Πέρασε με 158 “ναι” το εργασιακό νομοσχέδιο – 74 άρθρα του ψήφισε το ΚΙΝΑΛ και 56 ο ΣΥΡΙΖΑ

0

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου το εργασιακό νομοσχέδιο, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή.
Έτσι λοιπόν η «μητέρα των μαχών» που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε – τουλάχιστον στην κάλπη – σε συναινετική έγκριση των περισσοτέρων ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου ήταν το ΚΚΕ.
Το νομοσχέδιο έλαβε 158 θετικές ψήφους, όσοι είναι και οι βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο, όμως πολλά από τα άρθρα του τα ψήφισαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι βουλευτές του το ΚΙΝΑΛ, υπερψήφισαν 74 από τα 128 άρθρα που έχει το νομοσχέδιο, δηλαδή  το 58% των άρθρων.
Ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήριζαν το προωθούμενο νομοσχέδιο ως «ολετήρα» που πρέπει να αποσυρθεί, ψήφισαν «ΝΑΙ» σε 56 άρθρα, «ΟΧΙ» σε άλλα 56 και «ΠΑΡΩΝ» σε 17, κάτι που σημαίνει με απλά μαθηματικά ότι αποδέχτηκαν τα 62 από τα 128 άρθρα, δηλαδή το 48% των άρθρων.
Από την πλευρά του ΜεΡΑ25 επισημάνθηκε ότι οι βουλευτές του Γιάνη Βαρουφάκη υπερψήφισαν 6 άρθρα ενώ η Ελληνική Λύση υποστήριξε πως ψήφισε θετικά σε 21 άρθρα.
Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, όλων των άρθρων και στο συνόλου του νομοσχεδίου ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, ορισμένων άρθρων που αφορούν -όπως θεωρούν- τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

Σε ποια άρθρα ψήφισε ΠΑΡΩΝ ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπαμε και παραπάνω, ψήφισε περίπου τα μισά άρθρα αυτού του νομοσχεδίου, όμως εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ψήφισε «ΠΑΡΩΝ» σε μια σειρά από άρθρα όπως:

  • Το άρθρο 14 που προβλέπει τη δυνατότητα να διεκδικεί, σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης, τα δικαιώματά του μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης!
  • Το άρθρο 31 που ορίζει τη δυνατότητα του εργαζομένου γονέα να ζητήσει ευέλικτα ωράρια μολονότι προέρχεται από την Οδηγία 1158/2019 που οι ίδιοι έχουν υπογράψει.
  • Στα άρθρο 37 και 45 που ορίζουν την άδεια φροντίδας τέκνου και την άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Το άρθρο 56 που περιορίζει τη δυνατότητα των εργοδοτών να καταστρατηγούν το διάλειμμα για να επεκτείνουν αυθαίρετα το ωράριο των εργαζομένων.
  • Το άρθρο 70 που προβλέπει τη δυνατότητα των παρόχων υπηρεσιών delivery να συνδικαλίζονται.
  • Το άρθρο 85 που απαγορεύει που απαγορεύει τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και πολιτικά.
Share.

Comments are closed.