ΥΠΕΞ Πολωνίας: O πύραυλος είναι ρωσικής κατασκευής– Εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης

0

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν ρωσικής κατασκευής


Κατόπιν τούτου εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών για το περιστατικό.
Σημειώνεται ότι η Μόσχα διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια», με τη Δύση από την πλευρά της να δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους, τις οποίες, πάντως, εξετάζει προσεκτικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Στις 15 Νοεμβρίου 2022, ένας ακόμη ωριαίος, μαζικός βομβαρδισμός έλαβε χώρα ολόκληρης της επικράτειας της Ουκρανίας και των ζωτικών υποδομών της από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στις 3:40 μ.μ., ένας ρωσικός πύραυλος έπεσε στο χωριό Przewodów, στην περιοχή Hrubieszów, στην επαρχία Lubelskie, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο πολιτών της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Zbigniew Rau κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε άμεση και λεπτομερή εξήγηση.»

Έκτακτη σύνοδος ΝΑΤΟ
Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα έχουν την Τετάρτη συνομιλίες, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας βάσει του Άρθρου 4 της συμμαχίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε στο Reuters ότι η συμμαχία θα ενεργήσει προσεκτικά και χρειάζεται χρόνο για να επαληθεύσει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. 

Share.

Comments are closed.