Συνελήφθησαν οκτώ άτομα από την ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις τοκογλυφίας στην Κρήτη – Είχαν δανείσει το «μισό Ηράκλειο».

0

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το cretalive.gr, ένας 46χρονος Ηρακλειώτης, γνωστός με παρατσούκλι που παραπέμπει σε πόλη της Πελοποννήσου και δύο 30χρονοι Αλβανοί, αποτελούσαν -σύμφωνα με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης- τον «σκληρό πυρήνα» εγκληματικής οργάνωσης στην οποία αποδίδεται ότι είχε εγκλωβίσει στα δίχτυα της τοκογλυφίας αρκετό κόσμο. Σοβαρή τοκογλυφική δράση φέρεται να είχαν αναπτύξει (ο καθείς για την τσέπη του) δύο ακόμα συλληφθέντες, ένας 45χρονος Ηρακλειώτης και ένας 24χρονος που διατηρεί καφετέρια στα ανατολικά προάστια.
Στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος υποστηρίζουν, κατά πληροφορίες, ότι η ογκώδης δικογραφία είναι «δεμένη» και περιλαμβάνει καταθέσεις παθόντων, οι οποίοι πείστηκαν να μιλήσουν για όσα βίωσαν στα χέρια των τοκογλύφων με τις πόρσε, τις τζάγκουαρ, τις επαύλεις, τα πανάκριβα ρούχα και τις επιχειρήσεις διότι πολύ απλά όσο υπάρχουν άτομα σε κατάσταση οικονομικής ανάγκης, τα οποία δεν μπορούν να καταφύγουν για δανεισμό στο τραπεζικό σύστημα, οι τοκογλύφοι καραδοκούν.

Οι όροι ήταν εξοντωτικοί
«Κάθε κατάθεση είναι και μία πονεμένη ιστορία» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Cretalive.gr έγκυρη αστυνομική πηγή. Υποστηρίζεται ότι όσοι αναγκάστηκαν για τους δικούς τους λόγους να δανειστούν από εκείνους, μετάνιωσαν την ώρα και την στιγμή καθώς ο δανεισμός γινόταν με όρους μαφίας, σε ένα άκρως εξοντωτικό πλαίσιο.

Η κάθε περίπτωση ήταν διαφορετική, ωστόσο σε γενικές γραμμές για ένα δανεισμό ποσού της τάξεως των 5.000 ευρώ, ο τόκος μπορεί να ανερχόταν έως και τα 2.000 ευρώ μηνιαίως. Αν τώρα υπήρχαν καθυστερήσεις στην καταβολή του τόκου, τα πράγματα γίνοντας περίπλοκα. Έμπαινε διπλός και τριπλός τόκος, ακόμα και ανά ημέρα. Ένα ποσό των 5.000 ευρώ μπορούσε να εκτοξευτεί στις 50.000 ευρώ!

Οι ανθρωποι που έπεσαν στην ανάγκη των τοκογλύφων στην Κρήτη
Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στο Cretalive.gr, υπήρχαν άνθρωποι που έπεσαν στην ανάγκη τους για λόγους υγείας επειδή έπρεπε να κάνουν κάποια επέμβαση οι ίδιοι ή τα παιδιά τους και δανείστηκαν με τοκογλυφικούς όρους, «υπογράφοντας» την καταδίκη τους. Υπάρχουν, όπως υποστηρίζεται, άνθρωποι που εξαιτίας της πανδημίας, για να μην βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους (εταιρείες, μαγαζιά, φαρμακεία κλπ), επίσης υποχρεώθηκαν να δανειστούν από συλληφθέντες, για να σώσουν την κατάσταση, και τώρα πνίγονται από τη θηλιά των τοκογλυφικών τόκων και των απειλών.
Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήταν τόσο ασφυκτική η πίεση που ασκούσαν που κάποιοι είχαν μπει στη διαδικασία να ξεπουλήσουν ακίνητα ιδιοκτησίας τους για να ξεπληρώσουν τους «δανειστές» τους. Ο 46χρονος είναι ένα πρόσωπο που στο Ηράκλειο το ξέρουν άπαντες, τόσο από διάφορες ποινικές υποθέσεις όσο και από την παρουσία του στη νύχτα αλλά και σε χώρους γυμναστηρίων. Και οι δύο 30άρηδες Αλβανοί όμως δεν είναι «πρωτάρηδες» στις Αρχές.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα
Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ σχολίασε στο Cretalive.gr ότι στη δικογραφία υπάρχουν σοβαρές καταθέσεις παθόντων που εμπιστεύτηκαν τα στελέχη του Οργανωμένου και δέχτηκαν να μιλήσουν. Εκεί, όμως, έξω, υπάρχουν και άλλοι (ξέρουν ήδη κάποιους από αυτούς) που εξακολουθούν να σιωπούν υπό καθεστώς φόβου. «Τώρα είναι η ευκαιρία να μιλήσουν. Γίνεται πραγματικά μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για να «καθαρίσει» το τοπίο. Είναι στο χέρι τους. Εμείς το δικό μας χέρι το απλώνουμε με σθένος για να τους τραβήξουμε στο φως..» προέτρεψε με νόημα. Σήμερα οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις στην Κρήτη
«Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούμενη στην κατ΄επάγγελμα τοκογλυφία, εκβίαση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες (17.06.2022) σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, συνελήφθησαν οχτώ (8) άτομα (4 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί), ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δέκα (10) ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας δραστηριοποιούμενη στην κατ΄επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραβάσεις της Νομοθεσίας του Κώδικα Αντιντόπινγκ, περί όπλων και βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα από την οποία διακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία τριετία σε περιοχές του Ηρακλείου
.

