Πολωνία: Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για τους “αδέσποτους” πυραύλους – Σοκαρισμένη η Ευρώπη από το περιστατικό

0

Ανησυχία και άμεσες αντιδράσεις προκάλεσε η έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο χωριό Πρζεβοντόφ (Przewodow) της ανατολικής Πολωνίας, 10 χλμ περίπου από το Ουκρανοπολωνικά σύνορα, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο.
Το Visegrad24 απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.


Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών – ο οποίος δεν κατονομάζεται – ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.
Όπως και να έχει το πράγμα, το γεγονός δεν παύει να είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που θα μπορούσε να κλιμακώσει επικίνδυνα την κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ευθεία πλέον εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Το πρώτο και βασικό ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια είναι ποιας προέλευσης ήταν οι πύραυλοι – ρωσικοί ή όχι. Και το δεύτερο, σε περίπτωση που επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία, είναι εάν επρόκειτο για λάθος ή για σκόπιμη ενέργεια.
Στην περίπτωση που η Μόσχα αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο να κλιμακώσει την κρίση, την ώρα που έχει αποχωρήσει από την Χερσώνα και πιέζεται σε άλλα σημεία, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να απαντήσει με επίκληση του Άρθρου 5 για συστράτευση όλων των μελών στο πλευρό της Πολωνίας. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε πάντως στο BBC ότι η Συμμαχία εξετάζει τις εξελίξεις »σε συνεργασία με τον σύμμαχό μας την Πολωνία»


Στον απόηχο των αναφορών για εκρήξεις ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Αναλυτικά έγραψε στο twitter:
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Ντούντα για την έκρηξη στην Πολωνία. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια της ζωής. Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα


Αναλυτικά τα γεγονότα
Δύο πύραυλοι έπεσαν κοντά στο χωριό Πρζεβοντόφ, γύρω στις 15:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδος) της Τρίτης, περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σε σημείο όπου βρίσκεται αποθήκη σιτηρών.

Επί τόπου βρέθηκε η αστυνομία, η εισαγγελία αλλά και ο στρατός, καθώς δεν ήταν εξαρχής σαφές τι συνέβη.
Επιπλέον το Visegrad24 ανέφερε ότι ομάδα Πολωνών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων έφτασε στο σημείο της έκρηξης. Καθώς υπάρχουν υπολείμματα από τον πύραυλο εκεί, οι ειδικοί θα μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι είδους πύραυλος ήταν και αν ήταν ρωσικός ή όχι.


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του αρνήθηκε ότι πύραυλοί του πέρασαν στην Πολωνία, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές ως «σκόπιμη προβοκάτσια». «Οι δηλώσεις πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για την υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών» πυραύλων στην περιοχή του Przewoduv είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση. Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες. Τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από τη σκηνή στο χωριό Przewoduv δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

Η δήμαρχος του Hrubieszów κάνει έκκληση για ηρεμία
Η Marta Majewska, δήμαρχος του Hrubieszów στην περιοχή Lublin, έκανε έκκληση για ηρεμία σε σχέση με την έκρηξη στο Przewodów.
«Ως δήμαρχος της παραμεθόριας πόλης Hrubieszów, απευθύνω έκκληση στην περιφέρεια Hrubieszów να απόσχει να σχολιάσει και να τροφοδοτήσει άσκοπα συναισθήματα σχετικά με τα γεγονότα στο Przewodów. Περιμένετε επίσημες ανακοινώσεις και αφήστε τις υπηρεσίες να λειτουργήσουν» ανέφερε σε ανάρτησή της στο facebook και συνέχισε «Ας μην επαναλάβουμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης! Μείνετε ψύχραιμοι, χωρίς εικασίες και μην αποδέχεστε συγκλονιστικούς τίτλους. Περιμένετε επίσημη ανακοίνωση στα κανάλια επικοινωνίας της κρατικής διοίκησης»


Σοκαρισμένη η Ευρώπη από το περιστατικό
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο.
«Σοκαρισμένος από την είδηση
 ότι ένας πύραυλος ή άλλο πυρομαχικό σκότωσε ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας. Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους» προσθέτει.


«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και βρισκόμαστε σε επαφή με τους πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο αποψινό περιστατικό επί πολωνικού εδάφους και στον θάνατο δύο ανθρώπων. «Η σκέψη μου είναι στην Πολωνία, τον στενό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε η υπουργός στο Twitter στην αγγλική και στην πολωνική γλώσσα.


Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους του για να λάβει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση στην Πολωνία, δήλωσε εκπρόσωπος αργά την Τρίτη.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις συγκεκριμένες αναφορές αναφορές. «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Είμαστε σε στενή επαφή με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», έγραψε το υπουργείο στο Twitter. «Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία», προστίθεται.


Η κυβέρνηση της Λετονίας, επίσης μέλους του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για να αξιολογήσει την κατάσταση ασφαλείας μετά την έκρηξη στην Πολωνία, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς.
«Έχω συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο για να ακούσω τις εκθέσεις των αρμόδιων υπουργείων και θεσμών σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή και να είμαι έτοιμος για περαιτέρω δράση», έγραψε στο Twitter.
«Η Λετονία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε κατάσταση για να υπερασπιστούν τους πολίτες και τα εδάφη τους», πρόσθεσε ο Κάρινς.


Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι οι αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία είναι «σοβαρές» και καθιστούν πολύ σημαντικό να καθοριστεί τι συνέβη.
«Σοβαρές αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία και προκάλεσαν θύματα. Είμαστε σε στενή επαφή με την Πολωνία και τους άλλους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό τώρα να καθοριστεί τι συνέβη ακριβώς», έγραψε ο Ρούτε σε μήνυμά του στο Twitter.

Share.

Comments are closed.