Standard & Poor’s: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα -Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία

0

O διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντάς την από BB+ με θετική προοπτική σε BBB- με σταθερή προοπτική (outlook).
Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα -είχε προηγηθεί η DBRS, ενώ αναμένεται ακόμα η αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την έκθεσή της η S&P, «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας».
«Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές».

Τι συνέπειες θα έχει αυτό για τις επενδύσεις
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να προσδώσει κύρος στην ελληνική οικονομία μετά από αρκετά χρόνια, με τα σημαντικότερα οφέλη να είναι:

  • Αύξηση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για τους διεθνείς επενδυτές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισροών κεφαλαίων και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
  • Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, γεγονός που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.

Θετικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων
Η αναβάθμιση από τη Standard and Poor’s αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς θα ανοίξει την πρόσβαση της χώρας σε ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών.

Πολλά funds επενδύουν μόνο σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό σημαίνει ότι μόλις η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και από έναν ακόμη μεγάλο διεθνή οίκο αξιολόγησης, θα μπορέσει να προσελκύσει νέες εισροές κεφαλαίων από αυτά τα funds.
Αυτό το γεγονός αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αντικατοπτρίζουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι επενδυτές. Όσο υψηλότερο είναι το ρίσκο τόσο υψηλότερη είναι η απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές.
Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα θα μειώσει το ρίσκο που αντιπροσωπεύουν τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι αποδόσεις τους.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 0,5-1% μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας.
Έκθεση S&P: «Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται»

Μητσοτάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα
Ανάρτηση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγα λεπτά μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

«Ένα σημαντικό ορόσημο σήμερα, καθώς η S&P Global Ratings αναβαθμίζει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Είμαστε υπερήφανοι για την αναγνώριση των επιτευγμάτων της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, μια πορεία που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» έγραψε ο πρωθυπουργός.

Τα  διεθνή ΜΜΕ για την επενδυτική βαθμίδα

Reuters
«H S&P δίνει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από την κρίση του 2010», μεταδίδει το Reuters σημειώνοντας ότι η χώρα μας αναδύθηκε από την οικονομική κρίση το 2018 και ήταν το μόνο μέλος της ευρωζώνης που η πιστοληπτική της ικανότητα είχε αξιολογηθεί στην κατηγορία «σκουπίδια».

Το πρακτορείο υπενθυμίζει την αναβάθμιση της Ελλάδας τον περασμένο μήνα και από την DBRS Morningstar και αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ελπίζει τώρα ότι η αναβάθμιση θα προκαλέσει περισσότερες εισροές κεφαλαίων και μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις της χώρας. “Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αναμένουμε εισροές από κεφάλαια παρακολούθησης δεικτών, αναβάθμιση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας ήταν στο 4,38% την Παρασκευή, περίπου 58 μονάδες βάσης κάτω από το αντίστοιχο της Ιταλίας.

Associated Press
«Η Ελληνική οικονομία κερδίζει νέα ψήφο εμπιστοσύνης με αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και ελπίδες για ώθηση στις επενδύσεις», αναφέρει το Associated Press.

«Η Ελλάδα κέρδισε νέο πιστοποιητικό της οικονομικής της υγείας», συμπληρώνει το πρακτορείο, «καθώς ο Standard & Poor’s έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που της έδωσε επενδυτική βαθμίδα».
Όπως αναφέρει, «η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα από το ΒΒ+ στο ΒΒΒ- αναμένεται να ενισχύσει σημαντική την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία, να προσελκύσει επενδύσεις και να μειώσει το κόστος δανεισμού(…) H S&P είπε ότι οι προοπτικές της Ελλάδας είναι σταθερές και μια περαιτέρω μείωση του χρέους της ως ποσοστού επί του ετήσιου ΑΕΠ μπορεί να ωθήσει σε νέα αναβάθμιση μελλοντικά».

Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η S&P επιστρέφει την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2010 επικαλούμενη την “σημαντική πρόοδο” που έκανε στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι εκλογές νωρίτερα φέτος και η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία “επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να οικοδομεί πάνω στις προηγούμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες” για να κάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική διεθνώς, είπε ο S&P».

Financial Times
«Η S&P ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από σκουπίδια σε περιοχή επενδυτικής βαθμίδας για πρώτη φορά από το 2010, επικαλούμενη τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και τη σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της.», αναφέρουν οι Financial Times.
«“Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση έχει θέσει τη δημοσιονομική τροχιά της Ελλάδας σε σταθερά βελτιωμένη τροχιά”, ανέφεραν οι αναλυτές της S&P, οι οποίοι απέδωσαν μια “σταθερή” προοπτική στη χώρα

Bloomberg
«Ο S&P επέστρεψε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα μετά από πάνω από μια δεκαετία», σχολιάζει το Bloomberg.

«Ο S&P έρχεται να προστεθεί στην Ιαπωνική Rating and Investment Information Inc., τη γερμανική Scope Ratings και την καναδική DBRS Morningstar βγάζοντας τη χώρα από την κατηγορία “σκουπίδια” μετά την ηχηρή επανεκλογή τον Ιούνιο του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές του, ενώ ξεκαθαρίζει στις αγορές ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία, παρά τις πρόσθετες δαπάνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των πυρκαγιών. Υποσχέθηκε επίσης να μειώσει το ποσοστό του χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027 από το υψηλό του 206% το 2020», αναφέρει το πρακτορείο σημειώνοντας ότι «σε μια άλλη ένδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι τώρα κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό κατά πάνω από μισή μονάδα. Το χάσμα ουδέποτε ήταν τόσο ευρύ μέχρι τώρα».

Handelsblatt
«Ο οίκος αξιολόγησης S&P βλέπει την Ελλάδα ξανά ως άξια για επενδύσεις», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Ο οργανισμός αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της νοτιοευρωπαϊκής χώρας σε BBB-. Οι προοπτικές είναι σταθερές, ανακοίνωσε ο S&P το βράδυ της Παρασκευής. Το εθνικό χρέος έχει αναπτυχθεί ευνοϊκά, τόνισε δικαιολογώντας την αναβάθμιση

Share.

Comments are closed.