Γιατροί του Κόσμου: Έγκυες & παιδιά, αποκλεισμένα από τα συστήματα υγείας της ΕΕ

0

Οι Γιατροί του Κόσμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αποκλεισμό ευάλωτων ανθρώπων από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη κυρίως μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πραγματική απογοήτευση προήλθε από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι οποίες στάθηκαν ανίκανες να θεσπίσουν κοινούς κανόνες για τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων.

Ειδικότερα, η έκθεση του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου με βάση τα ιατρικά και κοινωνικά ιστορικά που συλλέχθηκαν το 2015 σε 31 πόλεις και 12 χώρες με τίτλο «Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορους παράγοντες ευαλωτότητας αναφορικά με την υγεία τους», αποκαλύπτει για ακόμα μια φορά τον αποκλεισμό στην πράξη των ευάλωτων ομάδων από τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παραμένει περιορισμένη για τις πιο ευάλωτες ομάδες στην Ευρώπη όπως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά. Τα στοιχεία μας, μαρτυρούν μια πραγματικότητα εξαιρετικά ανησυχητική:

  • 68% των ερωτηθέντων, δεν διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη (συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων γυναικών),
  • 54% των παιδιών, δεν είναι εμβολιασμένα ενάντια στην ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά ενώ το 32% δεν είναι εμβολιασμένα ενάντια στον τέτανο,
  • Πάνω από το 40% των εγκύων γυναικών δεν είχαν πρόσβαση σε προγεννετική φροντίδα πριν επισκεφθούν την κλινική των Γιατρών του Κόσμου. Περίπου το 60% αυτών δεν έχουν εξεταστεί για αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HIV,HBV,HCV) και δεν γνωρίζουν πού θα μπορούσαν να κάνουν τις συγκεκριμένες εξετάσεις,
  • Σχεδόν το 60% των εγκύων γυναικών χωρίς άδεια παραμονής, περιορίζει τις μετακινήσεις του υπό το φόβο σύλληψης,
  • Τέλος μόνο το 1% των ασθενών ανέφεραν την υγείας τους ως έναν από τους λόγους για τη μετανάστευσή τους.

Οι πολλαπλές βίαιες εμπειρίες που έχουν βιώσει οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να ευαισθητοποιούν τις υγειονομικές αρχές σχετικά με τις ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων: σε κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόζονται σωστές συνθήκες υποδοχής και περίθαλψης.

«Το 2015 για μας αποτελεί την χρονιά όπου η διεθνής αλληλεγγύη στους μετανάστες και στους πρόσφυγες αποκάλυψε τη δύναμη και τις αδυναμίες της. Αυτή η δύναμη αναδεικνύεται μέσα από την αλληλεγγύη των πολιτών κάθε εθνικότητας οι οποίοι οργανώθηκαν για να βοηθήσουν τους μετανάστες και για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Η πραγματική απογοήτευση προήλθε από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι οποίες στάθηκαν ανίκανες να θεσπίσουν κοινούς κανόνες που να επιτρέπουν να δοθεί μια ικανοποιητική απάντηση στις ανάγκες ανθρώπων που έχουν ξεφύγει από πολέμους, συγκρούσεις και καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή τους» εξηγεί η Françoise Sivignon, πρόεδρος της γαλλικής αντιπροσωπείας των Γιατρών του Κόσμου.

 

Share.

Comments are closed.