Κορονοϊός: 17 νέα κρούσματα -136 νεκροί, 43 σε ΜΕΘ – Εισήγηση για  επανέναρξη των σχολείων – Υποχρεωτική η μάσκας σε καταστήματα, μετρό και λεωφορεία [Βίντεο]

0

Στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρας μας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων κορονοϊού. Συνολικά, στη χώρα καταγράφονται 2.534 κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων το 55,5% είναι άνδρες. Από αυτά, 580 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.228 με ήδη γνωστό κρούσμα.
43 είναι σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη, 11 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 89% αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα ο αριθμός των ασθενών που εξήλθαν από τις ΜΕΘ φτάνει στο αριθμό 65.
Τέλος ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμη θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 136 νεκρούς. 36 από τα θύματα ήταν γυναίκες, ενώ οι νεκροί είχαν μέση ηλικία 74 έτη και το 90,4% εξ’ αυτών παρουσίαζε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ανοίγουν τα σχολεία
Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι η επιτροπή για τον κορωνοϊό εισηγήθηκε την σταδιακή και υπό προϋποθέσεις επανέναρξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Όπως εξήγησε ο κ Τσιόδρας δεν τέθηκε ούτε σαφής ημερομηνία, ούτε το σαφή τρόπο που θα γίνει αυτή η επάνοδος. Η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο και φαίνεται να μεταδίδει λιγότερο τον κορονοϊό.

«Συζητήθηκαν βέβαια και ενστάσεις, αλλά μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε, οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθηκαν σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Και άλλες χώρες που κοιτούν επιστημονικά δεδομένα έχουν τοποθετηθεί σαφώς για την επανέναρξη των σχολείων, , πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα καταστήματα
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό, είχε να επιλέξει μεταξύ της ισχυρής σύστασης ή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Τελικά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολυσύχνατους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους. Δηλαδή μάσκα θα φοράμε σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο οι πελάτες, όσο και οι εργαζόμενοι.
Τέλος ο κ Τσιόδρας επανέλαβε μετ’ επιτάσεως ότι βασικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Έτσι, συνέστησε για μια ακόμη φορά προσοχή στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δίνει η χρήση μάσκας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς
Από τη μεριά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα «μέχρι να αρθούν τα μέτρα, αυτά τηρούνται ευλαβικά. Η καθημερινότητά μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο δεν θα είναι η ίδια. Ισχύουν και την Πρωτομαγιά τα περιοριστικά μέτρα. Δεν μπορούν να γίνουν μετακινήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων, και υπογράμμισε πως η επόμενη μέρα δεν θα είναι μια εύκολη μέρα.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με την σημερινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας

;

Share.

Comments are closed.