Παύλος Γερουλάνος*: Είναι η ώρα να εκφράσουμε ξανά τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη

0

Τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στην πολιτική. Παρά τις κοινωνικές εντάσεις γύρω από την ψήφιση των μνημονίων, παρά τα δημοψηφίσματα και την πόλωση  της «πρώτης φοράς αριστερά», παρά την πολιτική διεύρυνση που επιδίωξε το αυτοαποκαλούμενο «κέντρο» του Μητσοτάκη, αργά αλλά σταθερά, ένας στους πέντε Έλληνες βρήκε την παραλία πιο δελεαστική από την κάλπη. Η επιλογή αυτή, εκτός από αποδυνάμωση της δημοκρατίας, αποδεικνύει ότι η υπάρχουσα πολιτική ηγεσία αδυνατεί να προτείνει ένα σχέδιο που να εμπνεύσει στην Ελληνίδα και στον Έλληνα την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.  
Την ώρα που στην Ελλάδα η δημοκρατία συρρικνώνεται, ταυτόχρονα καταρρέει στα μάτια των Ελληνίδων και των Ελλήνων και η αξιοπιστία του προοδευτικού χώρου. Εμείς, ως δημοκρατική παράταξη, χρειάζεται να βρούμε άμεσα τον τρόπο να μιλήσουμε σε όλους εκείνους που σήμερα βρίσκονται σπίτι τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ψηφίζουν με μισή καρδιά.  
Για να το κάνουμε, όμως, αυτό, χρειάζεται να βρεθούμε με τους πολίτες στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές με στόχο να συντάξουμε από κοινού ένα σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα που θα μιλά για την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, για τα εργαλεία που θα απελευθερώσουν τους Έλληνες από τη στασιμότητα και τα αδιέξοδα που βιώνουν σήμερα. Δηλαδή, να μιλήσουμε για δομικές και θεσμικές αλλαγές αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν τον άνθρωπο και την κοινωνία.    
Είναι η ώρα να μιλήσουμε για την αποσυγκέντρωση της εξουσίας. Γιατί; Διότι δίνοντας αξία στον κάθε πολίτη, δίνουμε αξία στην πολιτική και δίνοντας αξία στην πολιτική, δίνουμε δύναμη στον Άνθρωπο. Διότι θέλουμε να αντικαταστήσουμε τις σχέσεις εξάρτησης πολίτη – κράτους με σχέσεις χειραφέτησης, ενισχύοντας τη Συμμετοχή και την Εκπροσώπηση στη λήψη των αποφάσεων, με μηχανισμούς διαβούλευσης και λογοδοσίας. Διότι θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες, εργαλεία και πόρους, μέσα από το δικαίωμα στην Ισονομία. Διότι θέλουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην Πρόοδο και τη Δημιουργία διευρύνοντας τις επιλογές του καθενός να αναπτυχθεί, μέσα σε ένα περιβάλλον Ασφάλειας. Και όλα αυτά τα δικαιώματα να θεμελιωθούν στο πλαίσιο ενός νέου Κράτους που θα τα εγγυάται με τη δομή και τη συμπεριφορά του.
Είναι η ώρα να μιλήσουμε για την αποσυγκέντρωση του πλούτου. Για το πώς θα διευρύνουμε την παραγωγική βάση με κίνητρα για τη συμμετοχή περισσοτέρων στην παραγωγική διαδικασία. Να μιλήσουμε για την ανάπτυξη μέσα από ένα ελληνικό σχέδιο για τον 21ο αιώνα, στη βάση μιας πατριωτικής οικονομίας, από κάτω προς τα επάνω, που θα επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Γιατί; Διότι πιστεύουμε σε ένα οικονομικό μοντέλο που θα διευρύνει τον κύκλο της πρόσβασης δίνοντας ευκαιρίες σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, ένα μοντέλο που θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή. Για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης που θα ανοίγει το παιχνίδι σε περισσότερους παίκτες, υπαρκτούς και νέους και θα τους προσφέρει τα εργαλεία να γίνουν ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς.
Η πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών αλλά και οι εσωκομματικές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής μας δίνουν μια ευκαιρία την οποία δεν έχουμε δικαίωμα να μην αξιοποιήσουμε. Την ευκαιρία να μιλήσουμε στην Ελληνίδα και τον Έλληνα που μας πίστεψαν και που όταν φύγαμε από το προσκήνιο γύρισαν σπίτι τους ή αναζήτησαν αλλού πολιτική στέγη. Είναι η στιγμή – μέσα σε ένα παρωχημένο και τοξικό πολιτικό περιβάλλον με καθημερινές αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – να μιλήσουμε ξανά με τους πολίτες, να έρθουμε κοντά και να γίνουμε ο μετασχηματιστής της ουτοπίας σε τόπο, να μετατρέψουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους σε εφαρμόσιμες πολιτικές. Να μιλήσουμε για την Ελλάδα του 21ου αιώνα για να συνδημιουργήσουμε μια σύγχρονη και δυναμική χώρα που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους. Οτιδήποτε λιγότερο δεν αξίζει ούτε στη χώρα ούτε στον χώρο.

* O Παύλος Γερουλάνος είναι επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» και πρώην Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ

Share.

Comments are closed.