Ψήφισμα ΟΗΕ: Η Ελλάδα τηρεί ισόρροπη στάση, σεβόμενη αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

0

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές., Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»., Σχετικά με την ψηφοφορία, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σημεία:

  • Η αποχή, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.
  • Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν, έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.
  • Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.
  • Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά, αν και πλειοψήφισε, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ, 55 κατά).

Το ΠΑΣΟΚ ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση για τη στάση στην ψηφοφορία του ΟΗΕ
Τη
στάση της Αθήνας να απέχει από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία πρόταση για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, επικρίνει το ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής και
εκπρόσωπος του τομέα Εξωτερικών, Δημήτρης Μάντζος, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει για τους λόγους, που οδήγησαν στη χθεσινή της απόφαση.
Όπως λέει, μεταξύ άλλων, «ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών».

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Μάντζου:
«Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αδύναμη να συμφωνήσει στα θεμελιώδη. Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η δική μας, απείχαν χθες βράδυ από το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή, σε αντίθεση προς την πλειοψηφία των κρατών – μελών, ανάμεσα στα οποία η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α.
Η καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς οφείλει να είναι ανεπιφύλακτη, το ίδιο όμως ανεπιφύλακτη οφείλει να είναι η περιφρούρηση των ανθρωπιστικών αξιών, η προστασία των αμάχων και των παιδιών. Ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τίθεται υπό αίρεση ούτε υπό την επιφύλαξη γεωπολιτικών υπολογισμών. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τους λόγους, που οδήγησαν στη χθεσινή της απόφαση».

«Πυρά» και από ΣΥΡΙΖΑ για την στάση της κυβέρνησης
Την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στα κοινωνικά δίκτυα ακολούθησε μία ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι:

«Η επιλογή του κ Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από την ψήφιση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, για την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την διάνοιξη διόδων βοήθειας στη Γάζα, ντροπιάζει τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, ενώ καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή.
Αντιθέτως, στον αντίποδα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σειρά ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της.
Η αντιμετώπιση της Χαμάς από το Ισραήλ δεν μπορεί να συνεπάγεται τον θάνατο και άλλον αμάχων και την καταδίκη της Γάζας σε ανθρωπιστική καταστροφή. Έστω και τώρα η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και παραπάνω σε μια επικίνδυνη για την ασφάλειά της, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου σύμμαχου

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την στάση της κυβέρνησης στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο δελτίο τύπου, το κόμμα αναφέρει ότι:

«Μετά από τον πολυήμερο αποκλεισμό και τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ και η αντιδραστική κυβέρνηση Νετανιάχου, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προχώρησε σε ολομέτωπη στρατιωτική επιχείρηση, με αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, δολοφονώντας τον παλαιστινιακό λαό. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο έγκλημα-γενοκτονία, με χιλιάδες νεκρούς, σακατεμένους, προκαλώντας τεράστιο κύμα προσφυγιάς και ξεριζωμού.
Το ΚΚΕ καταδικάζει με αποτροπιασμό την ισραηλινή επίθεση και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για «κατάπαυση του πυρός». Είναι με τη μεριά του «ληστή» και «εγκληματία» και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ.
«Λευτεριά στην Παλαιστίνη»
Παραδίνουμε, στην κρίση του λαού, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τις ακροδεξιές – φασιστικές δυνάμεις που, με τις κατάπτυστες τοποθετήσεις τους από την αρχή, με την υιοθέτηση των ανιστόρητων προσχημάτων του Ισραήλ και τις πολιτικές των ίσων αποστάσεων και της εξίσωσης θύτη και θύματος, έδωσαν άλλοθι στο κατοχικό κράτος.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, να καταδικαστεί μαζικά το έγκλημα που διαπράττει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, να εκφραστεί μαχητικά η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου που κι αυτοί εκδηλώνουν με μαχητικό και συγκινητικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, για να ακουστεί ακόμη πιο βροντερά η απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτή είναι η μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας

Η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ μετά το ψήφισμα: Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής
«Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ότι o OHE δεν έχει πλέον ούτε μια ουγγιά νομιμότητας ή συνάφειας» ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν (Gilad Erdan) ο οποίος χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε ψήφισμα που ζητά μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζαςχωρίς να αναφέρεται στο κείμενο η Χαμάς.
Η ανάρτηση του
«Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ότι o OHE δεν έχει πλέον ούτε μια ουγγιά νομιμότητας ή συνάφειας.

Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που εγκρίθηκε σήμερα το απόγευμα που δεν κατονομάζει καν τη Χαμάς – ούτε μία φορά!
Σαν να ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος από μόνος του!
Ακόμη και όταν συζητούσαν τους ομήρους μας, οι συντάκτες δεν μπόρεσαν καν να ονομάσουν τους τρομοκράτες της Χαμάς υπεύθυνους για αυτό το κραυγαλέο έγκλημα πολέμου.
Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται.
Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για να εξαλείψει τις δυνατότητες της Χαμάς και να φέρει τους ομήρους στα σπίτια τους

Share.

Comments are closed.