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operandi) η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς –ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.
Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές .
Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.
Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα (30) περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές –εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.
Χθες (17.06.2022) πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με τη συνδρομή μελών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί από το Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Ηρακλείου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος Ηρακλείου, την Ομάδα Πεζών Περιπολίων Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, το Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ηρακλείου, το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ηρακλείου και τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Μεσσαράς και Μυλοποτάμου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ανωτέρω ημεδαποί και αλλοδαποί κατά τη διάρκεια των οποίων βρεθήκαν συνολικά και κατασχεθήκαν:

  • Χρηματικό ποσό 22.170 ευρώ
  • Δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
  • Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών
  • Ποσότητα αναβολικών ουσιών
  • Πιστόλι
  • Σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, σιδερογροθιές
  • Πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.
  • Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και για τη διερεύνηση τέλεσης κι άλλων αξιόποινων πράξεων ενώ οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου

Το «μισό Ηράκλειο» στα «πλοκάμια» του κυκλώματος τοκογλυφίας
Το «μισό Ηράκλειο», σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες του Cretalive, μεταξύ των οποίων και πολλοί γνωστοί Ηρακλειώτες, φέρονται να είχαν δανείσει, με σκληρούς τοκογλυφικούς όρους, οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. 
Οι πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν πως σημαντικό ρόλο για να αρχίσει να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της υπόθεσης, έπαιξε η κινητοποίηση, πριν λίγο διάστημα, των αρχών για την εξαφάνιση νεαρού επιχειρηματία, που είχε αφήσει σημείωμα, το οποίο προκάλεσε αγωνία για την τύχη του. 
Υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε πέσει θύμα τοκογλύφων και μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ήταν ένας από αυτούς που περιλαμβάνονται στην τωρινή δικογραφία που φέρεται να απαιτούσε το 50% της επιχείρησης του νεαρού, για να «κλείσουν τους λογαριασμούς τους»
Εξίσου σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, όπως επισημαίνεται από αστυνομικές πηγές, έπαιξε και το γεγονός ότι προέκυψε «σύγκρουση συμφερόντων» μέσα στο κύκλωμα!
Τουλάχιστον 3 από αυτούς που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, που φέρονται να ήταν μια «δεμένη» ομάδα, για λόγους που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί «τα έσπασαν μεταξύ τους». 
Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν ότι ο ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους είχε καταθέσει πριν λίγο καιρό μήνυση σε άλλον, επισημαίνοντας ότι τον είχε δανείσει με τοκογλυφικούς όρους! Όπως ισχυρίστηκε, είχε δανειστεί ένα ποσό της τάξεως των 50.000 ευρώ και ο δανειστής του ζητούσε επιστοφή ποσού άνω των 100 χιλιάδων!
Η μήνυση αυτή, όπως φαίνεται, του γύρισε μπούμερανγκ! Παράλληλα άρχισαν να «ανοίγουν στόματα» και στη δικογραφία υπάρχουν σοβαρές καταθέσεις παθόντων που εμπιστεύτηκαν  τα στελέχη του Οργανωμένου και δέχτηκαν να μιλήσουν.
Αστυνομικές πηγές τονίζουν ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλοι (ξέρουν ήδη κάποιους από αυτούς) που εξακολουθούν να σιωπούν υπό καθεστώς φόβου.

Πώς δρούσε το κύκλωμα
Η εγκληματική ομάδα, η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς -ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.
Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές. Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.
Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές -εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Share.

Comments are closed.