ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή αρχηγού στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου – Έσπασαν στα τρία οι «προεδρικοί» – Παραίτηση από Π.Ε. Σπίρτζη

0

O νέος χάρτης στο εσωκομματικό πεδίο μετά την αποχώρηση Τσίπρα αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία που έγινε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την ημερομηνία εκλογής νέου προέδρου. 
Εκεί έγινε δεκτή η πρόταση της Ράνιας Σβίγκου για Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, ενώ έκτακτο συνέδριο θα γίνει τον Νοέμβριο.

Οι νέοι συσχετισμοί της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Η άλλοτε ολιγομελής κίνηση των 6+6 από την οποία προέρχεται η Έφη Αχτσιόγλου και αριθμούσε περίπου 25 άτομα τώρα έχει καταστεί πλειοψηφική, αθροίζοντας συνολικά 120 περίπου μελη.

Από την άλλη μεριά η πρόταση για συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες συγκέντρωσε αθροιστικά 90 μέλη χωρίς όλοι αυτοί κατ’ ανάγκη να συντάσσονται με την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά.
Η νέα πλειοψηφία πάντως εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς 20 ημέρες μετά την παραίτηση Τσίπρα το κόμμα χωρίς την ηγεσία του ιδρυτή του όπως παρατηρούν έχει καταφέρει να κινήσει τάχιστα τις διαδικασίες ανασύνταξης μετά το διπλό σοκ
Να τονισθεί πάντως ότι όσοι ψήφισαν υπέρ της εκλογής προέδρου στα μέσα Σεπτεμβρίου είναι απαραιτήτως και υποστηρικτές της Αχτσιόγλου ή του Ευκλείδη Τσακλώτου. 

Το προβάδισμα της Αχτσιόγλου
Μέχρι τώρα πάντως είναι φανερό ότι η Έφη Αχτσιόγλου καταγράφει προβάδισμα, η οποία εκτός από το ότι συσπειρώνει γύρω της στελέχη από όλες τις τάσεις βλέπει και τη παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ να την στηρίζει προσδίδοντας χαρακτηριστικά αξιοπιστίας στην υποψηφιότητά της. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νίκος Βούτσης εγκατέλειψε την Ομπρέλα για να τη στηρίξει, τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Μπίστης ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έδειξε και ο Γιάννης Δραγασάκης
Στα τρία οι λεγόμενοι πρτοεδρικοί
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παλιά πλέον τάση των προεδρικών απουσία και της προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα έχει κοπεί σε τρία κομμάτια

Το ένα μετακόμισε στο στρατόπεδο της Εφης Αχτσιόγλου, το δεύτερο στηρίζει τον Νίκο Παππά και ένα τρίτο, αλλά μικρότερο κομμάτι της Κίνησης Μελών για την ώρα κρατά ουδέτερη στάση και αναζητά νέα ερείσματα. 

Αποσυσπείρωση – Τώρα όμως αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για το ΣΥΡΙΖΑ. 
Πρόσωπα με γνώση της οργανωμένης βάσης σημειώνουν ότι στην περιφέρεια κυρίως επικρατεί έντονη απογοήτευση μεταξύ των μελών για το γεγονός ότι σε αυτή την κρίση που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά το σοκ της αποχώρησης Τσίπρα δεν έχουν καταφέρει να ακουστούν αρκετά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τάσεις ακόμη και φυγής από την ενεργό συμμετοχή στο κόμμα.

Στελέχη που ανήκουν στη λεγόμενη μειοψηφία και συντάχθηκαν με την εκλογή προέδρου το Νοέμβριο ώστε να προηγηθεί πολιτικός διάλογος μεταφέρουν τον προβληματισμό τους για το αν τελικά θα έρθουν στις αρχές Σεπτεμβρίου τα μέλη του κόμματος από όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο διαρκές Συνέδριο
Ο προβληματισμός αυτός είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί σε αυτή τη φάση φαντάζει πολύ πιθανό να τιναχτεί στον αέρα και η νομιμοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου το οποίο για να επικυρώσει τις διαδικασίες εκλογής θα πρέπει να ανοίξει τις εργασίες του με το 50+1 των 5.300 συνέδρων.  
Θα δημιουργηθεί νέα τάση;
Σε αυτό το κλίμα απομάκρυνσης και αποστασιοποίησης των μελών του κόμματος όπως περιγράφεται, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις του με στόχο να δημιουργήσει μια νέα τάση στο κόμμα σε ρόλο εγγυητή της ενότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα τάση θα έχει ως στόχο την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τη δραστηριοποίηση στελεχών που δεν ταυτίζονται για την ώρα με κάποιον από τους υποψήφιους και το κυριότερο θα λειτουργήσει ως εξισορροπητικός πόλος στη μετά Τσίπρα εποχή και του κενού εξουσίας.

Παραίτηση Σπίρτζη
Στο μεταξύ, παραιτήθηκε τελικά και επίσημα από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είχε εκδηλώσει τη διαφωνία του με την απόφαση για εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (δεν κατάφερε να επανεκλέγει στις εκλογές του Ιουνίου) μάλιστα, είχε ζητήσει και την παραίτηση των μελών της ΠΓ, ισχυριζόμενος πως δεν απηχούν τους νέους συσχετισμούς μετά την αποχώρηση του κ. Τσίπρα.

Share.

Comments are closed.