Ανανεωτική Αριστερά: Να σκεφτούμε και άλλες λύσεις για την οικονομία

0

Η Ανανεωτική Αριστερά και οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πραγματοποίησαν διαδικτυακή εκδήλωση για την Κοινωνική Οικονομία. Στην εκδήλωση μίλησαν Ανδρέας Σπυρόπουλος γραμματέας ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, Θόδωρος Μαργαρίτης γραμματέας Ανανεωτικής Αριστεράς, Μιχάλης Χάλαρης γραμματέας Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Ιωάννης Λαγός Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φορέων ΚΑλΟ, Γιώργος Σιακαντάρης διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Σύρος Κοσκοβόλης εμπειρογνώμονας κοινωνικής οικονομίας.

Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, ανέφεραν:
Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα και μεγάλες προκλήσεις. Τα προβλήματα επιτείνουν η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση που δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Το  ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής με το πρόγραμμά του και συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει προτείνει μόνιμες λύσεις και όχι τα επιδόματα ευκαιρίας της κυβέρνησης. Η κοινωνική σταθερότητα είναι σημαντικό κεφάλαιο του προγράμματός μας. Στην κοινωνική πολιτική η υγεία και η παιδεία είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Το θέμα της κοινωνικής στέγης, το οποίο βάλαμε πρώτοι στην πολιτική ατζέντα και αφορά το ράλι ανόδου των τιμών των ενοικίων στα αστικά κέντρα που πλήττει ιδιαίτερα την νέα γενιά αυτού του τόπου και τα νέα ζευγάρια τα οποία  δεν μπορούν να κάνουν παιδιά λόγω του ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια για να συντηρήσουν μια μεγάλη οικογένεια εξ αιτίας  των χαμηλών μισθών, της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης και των υψηλών ενοικίων.
Κομβικό ζήτημα για την χώρα και την οικονομία είναι η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο η Κυβέρνηση της ΝΔ το διαχειρίστηκε τραγικά υπέρ των ημετέρων και βγάζοντας εκτός τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού επιλέχθηκε οι χρηματοδοτήσεις να γίνουν μέσω των τραπεζών εξαιρώντας στην πράξη το 80%- 85% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας. Η είσοδος των ξένων funds τα οποία αγοράζουν τμήματα της δανειζόμενα πολλές φορές από ελληνικές τράπεζες είναι ένα πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας και πρέπει να το δούμε όλα τα κόμματα.

Θόδωρος Μαργαρίτης: Η υπόθεση της Κοινωνικής Οικονομίας βάζει στο τραπέζι τις ιδέες των συνεταιρισμών, της αλληλεγγύης, της αποκέντρωσης. Θέτει προτεραιότητα στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της οικονομίας απέναντι στον σημερινό «τουρμπό-καπιταλισμό», απέναντι στις επιλογές «από τα πάνω» με αποκλειστική βάση το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Κοινωνική Οικονομία προσπαθεί να δώσει πρακτικές λύσεις για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και το κάνει αυτό συνδιαλεγόμενη με πολιτικές και δράσεις του κράτους πρόνοιας.

Μιχάλης Χάλαρης: Ως γνήσιοι εκφραστές της  ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας πιστεύουμε την κοινωνική οικονομία, ως ένα σημαντικό στοιχείο στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας πρωτοστατούν στην λήψη μέτρων για την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένα ολοκληρωμένα προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το  Κοινωνικό Ταμείο. Στη χώρα μας η ΝΔ έχει αρνητική στάση για την κοινωνική οικονομία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απογοητεύσει όσους πίστευαν στις διακηρύξεις του, με την στάση του είτε ως κυβέρνηση είτε με τον πρόσφατο προγραμματικό του λόγο.

Γιώργος Καββαθάς: Η ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα μόνο θετικές, προοδευτικές αλλαγές μπορεί να επιφέρει, σε πολλά μάλιστα πεδία.

