13 νέα κρούσματα, 2 ακόμη θάνατοι 32 στις ΜΕΘ και 85 έχουν πάρει εξιτήριο -Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα [Βίντεο]

0

Στη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα που ανεβάζουν το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα στα 2.691.
32 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων 9 είναι γυναίκες. Το 97% των βαριά ασθενών με κορωνοϊό έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ανακοίνωσε ακόμη 2 νέους θανάτους που ανεβάζουν το σύνολο των νεκρών στους 150.
«Στους σημερινούς θανάτους περιλαμβάνεται ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ένας ακούραστος δάσκαλος, ένας αξιοπρεπής πολιτικός. Εκ μέρους της επιτροπής, ενώνουμε τα συλληπητήριά μας με αυτά του υπουργού Υγείας» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και σε μια αισιόδοξη εξέλιξη που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα και αφορά την ανοσία που αφήνει ο κορονοϊός. Όπως είπε, σε όλους όσους πέρασαν την ασθένεια ανιχνευτήκαν ειδικά αντισώματα του ιού, σύμφωνα με νέα μελέτη πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν κάποιος πέρασε ελαφρά τη νόσο ή όχι. «Ναι φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα κρατά» είπε.

Ο Χαρδαλιάς για τα πάρτι
Από τη μεριά του, ερωτηθείς για τα υπαίθρια πάρτι, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει ανατροπή του τοπίου χθες και σήμερα σε σχέση με εκείνους που έδειξαν μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Από την αρχή της κρίσης έχουμε πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι, είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Παπαθανάσης: Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Μαΐου
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε μι μια τις επιχειρήσεις που ανοίγουν στις 11 Μαΐου

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι τα καταστήματα που Θα επαναλειτουργήσουν υα πρέπει να τηρούν τους κανόνες που υπάρχουν και για όσα έχουν ανοίξει μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

  • εξοπλισμού ήχου και εικόνας
  • κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
  • σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
  • χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
  • ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
  • επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
  • εγγραφών μουσικής και εικόνας
  • παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
  • υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
  • καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
  • ρολογιών και κοσμημάτων
  • καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Από τα φυσικά τους καταστήματα θα λειτουργούν από τη Δευτέρα και οι εξής επιχειρήσεις:

  • ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
  • ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
  • ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
  • τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)

Λιανικό εμπόριο στις λαϊκές
Από τις 11 Μαΐου θα λειτουργήσουν και πάλι οι πάγκοι με βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα και υποδήματα καθώς και άλλων ειδών. Για αυτούς τους υπαίθριους πάγκους ισχύουν ότι και για τους πάγκους της λαϊκής:

  • Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
  • Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
  • Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Σχολές οδηγών και ΟΠΑΠ
Ανοίγουν οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.
Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα καταστήματα
Για τις σχολές οδηγών, επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού, με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα, και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Άτομα ανά τετραγωνικό
Υπενθυμίζουμε ότι για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες ) και για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου: 

  • Έως 20 τ.μ.: 4 άτομα
  • Από 20-100 τ.μ.: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τ.μ.
  • Άνω των 100 τ.μ.: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ.

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο. 

Ώρα έναρξης λειτουργίας
Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10:00πμ, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών, που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

Τέλος στην καθημερινή ενημέρωση – Θα γίνεται 3 φορές τη βδομάδα
Από βδομάδα τακτική αλλά όχι καθημερινή θα είναι η ενημέρωση για την επιδημία από τους Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.

Στο πάνελ θα εξακολουθήσουν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρης Τσιόδρας.
Η απόφαση λήφθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς πλέον φαίνεται η επιδημία να έχει περιοριστεί σημαντικά. Έτσι σχεδόν μέρα παρά μέρα θα υπάρχει live ενημέρωση όπως γίνεται σήμερα, και τις υπόλοιπες μέρες θα υπάρχει γραπτή ανακοίνωση όπου θα καταγράφονται τα αριθμητικά μόνο στοιχεία της πορείας του κορονοϊού στην Ελλάδα. 

Δείτε βίντεο με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Δείτε βίντεο με την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά

Δείτε βίντεο με την ενημέρωση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση

Share.

Comments are closed.