη Βουλή για την επιστολική ψήφο

Share.

Comments are closed.