Έκθεση φωτογραφίας του Τάσου Βρεττού στο κτίριο Νόμπελ του Δήμου Χαλανδρίου

0

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος Τάσος Βρεττός παρουσιάζει στις 4 Νοεμβρίου 2022 το αδημοσίευτο φωτογραφικό του υλικό, στο κτίριο Νόμπελ, το καινούργιο πολιτιστικό απόκτημα του Δήμου Χαλανδρίου.
Η έκθεση/δράση εστιάζει στο αντιθετικό ζεύγος «καμένο – ζωντανό δάσος», χρησιμοποιώντας διαφορετικά οπτικοακουστικά μέσα , επιδιώκοντας να ανοίξει έναν διάλογο  αλλά και μια άλλη προοπτική «για το πώς οι σκέψεις μπορεί να προχωρούν μέσα από εμάς», διεγείροντας τόσο το θυμικό, όσο και τη λογική των θεατών στα δρώμενα της έκθεσης.
«Το αίνιγμα του δάσους» οργανώνεται από τον Δήμο Χαλανδρίου και την ερευνητική-καλλιτεχνική κολεκτίβα ΣΑΠΡΟΦΥΤΑ.
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της «The Newtons Laboratory».
Χορηγός επικοινωνίας: MEGA.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Την επιμέλεια της έκθεσης/δράσης έχουν οι θεωρητικοί και επιμελητές τέχνης Νάντια Αργυροπούλου και Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

Την ομάδα της υλοποίησής της συμπληρώνουν: η αρχιτέκτονας Σοφία Τεκτονίδου, ο καλλιτέχνης Μάκης Φάρος, ο οποίος δημιουργεί ένα ειδικό ηχητικό περιβάλλον για την έκθεση και επιμελείται με τον Τάσο Βρεττό την οπτικοακουστική προβολή της έκθεσης, ο σχεδιαστής φωτισμών Νίκος Βλασόπουλος, η ομάδα ντιζάιν Studio Precarity, η Ίρια Βρεττού, η οποία δημιουργεί τα βίντεο επικοινωνίας της έκθεσης. (Όλοι οι επιμέρους συμμετέχοντες στο Δημόσιο Πρόγραμμα θα ανακοινωθούν αναλυτικά.)

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Εγκαίνια 4 Νοεμβρίου, στις 19:00
Live αυτοσχεδιασμός ηλεκτρονικής μουσικής από τους «Elephants in the Room»

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 4/11 έως Κυριακή 11/12/2022 Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή 17:30–21:30 Σάββατο & Κυριακή 12:00–18:00
Κτίριο «Νόμπελ» – χώρος πολιτισμού Δήμου Χαλανδρίου, Ήβης 30 & Τυμφρηστού-Χαλάνδρι

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Mετρό- γραμμή 3, στάση Χαλάνδρι | ΟΑΣΑ, γραμμή 447, στάση Αρδηττού.
Επικοινωνία: [email protected]

Ποιος είναι ο Τάσος Βρεττός
Ο Τάσος Βρεττός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι όπου και επιστρέφει με την έκθεση Το αίνιγμα του δάσους, σαράντα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Στη δουλειά του αυτή, όπως και σε άλλες, ο Βρεττός συντονίζεται επίμονα και προσεκτικά, μάλλον επιτελεστικά και όχι στοχευμένα ή στρατηγικά, με τα κοινωνικά, τα ανθρωπολογικά, τα οικολογικά, τα θρησκευτικά, τα ερωτικά, τα οπτικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών ομάδων και μειονοτήτων που δρουν στις πόλεις αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου. Ο Βρεττός χρησιμοποιεί τη φωτογραφία για να αναπτύξει σχέσεις ενσυναίσθησης με ό,τι φωτογραφίζει, καθιστώντας τη φωτογραφική μηχανή ένα πολύτιμο πολιτικό εργαλείο «σχεσιακής αισθητικής» και ορατότητας θεμάτων που για δεκαετίες αποσιωπούνταν ή υποβαθμίζονταν στη χώρα μας.

