Νίκος Τσώνης*: Η τύχη του στίβου

0

Μια τις πιο κρίσιμες περιόδους ζει διοικητικά ο στίβος στη χώρα μας.
Για πρώτη φορά από το 1997 εμφανίζεται ομάδα ανθρώπων που διεκδικεί τα ηνία της ομοσπονδίας τα οποία κρατάνε ίδιοι άνθρωποι επί 23 χρόνια.
Ως τώρα στην διοίκηση της ομοσπονδίας δεν είχαμε δει ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές να διεκδικούν μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αύτη τη φορά εμφανίζονται αρκετοί και δεν ανήκουν στην ομάδα των διοικούντων.
Η επιθυμία των πρώην κορυφαίων αθλητών μας να ασχοληθούν με τα διοικητικά ενισχύεται από τις πληροφορίες που θέλουν να τίθενται όρια ηλικίας (70 χρονών) για τους υποψήφιους στο Δ.Σ., άλλα και στον περιορισμό των υποψηφίων που έχουν διατελέσει θητεία σε προεδρείο δυο συνεχόμενες φορές.
Η προσπάθεια αύτη του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη για εκδημοκρατισμό και ανανέωση των αθλητικών ομοσπονδιών, προκάλεσαν την αντίδραση των σημερινών παραγόντων που εκτόξευσαν κατηγορίες για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του αθλητισμού.
Η εμφάνιση πρώην πρωταθλητών, όπως η δύο φορές ασημένια ολυμπιονίκης Τασούλα Κελεσίδου, η 7η στο Σύδνεϋ Ποπη Ουζούνη, ο πρωταθλητής Ευρώπης Αλέξης Αλεξόπουλος, ο ρέκορντμαν Ελλάδος στα 100 μ. Άγγελος Παυλακάκης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Χάρης Παπαδιάς και πολλοί άλλοι ακούραστοι εργάτες του αθλητισμού, δείχνει με την ενεργοποίηση τους τη νίκη της δημοκρατίας και την συμμετοχή τους στον χώρο τους.
Οι πολυετείς θητείες των σημερινών παραγόντων αφήνουν ως συμπέρασμα πως υπήρχαν ισχυρές επιρροές στα σωματεία και για αυτό δεν εμφανίζονταν ισχυρές αντιπολιτευτικές ομάδες.
Παράλληλα με την αλλαγή της νομοθεσίας στο θέμα της ηλικίας και των θητειών των παραγόντων, καλούνται και τα σωματεία να έχουν πραγματική λειτουργία – σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί – ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών.
Το έργο των διοικούντων είναι η διαχείριση των οικονομικών και η ανάπτυξη του υψηλού αθλητισμού.
Η λειτουργία αύτη επιχορηγείται από την πολιτεία με ένα ποσό της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ και με επιπλέον περίπου ισόποσο έσοδο που η σημερινή διοίκηση εξασφάλιζε από χορηγούς.
Οι αθλητές βέβαια είναι προϊόν έργου των σωματείων, τα οποία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ομοσπονδίας ενισχύονται με περίπου 400.000 ευρώ ετησίως που σημαίνει το 6% του προϋπολογισμού.
Τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι επερχόμενοι για τη νέα διοίκηση είναι η συμμετοχή των αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις με βάση τα κριτήρια των διεθνών ομοσπονδιών και όχι τα δυσκολότερα που απαιτούσε από τους αθλητές η εθνική μας ομοσπονδία και η ανάληψη μιας μεγάλης διοργάνωσης όπως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2028 στην Θεσσαλονίκη για να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
Υπάρχουν βέβαια πολλά θέματα που απασχολούν τον χώρο, όπως η εξέλιξη της ομοσπονδίας σε θέματα τεχνολογίας και διαφορά άλλα.
Σημαντική όμως είναι και η συνεργασία ομοσπονδίας – πολιτείας για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, όπως στάδια και διαφορά άλλα θέματα.
Δυστυχώς η συνεργασία αυτή σήμερα είναι στο κόκκινο και προκλήθηκε από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας που επιτέθηκε από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης στον υφυπουργό αθλητισμού.
Επειδή όμως ο χώρος του στίβου δεν είχε διάφορες και διενέξεις είναι βέβαιο ότι η ηρεμία θα επανέλθει σύντομα.

* Ο Νίκος Τσώνης είναι δημοσιογράφος, εξειδικευμένος να καλύπτει αγώνες στίβου

Share.

Comments are closed.