Politico: Οι ελληνικές εκλογές φαίνεται ότι θα ενισχύσουν την εξουσία του Μητσοτάκη

0

Οι συντηρητικοί στην Ελλάδα ετοιμάζονται για μια ηχηρή νίκη στις εκλογές της Κυριακής με τον αρχηγό Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να επιστρέψει στο πρωθυπουργικό γραφείο σε μια πολύ ισχυρότερη θέση για να προωθήσει φιλικές προς τους επενδυτές μεταρρυθμίσεις.
Η Νέα Δημοκρατία τον περασμένο μήνα σημείωσε διψήφιο προβάδισμα έναντι του κύριου αντιπάλου της, του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν κατάφερε να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία. Αυτή τη φορά, ένα νέο εκλογικό σύστημα θα ανταμείψει το ηγετικό κόμμα με έως και 50 έδρες μπόνους. Η δημοσκόπηση του POLITICO δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 42%, υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 20%.
«Ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος με μια άνετη πλειοψηφία», δήλωσε ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής ιδρυτής της εταιρείας About People.
Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, καθησυχάζοντας ότι μια κυβέρνηση υπέρ των επενδύσεων θα αποτρέψει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση στις σκοτεινές μέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ως επόμενα βήματά του, ο Μητσοτάκης δεσμεύεται να περικόψει ακόμη περισσότερο τον φουσκωμένο δημόσιο τομέα και να μεταρρυθμίσει τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.
«H αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αδύναμη και θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προσέξει το θέμα αυτό, γιατί έχουμε δει σε άλλες χώρες ότι μια αδύναμη αντιπολίτευση μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την κυβέρνηση αναφορικά με την ποιότητα της χάραξης πολιτικής, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια», δηλώνει στο Politico o Bολφγκάνγκο Πίκολι (Wolfango Piccoli), συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνων Teneo.
Πίσω από την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κατακόρυφα, εγείροντας ερωτήμα για το εάν η θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση θα αμφισβητηθεί από το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρεθούν σε αταξία στο επόμενο κοινοβούλιο.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να εμφανίζεται ταλαιπωρημένος, έχοντας ακόμα στην πλάτη του τους ταραχώδεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του το 2015, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στο τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Παρότι η Νέα Δημοκρατία επιβαρύνθηκε με ένα σκάνδαλο υποκλοπών, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τον χειρισμό ενός θανατηφόρου σιδηροδρομικού ατυχήματος, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να αξιοποιήσει τα αδύναμα σημεία της κυβέρνησης, αναφέρει το Politico.
«Ο Σύριζα πόνταρε στον θυμό και μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ο κόσμος ήθελε να νιώσει σταθερότητα», είπε ο Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη οφείλεται κυρίως στην κακή απόδοση του Σύριζα.
«Δεν βλέπω ιδιαίτερα ανθρώπους να έχουν προσδοκίες αυτή τη στιγμή από την πολιτική γενικά, πόσο μάλλον υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση», συνέχισε. «Είναι προφανές ότι τα κομματικά στοιχεία των ψηφοφόρων είναι πολύ χαλαρά, οι ψήφοι είναι δανεικοί. Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση θα είναι οι επόμενες ευρωεκλογές σε ένα χρόνο».
Η Ελλάδα αναμένεται σύντομα να ανακτήσει επιτέλους το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, περισσότερα από 12 χρόνια αφότου έχασε τη βαθμολογία της, σηματοδοτώντας το τέλος στις μαύρες μέρες της οικονομικής κρίσης.
«Η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά είναι ισχυρή όσον αφορά την αλλαγή σελίδας, την απομάκρυνση από τις παλιές κακές αναμνήσεις», είπε ο Πίκολι (Piccoli). «Είναι καλά νέα για τις τράπεζες αλλά και για τους δανειολήπτες γιατί θα συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί».
Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να παλεύει με πολλές από τις αδυναμίες που έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας γραφειοκρατίας, ειδικά στο νομικό σύστημα, και της χρόνιας φοροδιαφυγής.
Ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του ΙΟΒΕ, βλέπει δύο προκλήσεις μπροστά για την κυβέρνηση: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναταραχή από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση και ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο εσωτερικό μπορεί να δεν είναι εύκολο και θα απαιτήσει προσεκτικό σχεδιασμό και αποφασιστικότητα».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να διατηρήσει συστηματικά πρωτογενή πλεονάσματα – ξοδεύοντας λιγότερα από όσα εισπράττει σε φόρους – και ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής ώθηση προς την προσέλκυση επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό τμημάτων του δημόσιου τομέα.
Ο Πίκολι (Piccoli) ξεκαθάρισε τους τομείς όπου χρειαζόταν μεταρρύθμιση.
«Δεν έχουμε δει πολλά τα τελευταία χρόνια, προφανώς η πανδημία παρέσυρε τη διαδικασία, αλλά υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και του εκπαιδευτικού τομέα στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε αυτό το μέτωπο πριν δαπανηθεί το πολιτικό κεφάλαιο». 
Από την άλλη μεριά με τα κυρίαρχα κόμματα να διατηρούν λίγο-πολύ τα επίπεδα υποστήριξης που είχαν στις 21 Μαΐου, φαίνεται ότι οι εκλογές της Κυριακής θα δώσουν άλλη μια ευκαιρία στα κόμματα της ακροδεξιάς και της άκρας Αριστεράς
Το επόμενο κοινοβούλιο της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει από τέσσερα έως και εννέα κόμματα. Αυτά περιλαμβάνουν δύο κόμματα της άκρας Αριστεράς: το «Πλεύση Ελευθερίας» και το «MεΡΑ25», με επικεφαλής πρώην αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ
Στα δεξιά, που διεκδικεί την υπερεθνικιστική, αντιμεταναστευτική ψήφο είναι η θρησκευτική, φιλορωσική, κατά των αμβλώσεων «Νίκη» και η επίσης φιλορωσική « Ελληνική Λύση». Ένας διεκδικητής της τελευταίας στιγμής είναι το κόμμα των «Σπαρτιατών», το οποίο πρόσφατα στηρίζεται από τον φυλακισμένο βουλευτή του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, τον Ηλία Κασιδιάρη , που είδε την υποστήριξή του να αυξάνεται σε περισσότερο από 2 τοις εκατό μέσα σε λίγες μέρες.
Τις τελευταίες εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, ο Μητσοτάκης κινήθηκε για να αποσπάσει την υποστήριξη από αυτά τα κόμματα και να ενισχύσει την ψήφο των συντηρητικών μεταξύ των εθνικιστών με τα μηνύματά του που στόχευαν να προσελκύσουν θρησκευόμενους ψηφοφόρους, εστιάζοντας στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου αυτά τα κόμματα είναι πιο ισχυρά.
«Το να έχεις πολλές ακραίες φωνές στο κοινοβούλιο δεν σημαίνει απαραίτητα πολυφωνία, αλλά ίσως το αντίθετο, που οδηγεί σε μια δημοκρατική κακοφωνία, τροχοπέδη για αποτελέσματα και δημιουργία», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Θεσσαλονίκης την Τετάρτη.
Ενώ αυτά τα κόμματα είναι απίθανο να αποτελέσουν απειλή για τη Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα θα αποδειχθούν παράσιτα εάν είναι στο κοινοβούλιο και θα κλονίσουν την κυριαρχία του κόμματος.
«Αν αυτά τα περιθωριακά κόμματα μπουν στη Βουλή θα είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία», τονίζει η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Θα αλλάξει τους μηχανισμούς, τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, γιατί θα λάβει υπόψη αυτό που συμβαίνει στην ακροδεξιά. Λαϊκιστικές φωνές, φωνές κατά της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας, οι αντιμεταναστευτικές φωνές θα είναι ισχυρότερες και θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση».
Διαβάστε την ανάλυση της δημοσιογράφου Nektaria Stamouli του αμερικάνικου περιοδικού Politico με τίτλο «Greek election looks set to strengthen Mitsotakis’ power» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.