Ο Τάσος Βρεττός ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1979, τόσο με προσωπικά καλλιτεχνικά project όσο και ως επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος της εκδοτικής εταιρείας Γραμμή, αργότερα των εκδόσεων Λαμπράκη, και σήμερα ως ιδρυτής του studio vrettos. http://www.studiovrettos.gr.
Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του συγκαταλέγονται οι: The Feel. Backstage, Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Ιούνιος-Ιούλιος 2021), T(ρ)όποι Λατρείας. Τάσος Βρεττός, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (11/2015–1/2016), Les Recontres de la Photographie, Arles, France (2016), Homo Ludens, δημόσια εγκατάσταση – City Link, Αθήνα (2015) & Γενί Τζαμί, Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη (2005), The Hole Argument, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, Γκαλερί The Breeder, Αθήνα (2010), Αθήνα: Πόλη και Σινεμά – Μουσείο Μπενάκη, Université Sorbonne Nouvelle Paris 3, Αθήνα (2009).
Ανάμεσα στις ομαδικές εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει συμπεριλαμβάνονται οι: Άνω βόλτα, κάτω βόλτα, Το ΟΧΤΩ (Μάρτιος-Ιούνιος 2021), Κοινοί Ιεροί Τόποι, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη (2017), HELL AS PAVILION, Palais de Tokyo, Παρίσι (2013), ΒΙΑ(?) – CAID, Αθήνα (2013), The Magic Circle, Loraini Alimantiri Gazonrouge, Αθήνα (2012), Ντέρτι Humanism, Faggionato Fine Arts, Λονδίνο (2011), It’s Not About Sex, Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Μουσείο Κινηματογράφου, Αθήνα (2010), Η Σύγχρονη Ελληνική Σκηνή, Art Athina, Αθήνα (2007), Φωτογραφία και Μόδα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2004-2005), Transphotometafores, Μουσείο Φωτογραφίας, Θεσσαλονίκη, και στη συνέχεια σε διάφορες πόλεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο (2001-2004), Περί Πάτρης, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα (1996) κ.ά.
Με τη συνεργασία Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Με τη χορηγία Χορηγός επικοινωνίας Το φωτογραφικό του έργο έχει εμφανιστεί σε ξένα περιοδικά, όπως τα Aperture, Cabinet, Zoom (ιταλική και διεθνής έκδοση), Creative Camera, Officiel, Jardin des Modes, Janus, κλπ., καθώς και σε πολλά ελληνικά περιοδικά. Έχει εργαστεί με δισκογραφικές εταιρείες και χορευτικές ομάδες καθώς και σε διαφημιστικές καμπάνιες. Το φωτογραφικό υλικό που προέκυψε από τη συνεργασία του με τον σκηνογράφο Διονύση Φωτόπουλο εμφανίστηκε στο art book Aποκαλύψεις (Εκδόσεις Αδάμ, 1989- 1990). Άλλα έργα του έχουν συμπεριληφθεί στις παρακάτω καλλιτεχνικές εκδόσεις: The Hole Argument (Εκδόσεις Σαπρόφυτα, Σειρά Σκαντζόχερος, 2010), Αθήνα: Πόλη και Σινεμά (Université Sorbonne Nouvelle – Paris 3, 2009), Μυστήρια και Θαύματα – Η φωτογραφία πέρα από την αναπαράσταση (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2005), Φωτογραφία και Μόδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2005), Το γυμνό στην ελληνική φωτογραφία (Εκδόσεις Κοχλίας, 2004), Ελληνομουσείον (M. Στεφανίδης, Εκδόσεις Μίλητος, 2001), Θράκη – Terra Incognita (Rodos Image, 1997), Κάτι το ωραίον (Εκδόσεις Αντί, 1984),·Περί Πάτρης (Σπίτι της Κύπρου, 1996).
Ο Τάσος Βρεττός έχει συνεργαστεί διαχρονικά με πλήθος καλλιτεχνικών ομάδων (χορός, εικαστικά, θέατρο κλπ.) και εθελοντικών οργανώσεων.

Share.

Comments are closed.