H Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών

0

Ανακοίνωση για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών, εξέδωσε η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.)

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
«H Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που εξελίσσονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικούς φορείς και πρωτοβουλίες κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών για να διεκδικηθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Χαιρετίζει επίσης τους συνδικαλιστικούς φορείς και τους απλούς ανθρώπους που  μπήκανε μπροστά με ό, τι μέσα είχαν στα χέρια τους για να σωθεί ο τόπος τους, που από την πρώτη στιγμή δείξανε και οργανώσανε την αλληλεγγύη.

Όλοι γίναμε για ακόμη μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, «στο ίδιο έργο θεατές».
Χωριά και ολόκληρες συνοικίες σε ολόκληρη την Θεσσαλία πνίγηκαν από την ανυπαρξία, εδώ και χρόνια, των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, από τα βουλωμένα φρεάτια, από το ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων, από τις κακοτεχνίες. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές  τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών τα θεωρούν “κόστος”, ενώ την ίδια στιγμή πασχίζουν για τα δισεκατομμύρια που κατευθύνονται στο “όφελος” των επιχειρηματικών ομίλων.
Αποδείχτηκε και πάλι ότι ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά. Το κριτήριο του κέρδους καθιστά “μη επιλέξιμα” μια σειρά από απαραίτητα έργα προστασίας».
Στηρίζουμε τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι φορείς της  Θεσσαλίας:

  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή, υγειονομική περίθαλψη, η χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους. Το ίδιο να εξασφαλιστεί και για τους φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας, η οποία δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα!
  • Να υπάρξει οργανωμένη μέριμνα για ανθρώπους με προβλήματα υγείας και τη μεταφορά τους σε δομές υγείας. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας για το σκοπό αυτό. Να εξασφαλισθεί η διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των Κ.Υ.
  • Να επιταχθούν δημόσιες και ιδιωτικές (ξενοδοχεία, κτίρια) δομές για την ασφαλή διαμονή και περίθαλψη του κόσμου για όσο χρειασθεί. Να αξιοποιηθούν τα αστικά ΚΤΕΛ της πόλης και δημοσία οχήματα για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.
  • Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, σε περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
  • Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλόλητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
  • Να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μην χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.
  • Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι!
  • Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, οχήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ. να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
  • Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας. Να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  • Άμεσα να αποκατασταθούν τα προβλήματα στατικότητας στις γέφυρες και να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση.
  • Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης-δήμου-περιφέρειας για όλες τις περιοχές που επλήγησαν
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., από την πρώτη μέρα, στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων διαθέτοντας στα Νομαρχιακά Τμήματα της Θεσσαλίας το ποσό των 10.000€ για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.
Ταυτόχρονα αποφάσισε, κλιμάκιο της Εκτελεστικής Επιτροπής να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και, σε συνεργασία με τα Ν.Τ. και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και να τους συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο. Προς την κατεύθυνση αυτή, της στήριξης των πληγέντων, έχει αποφασίσει να διαθέσει επιπλέον 15.000€.
Η αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας προς τους πληγέντες είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας και καλούμε τις ομοσπονδίες – μέλη μας και πρωτοβάθμια σωματεία να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση

Share.

Comments are closed.