Ουκρανικός τελικά ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία – Μπάιντεν: «Απίθανο να είναι ρώσικος»

0

Παγκόσμιο θρίλερ και συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης σήμανε η πτώση πυραύλου ρωσικής κατασκευής στο χωριό Πρζεβοντόφ (Przewodow) της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ενώ στην αρχή πιστευόταν ότι πρόκειται για πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, στη συνέχεια οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι προήλθε από τον ουκρανικό στρατό και πρόκειται για αντιαεροπορικό πύραυλο.
Η Μόσχα από την αρχή είχε τονίσει ότι δεν ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».
Αρχικά, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας τόνιζε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.
 «Στις 15 Νοεμβρίου 2022, ένας ακόμη ωριαίος, μαζικός βομβαρδισμός έλαβε χώρα ολόκληρης της επικράτειας της Ουκρανίας και των ζωτικών υποδομών της από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στις 3:40 μ.μ., ένας ρωσικός πύραυλος έπεσε στο χωριό Przewodów, στην περιοχή Hrubieszów, στην επαρχία Lubelskie, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο πολιτών της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Zbigniew Rau κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε άμεση και λεπτομερή εξήγηση.» τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου του Πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΗΠΑ: Ο πύραυλος ήταν ουκρανικός
Στη συνέχεια, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος που κατέπεσε σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.


Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.


Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε πει, σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW), ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ότι «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».
Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας.
Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.

Το Κρεμλίνο δεν έχει «καμία πληροφορία»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες Τρίτη αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία.

«Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια.

Share.

Comments are closed.