Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: ΠΑΣΟΚ – Για μια αξιόπιστη και αποτελεσματική Αξιωματική Αντιπολίτευση

0

Έχουν μείνει πλέον δέκα ημέρες για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στις εκλογές αυτές δεν διακυβεύεται πλέον η πολιτική σταθερότητα, αλλά η αποφυγή μιας κυβερνητικής παντοδυναμίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου αποκάλυψε την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αποτελεσματικά τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Απέτυχε να αναδείξει τις ανισότητες που αυξήθηκαν επί της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Απέτυχε να ασκήσει παραγωγική κριτική στην κυβερνητική διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Απέτυχε να εκφράσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, η παιδεία και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Φαίνεται καθαρά πλέον ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η αξιόπιστη και ισχυρή αντιπολίτευση.

Βλέπουμε, άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες τη Νέα Δημοκρατία να έχει προσχωρήσει στη δική μας πολιτική προμετωπίδα, την αναγέννηση του ΕΣΥ. Ενώ για τέσσερα χρόνια κυβέρνησαν τον τόπο και είχαν την ευκαιρία με την πανδημία να προωθήσουν γενναίες πολιτικές για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, το μόνο που έκαναν είναι να το απαξιώσουν. Αγνόησαν τις ελλείψεις που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και που αντανακλώνται στο μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η δευτεροβάθμια. Είναι γνωστό ότι τα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα πάσχουν από ελλείψεις σε υποδομές και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Όπως είναι επίσης γνωστές σε όλους οι λίστες «ντροπής» για χειρουργεία που καθυστερούν λόγω των ελλείψεων αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρηματοδότηση από το δημόσιο των συνολικών δαπανών για την υγεία είναι γύρω στο 65%, ποσοστό το οποίο είναι το δεύτερο χαμηλότερο μετά την Κύπρο και σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (80%). Σε ιδιωτικές δαπάνες, η Ελλάδα είναι στην δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των δαπανών για την υγεία προέρχεται από τα νοικοκυριά (35%), με τη μορφή άμεσων ιδιωτικών πληρωμών. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά την υγεία στη χώρα, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών για φάρμακα και άμεσες πληρωμές σε υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών, όπως επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, οδοντιατρική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες. Πληρώνουν ακριβά το ΕΣΥ, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις κατά το εαρινό εξάμηνο καλεί την Ελλάδα να προωθήσει ισχυρότερα κίνητρα για συμμετοχή οικογενειακών γιατρών ώστε να καλυφθεί ολόκληρος ο πληθυσμός. Αναφέρει, επίσης, συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη μείωση της εξάρτησης από τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι γνωστή εδώ και καιρό. Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διεθνείς οργανισμούς επιβεβαιώνουν ότι αυτό που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν καθημερινά κατά την επαφή τους με το εθνικό σύστημα υγείας. Το ΠΑΣΟΚ, όταν παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προτείναμε να γίνει αναπροσαρμογή, ώστε να δοθούν πόροι στο ΕΣΥ. Η προγραμματική μας πρόταση είναι να διοχετευθεί το 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΕΣΥ και όχι το 2% έως 4% όπως έχει επιλέξει με ιδεοληπτικό τρόπο, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μόνο μέσα από μια γενναία πολιτική για το ΕΣΥ, θα μπορέσουμε πραγματικά να απαντήσουμε στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Φέτος, περιμένουμε 25 εκατομμύρια τουρίστες στα νησιά μας και τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία δεν έχουν θωρακιστεί κατάλληλα για να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερες πιέσεις. Το ΕΚΑΒ, για παράδειγμα, χρειάζεται 700 διασώστες, αλλά δεν γίνονται προσλήψεις με αποτέλεσμα σε 67 σημεία να υπάρχει ένα ασθενοφόρο για μια 24ωρη βάρδια. Ενδεικτικό για τις τεράστιες αδυναμίες του ΕΣΥ.

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομία, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, και επιχειρεί να βγάλει εκτός της δημόσιας προεκλογικής συζήτησης τα πεπραγμένα και τις δεσμεύσεις της. Επιχειρεί να βγάλει εκτός την αποδόμηση που επέφερε στο ΕΣΥ προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Έτσι όμως τίθεται σε διακινδύνευση ένα δημόσιο αγαθό, το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Στις εκλογές της 25ης Μαΐου η μάχη που καλούμαστε, λοιπόν, να δώσουμε είναι μια μάχη ιδεών και προτάσεων για ένα ασφαλέστερο, δικαιότερο και καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Είναι μια μάχη για την προάσπιση της Δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους. Στις 25 Ιουνίου καλούμε τους πολίτες να αγκαλιάσουν τη νέα προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ και να μας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Share.

Comments are closed.