Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα πήρε λιγότερα από αυτά που επεδίωκε στο Εurorgroup

0

Σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε τονίσει ότι η χώρα, μας, η Ελλάδα, για άλλη μια φορά πήρε λιγότερα απ’ όσα έπρεπε και πάλι, δυστυχώς για μας, πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Τόσο τις άλλες φορές όσο και τώρα γνωρίζουμε καλά ότι κάποιοι θα μας εντάξουν στην λεγομένη Τρόικα εσωτερικού, γιατί όποιος λέει την αλήθεια είναι απέναντι, είναι εχθρός.
Αυτή τη φορά όμως δεν θα σας παρουσιάσουμε για άλλη  μια φορά τη δική μας άποψη, για να σας δώσουμε το δικαίωμα για, κατά το κοινώς λεγόμενο, να μας την «πέσετε».
Τούτη τη φορά θα χρησιμοποιήσουμε την αρθρογραφία του ευρωπαϊκού τύπου για αν καταδείξουμε ότι η Ελλάδα πήρε λιγότερα από αυτά που επεδίωκε.

Γερμανικός τύπος
Ο γερμανικός Τύπος αναφερόμενος στη χτεσινή συμφωνία στο Eurogroup εστιάζει σε έναν “κακό συμβιβασμό”, όπως τον ονοματίζουν γερμανικά ΜΜΕ. Παράλληλα επισημαίνεται πως η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει, αλλά προσωρινά, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
«Ένας κακός συμβιβασμός», σχολιάζει σε άρθρο γνώμης η Handelsblatt τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup.
«Οι πιστωτές της Αθήνας συμφωνούν να συμφωνήσουν αργότερα. Η χώρα, που διέρχεται κρίση, λαμβάνει βέβαια νέο δάνειο. Αλλά η κόντρα μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται.. Kαι παραμένει εντελώς ανοιχτό αν ποτέ λυθεί κι αν το Ταμείο θα στείλει πράγματι έμβασμα στην Αθήνα», γράφει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα.
«Η μικρή νίκη της Ελλάδας» είναι ο τίτλος το άρθρο του περιοδικού Der Spiegel.
«Στην Αθήνα μπορούν να ανασάνουν, αλλά σε καμία περίπτωση να πανηγυρίζουν. Η Ελλάδα λαμβάνει νέα δισεκατομμύρια, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να ελπίζει για ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει.
Κι αφού παραθέτει τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας, καταλήγει: 
«Την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να περιμένει αισθητές ελαφρύνσεις, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές τύπου ΔΝΤ. Σε αυτές περιλαμβάνεται κι ένας νέος γύρος μειώσεων στις συντάξεις, ενάντια στις οποίες διαμαρτυρήθηκαν χθες στην Αθήνα περίπου 5.000 συνταξιούχοι».
«8,5 δισ. για την Αθήνα – Αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο», σχολιάζει η Die Welt στον τίτλο του άρθρου της.
«Υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες που είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα δεν λύνουν προβλήματα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση τα αναβάλλουν. Κανένας απ’ τους συμμετέχοντες δεν είναι τότε πλήρως ικανοποιημένος. Ωστόσο, θα πρέπει να επαινέσουμε αυτό που επιτεύχθηκε χθες. Φάνηκε ότι ήταν μια μέρα, κατά την οποία έγινε ένας τέτοιος συμβιβασμός…. Ωστόσο το θεμελιώδες ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Θα είναι ποτέ σε θέση οι Έλληνες να σηκώσουν μόνοι τους το βουνό του χρέους; Η Αθήνα χρωστά πάνω απ’ το 177% του ΑΕΠ της. Οι Ευρωπαίοι αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά το ΔΝΤ αμφιβάλλει…»
«Η Ελλάδα σώθηκε – προς το παρόν», μεταδίδει η απεσταλμένη της Deutsche Welle από το Λουξεμβούργο:
Το Eurogroup κατάφερε τελικά αυτό που διαπραγματευόταν επί μήνες: να αποδεσμεύσει νέα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα. Αλλά στη συνεδρίαση παρέμειναν άλυτα κάποια προβλήματα».
Στη συνέχεια η εφημερίδα παραθέτει όλη την κόντρα μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του ΔΝΤ, που θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς ελάφρυνση, άποψη την οποία συμμερίζεται η Αθήνα, καταλήγει:
«Ο Τσίπρας βρίσκεται υπό έντονη πολιτική πίεση. Η κυβέρνησή του κάνει πρακτικά το αντίθετο της αριστερής πολιτικής, που είχε αρχικά υποσχεθεί. Μείωσε πολλές φορές συντάξεις και μισθούς και επέβαλε νέους φόρους. Αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια στον ελληνικό λαό. Μόλις χθες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αθήνας αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι».
Τέλος, η εφημερίδα “Die Zeit” αναφέρει ότι «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα εξαρχής, ζητά εδώ και κάποιο διάστημα αλλαγή στρατηγικής και αυτή λέγεται ελάφρυνση του χρέους. Και πάλι είναι όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατάφερε να καθυστερήσει το ΔΝΤ και την Αθήνα τουλάχιστον μέχρι της γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο. Για την Ελλάδα είναι πικρό, διότι ένα τέτοιο βήμα θα έδινε ένα μήνυμα σε δυνητικούς επενδυτές ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να σταθεροποιείται. Μια ελάφρυνση των υπαρχόντων δανείων θα ενδυνάμωνε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα διευκόλυνε την Ελλάδα να βγει στις αγορές». Και συνεχίζει, “Αλλά γιατί αντιστέκεται τόσο σθεναρά η γερμανική κυβέρνηση σε μια τέτοια ελάφρυνση; Διότι καταρχάς κοστίζει χρήματα. Οι υπολογισμοί είναι αλληλοσυγκρουόμενοι. Σίγουρο είναι ότι η Γερμανία θα πρέπει να επωμισθεί ένα τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Αντί όμως να πει ευθαρσώς αυτήν την δυσάρεστη αλήθεια στους ψηφοφόρους, μεταθέτει απλώς το πρόβλημα για το μέλλον. Ποιος ξέρει, ίσως μετά τις εκλογές να πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μια άλλη κυβέρνηση” εκτιμά η εφημερίδα του Αμβούργου.

Διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg
Tην εκτίμηση ότι η Ελλάδα πήρε λιγότερα από όσα είχε επιδιώξει κάνει το
Bloomberg αναφερόμενο στον «συμβιβασμό» του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 
Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση για μήνες υποσχόταν για μήνες ότι θα γινόταν πιο εύκολη η έξοδός της στις αγορές και ότι θα μειωνόταν το κόστος δανεισμού της αλλά χωρίς την αναγνώριση από το ΔΝΤ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν άνοιξε ο δρόμο προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Χωρίς την έγκριση του Ταμείου, η συμπερίληψη στο πρόγραμμα κρατικών ομολόγων παραμένει απίθανη σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους» γράφει το Bloomberg.
«Λαμβάνουμε υπόψη τις συζητήσεις στο Eurogroup και τις αντιμετωπίζουμε ως ένα πρώτο βήμα προς την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν δηλώσει ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεδομένου ότι αυτό δεν ήταν ποτέ δεδομένο τονίζοντας ότι πολύ λίγα από τα ομόλογά της μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό. «Αντίθετα τόνιζαν την πιθανότητα για μια ενισχυμένη δόση προκειμένου να δώσει ένα “μαξιλάρι” στην Αθήνα σε περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει έξοδο στις αγορές» προσθέτει το Bloomberg.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι η συμφωνία θα μπορούσε να άρει τη σκιά της αβεβαιότητας που βρίσκεται πάνω από τις οικονομικές προοπτικές του πιο χρεωμένου κράτους της Ευρώπης, καθώς περιορίζει το κόστος αναχρηματοδότησης στο 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, και 20% στη συνέχεια.