  • Στην κοινωνία, μειώνοντας την ανεργία, που όσο παραμένει στο 10% αποτελεί παράγοντα οπισθοδρόμησης.
  • Στην οικονομία, περιορίζοντας τις τάσεις ολιγοπώλησης και ελέγχου της αγοράς, δεδομένου ότι η κοινωνική οικονομία αποτελείται, συνεργάζεται και υποστηρίζει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και τέλος,
  • Στην ίδια την επιχειρηματικότητα μιας και η κοινωνική οικονομία εισάγει νέα, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα πιο συνεργατικά, πιο φιλικά στο περιβάλλον και πιο αμοιβαία επωφελή.
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ και η κοινωνική οικονομία μοιράζονται ωστόσο ένα ακόμη κοινό στοιχείο: Τα εμπόδια που καλούνται να υπερβούν για να αναπτύξουν την οικονομική τους δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα η φορολογία, που δεν είναι μόνο πολύ υψηλή αλλά και ανελαστική.

Γιάννης Λαγός: Πρέπει να συνθέσουμε το μίγμα της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Αντικειμενικά θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος, άρα μεγάλη δόση Keynes. Θέλουμε ισχυρή κοινωνική οικονομία, όπως υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και το κράτος. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δυναμώσει ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας, συνεπώς να δυναμώσουν οι περιφερειακές δευτεροβάθμιες ενώσεις, οι οποίες απαρτίζουν της τριτοβάθμια Συνομοσπονδία ΠΑΣΕ ΚΑΛΟ, ώστε πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση να μην συντάσσει στρατηγικούς σχεδιασμούς χωρίς τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, όπως έγινε πρόσφατα. Πάνω απ’ όλα θέλουμε πολιτικούς φορείς ενημερωμένους, με άποψη για την κοινωνική οικονομία.

Γιώργος Σιακαντάρης: Οι υπηρεσίες της κοινωνικής οικονομίας καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο δραστηριοτήτων από την προστασία ηλικιωμένων, νέων με προβλήματα κοινωνικοποίησης, αστέγων μέχρι υπηρεσίες που αφορούν στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και το πλαίσιο διαβίωσης των ανθρώπων. Όλες αυτές οι δραστηριότητες ανήκουν στο λεγόμενο τρίτο τομέα που δεν λειτουργεί με τα γραφειοκρατικά, απρόσωπα και βραδυκίνητα κριτήρια του δημόσιου και δεν αναγάγει τη λογική της δραστηριότητάς του στη λογική του κέρδους.

Ο Σύρος Κοσκοβόλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας νέας στρατηγικής για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ενώ τοποθετήσεις- παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο  Βασίλης Κωστάκης Καθηγητής Ομότιμης (P2P) Διακυβέρνησης στο Πολυτεχνείο του Tallinn (TalTech) και Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard- Μέλος του συνεταιρισμού P2P Lab και του ορεινού εργαστηρίου «Τζουμέϊκερς» στα Τζουμέρκα Ηπείρου, ο Κώστας Παπαδάκης, Πρόεδρος AgroID Κοιν.Σ.Επ.Ένωσης Φορέων ΚΑΛΟ Κρήτης & Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων ΠΑΣΕ ΚΑλΟ, ο Στέλιος Κατωμέρης Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας, Πρόεδρος Δυναμικής Ένωσης Φορέων ΚΑλΟ Αττικής, ο Σωτήρης Τσουκαρέλης, Πολιτικός επιστήμονας- Αγρότης, Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «Τα ψηλά βουνά» και της Ένωσης Φορέων ΚΑΛΟ Ηπείρου «Το Κοινό Καλό» και ο Γιάννης Θεοδώρου ΜSc (Social and Solidarity Economy), MEd (Studies in Education), Πρόεδρος Ένωσης Φορέων ΚΑλΟ Στερεάς Ελλάδος.

Share.

Comments are closed.