Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε το 2011 και το 2016 για το φράχτη στον Έβρο και άλλα λέει τώρα

0

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε τροποποιήσεις των θέσεών του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Μετά την «σκληρή» στάση που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση για το επεισόδιο στον Έβρο, τώρα προσαρμόζει τη στάση της στο ζήτημα του φράχτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε πει «όχι» στην ανέγερση του φράχτη στον Έβρο. Ως κυβέρνηση όμως τον άφησε στη θέση του. Τώρα κάνει ένα ακόμα βήμα, λέγοντας «ναι» υπό όρους στην επέκτασή του.
Για την ιστορία να πούμε ότι ο φράχτης στο Έβρο ξεκίνησε το 2011 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου με υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Χρήστο Παπουτσή και υφυπουργό τον Μανώλη Όθωνα
Εκείνη την εποχή αλλά και αργότερα υπήρξαν τρομερές αντιδράσεις γι’ αυτό το θέμα με εντονότερες εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μεταναστών
Στις 3 Ιανουαρίου 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «νέο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων».

«Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική εξόντωσης των μεταναστών και των προσφύγων, που προσπαθεί με μέτρα καταστολής να καταστήσει την Ελλάδα προπύργιο της Ευρώπης-φρούριο, όπως επιτάσσουν η Συνθήκη του Δουβλίνου και άλλες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην πράξη, ενισχύονται τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων που αυξάνουν τις τιμές διαπεραίωσης των μεταναστών και συμβάλλουν έμμεσα αλλά σαφώς στην εξαθλίωσή τους», σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση του και επισημένοντας: «Οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορούν να ανακοπούν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ούτε με την καταστολή, ούτε με φράκτες στα σύνορα. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε συνδυασμό με μια διεθνή πολιτική έμπρακτων μέτρων ενθάρρυνσης της παραμονής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Θα αντισταθούμε σε μια τέτοια πολιτική σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Την επόμενη μέρα (4 Ιανουαρίου 2011) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας δήλωνε: «Απαιτείται μια πραγματικά διεθνής ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που να σέβεται τον πόνο των ανθρώπων τα δικαιώματα όλων και των Ελλήνων και των αλλοδαπών και να προωθεί πραγματικές λύσεις στο υπαρκτό πρόβλημα και όχι να κλείνει τα μάτια με τέτοιες πολυδάπανες ανόητες επιλογές»

Μετά από 5 χρόνια η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ
Στις 15 Ιανουαρίου 2016 – με κυβέρνηση Σαμαρά –  η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοίνωση όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Είμαστε λοιπόν δύο κόσμοι που συγκρούονται! Όσο θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι πρόσφυγες είναι ξένοι και δεν χωράνε, όσο οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης θα οξύνουν τον τρόμο και επιμένουν στο δόγμα τάξη και ασφάλεια με φράχτες, πολέμους και στρατούς εμείς θα είμαστε εκεί όπου οι κολασμένοι αυτής της γης αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για να γκρεμίσουμε με τα χέρια μας τους φράχτες της ντροπής και να χτίσουμε γέφυρες ανθρωπιάς διεκδικώντας ζωή με αξιοπρέπεια για όλους».

Μάλιστα καλούσαν μάλιστα του πολίτες σε διήμερη κινητοποίηση για να γκρεμίσουν τον φράχτη και να στηρίξουν τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας των προσφύγων: «Καλούμε λοιπόν όλους και όλες στη διήμερη κινητοποίηση 23/24 Γενάρη στον Έβρο για να γκρεμίσουμε το φράχτη για να δηλώσουμε έμπρακτα ότι με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είμαστε μαζί. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να γκρεμιστεί άμεσα ο φράχτης της ντροπής στον Έβρο και να υπάρξουν ασφαλείς δίοδοι διέλευσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Ανοιχτές δομές φιλοξενίας εδώ και τώρα που δε θα θυμίζουν σε τίποτα τα αισχρά κέντρα κράτησης μεταναστών αλλά θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση
».

Δυστυχώς μόλις έγιναν κυβέρνηση όλα αυτά ξεχάστηκαν και το χειρότερο «αισχρά κέντρα κράτησης μεταναστών» που αναφέρουν στην ανακοίνωση εννοώντας την Αμυγδαλάτα κλπ έγιναν οι ντροπή της Μόριας και των άλλων καταυλισμών.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δια στόματος Βούτσης
Τώρα πια το «τείχος της ντροπής» του 2011, έγινε «ασπίδα της Ευρώπης» το 2020 και φυσικά δεν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει άλλη μια κωλοτούμπα, όπως το συνηθίζει. Μόνο που τούτη η κωλοτούμπα είναι επικίνδυνη γιατί αφορά τα εθνικά μας θέματα με τα οποία δεν παίζουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε με μεγάλη ευκολία για το «τείχος της ντροπής», για «το νέο τείχος του Βερολίνου», για τους «σοσιαλφασίστες που χτίζουν συρματοπλέγματα αντί να χτίζουν γέφυρες ειρήνης» κι όλα τα σχετικά τώρα λέει ακριβώ τα αντίθετα.
«Ήδη υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων. Τώρα θα προχωρήσει η δημιουργία ενός φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων. Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης» δηλώνει στις 27 Μαΐου 2020 στο MEGA ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
Δυο μέρες αργότερα στο 29 Μαΐου 2020 κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι ο φράχτης στη συνοριακή γραμμή του Έβρου πρέπει να κατασκευαστεί και να ενωθεί, τοποθέτηση με την οποία συμφώνησε στη συνέχεια και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας κατά τη δική του εισήγηση.

Share.

Comments are closed.