Γαλλικός Τύπος
Ελλάδα: δισεκατομμύρια και υποσχέσεις για μια ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας. Το Eurogroup και το ΔΝΤ συμφώνησαν για την καταβολή μιας νέας βοήθειας, απομακρύνοντας το φάσμα μιας νέας κρίσης. Αυτό υπογραμμίζει στον τίτλο της ηλεκτρονικής της έκδοσης, η Le Monde.
“Κατάφεραν να ξεπεράσουν εν μέρει τις διάφορες τους οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη χθεσινή ειδική για την Ελλάδα σύσκεψη” λέει η ανταποκρίτρια Σεσίλ Ντικουτριέ.
«Σύσκεψη που ολοκλήρωσαν μέσα σε δύο ώρες και μπόρεσαν να ανακοινώσουν κάποια καλά νέα για την Ελλάδα, παρότι βραχυπρόθεσμα η ζωή των Ελλήνων δεν πρόκειται να αναστατωθεί», σημειώνει.
Η Ντικουτριέ, αφού δίνει τα στοιχεία της συμφωνίας για τα 8,5 δισ ευρώ, θέτει το ερώτημα κατά πόσο οι Ευρωπαίοι κατόρθωσαν να δώσουν χθες μια τελική λύση στο «ελληνικό πρόβλημα». «Κάθε άλλο παρά…» είναι η δική της αρνητική απάντηση και εξηγεί: “Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητούσε εδώ και μήνες πολύ συγκεκριμένες και άμεσες δεσμεύσεις για μια ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που πέτυχε μερικώς.
Η συντάκτρια πιστεύει ότι «η γερμανική ατζέντα βάρυνε κατά πολύ» και παραθέτει δήλωση διπλωμάτη που παρακολούθησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις:
Τουλάχιστον, δεν θα ξαναμιλήσουμε για το θέμα (του ελληνικού χρέους) τους επόμενους 6 μήνες, πράγμα που θα επιτρέψει να ξεπεράσουμε τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τονίζει ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», η διακύβευση της συνάντησης στο Λουξεμβούργο ήταν αφενός μεν να αποφευχθεί μια νέα σοβαρή κρίση καταβάλλοντας στην Αθήνα τα απαραίτητα χρήματα για τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο, αφετέρου να μεταφερθεί για αργότερα, η απόφαση για το ελληνικό χρέος. Και αυτό διότι το θέμα του χρέους εξακολουθεί να μην είναι δημοφιλές στη Γερμανία και ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε οπωσδήποτε να το αποσιωπήσει κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ αποδέχθηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα, παρότι εκτιμά ότι «οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξακολουθούν να μην είναι επαρκείς. Το Ταμείο βρήκε την “πιρουέτα” μιλώντας για μια συμφωνία “επί της αρχής”, υπογραμμίζει η δημοσιογράφος.
Η κυβέρνηση Τσίπρα κράτησε τα προσχήματα αποδεχόμενη την υπό όρους δέσμευση του ΔΝΤ, που είχε πρόσφατα απορρίψει στο προηγούμενο Eurogroup της 22 Μαΐου, σημειώνει η Σεσίλ Ντικουτριέ, για να καταλήξει με τη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, “Δεν υπάρχουν λόγοι για απογοήτευση“.
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Liberationύστερα από το χθεσινό πεντασέλιδο αφιέρωμα με το οποίο καλούσε τους πάντες για μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σήμερα περιορίζεται σε μια πολύ μικρή αναφορά για τα 8,5 δισ. στην ηλεκτρονική της έκδοση, προσθέτοντας πως “Οι Έλληνες δεν θα αποκτήσουν άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του γιγάντιου χρέους (179% του ΑΕΠ). Η ευρωζώνη όμως τους έδωσε κάποιες ακριβείς λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να τους παραχωρηθεί αργότερα”.
Η εφημερίδα Le Figaro έχει τίτλο “Το Eurogroup θέλει ένα αμορτισέρ για το ελληνικό χρέος” και υπογραμμίζει στον υπότιτλό της ότι «βρέθηκε μια συμφωνία για την καταβολή των 8,5 δισ, όχι όμως για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις”.
“Η Ελλάδα περιμένει πάντα μια ουσιαστική ελάφρυνση του βάρους του χρέους” γράφει η συντάκτρια, «όμως η ευρωομάδα της έδωσε μια υπόσχεση που φωτίζει τον ορίζοντά της: από το 2018 οι αποπληρωμές της Αθήνας θα συντονισθούν κατά κύριο λόγο με το ρυθμό ανάπτυξης, πράγμα που εξασφαλίζει μια βιωσιμότητα για την οικονομία της χώρας αλλά και για τους πιστωτές.
Το δημοσίευμα δίνει ιδιαίτερη σημασία στο μηχανισμό “ρήτρα ανάπτυξης” που έχει προτείνει Γάλλος υπουργός. Σημειώνει όμως παράλληλα ότι “παραμένει να διευκρινισθεί η ακριβής φόρμουλα, ο ακριβής τρόπος συνάρτησης των αποπληρωμών με τους ρυθμούς ανάπτυξης”. 

Share.

Comments are closed.