Κυριάκος Μαμιδάκης: Η άνοδος, τα χρέη, η πτώση, το τέλος

0

Ως έναν διορατικό και ακούραστο ηγέτη, που αποφάσισε να φύγει με το κεφάλι ψηλά, περιγράφει η οικογένειά του τον Κυριάκο Μαμιδάκη, τον 84χρονο επιχειρηματία που αποφάσισε να βάλει τέλος

Η άνοδος

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης γεννήθηκε πριν από 84 χρόνια σ’ ένα χωριό της Κρήτης που δεν μετρά περισσότερους από δέκα κατοίκους, την Ανώσκελη. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE.

Ξεκίνησε το φλερτ με το εμπόριο πουλώντας ροδέλαιο και σκαρφάλωσε απότομα στην κορυφή ιδρύοντας, μετά την Κατοχή, την εταιρία που αποτέλεσε την αρχή του ομίλου Mamidoil-Jetoil.

Η ευφυΐα του, οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία και η διορατικότητά του, τον βοήθησαν να γιγαντωθεί όπως και οι δραστηριότητές του στο εξωτερικό -κυρίως στη Μέση Ανατολή. Στο εσωτερικό, η εταιρία έφτασε να αποτελεί τρίτη δύναμη και να μετρά περίπου 600 πρατήρια. Σταδιακά, η οικογένεια Μαμιδάκη άρχισε να δραστηριοποιείται, με επιτυχία μάλιστα, και στα πολυτελή ξενοδοχεία, τη ναυτιλία, τους πολυχώρους, την εμπορία αυτοκινήτων, την παραγωγή και τυποποίηση κρασιού και ελαιολάδου.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε πάντα «συμπαίκτες» τα αδέλφια του στην πλούσια αυτή επιχειρηματική δράση -με τον ίδιο και τον αδελφό του, Νίκο επικεφαλής. Μαζί με αυτόν προσπαθούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να σώσει την εταιρεία του, ωστόσο, τα συσσωρευμένα προβλήματα φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να ξεπεραστούν.

Τα χρέη που έφεραν την πτώση

Η εταιρεία Mamidoil Jetoil, συμφερόντων της οικογένειας Μαμιδάκη, είχε καταθέσει στις 9 Ιουνίου αίτηση για την υπαγωγή της στην προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η συζήτηση της οποίας ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου το 2016. Πριν από δύο ημέρες η Mamidoil Jetoil κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στην κατάθεση της αίτησης, η εταιρεία τόνισε την ανάγκη προστασίας από τους πιστωτές της προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης.

Αποδίδει τα προβλήματα και τη συσσώρευση συνολικών υποχρεώσεων ύψους 314,5 εκατ. ευρώ προς πιστωτές στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, που επηρέασε τη ζήτηση στον κλάδο πετρελαιοειδών, καθώς και στη δυστοκία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω της παροχής εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών.

Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jetοil ύψους 314,5 εκατ. ευρώ, τα 184 εκατ. είναι προς τις τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, 650.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920.000 ευρώ προς τους εργαζομένους, κ.ά.

Τα προβλήματά της ήταν γνωστά στην αγορά εδώ και πολύ καιρό και αποδίδονται τόσο στην ύφεση που έχει αφαιρέσει από την αγορά το 30% του τζίρου της, όσο και σελανθασμένες διαχρονικά εμπορικές επιλογές της διοίκησης της εταιρείας, οι οποίες βεβαίως μπορεί να μην οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα εάν δεν μεσολαβούσε η κρίση.

Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι μεσούσης της κρίσης το 2010, η Jet Oil προχώρησε στηνεξαγορά των εταιρειών Dracoil και El Petrol, διευρύνοντας το δίκτυο πρατηρίων της, φορτώθηκε όμως και τα ανοίγματα και τις επισφάλειες των δύο εταιρειών.

Σήμερα η δραστηριότητά της στη λιανική είναι σχεδόν μηδενική, με τα 600 πρατήριά της να έχουν αλλάξει εμπορικό σήμα, ενώ σταδιακά περιορίστηκαν τους τελευταίους μήνες και οι εξαγωγές στις χώρες των Βαλκανίων. Στο διάστημα του τελευταίου έτους μεσολάβησαν προσπάθειες της διοίκησης για αναζήτηση επενδυτή, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν. Η αγορά πετρελαιοειδών θεωρούσε εδώ και μήνες την κατάσταση της εταιρείας εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά δεν άφηναν μεγάλα περιθώρια για βελτίωση.

Το τραγικό τέλος

Με μια σφαίρα στον αριστερό κρόταφο έδωσε τέλος στη ζωή του ο συνιδρυτής και ιδιοκτήτης της Jet Oil Κυριάκος Μαμιδάκης, το μεσημέρι της Κυριακής 3 Ιουλίου και η είδηση της αυτοκτονίας του συγκλόνισε τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 84χρονος επιχειρηματίας φέρεται να ήταν αποφασισμένος, καθώς καθισμένος στην καρέκλα του γραφείου του, έστρεψε την κάννη στο κεφάλι του και πάτησε τη σκανδάλη.

Μπροστά του, πάνω στο γραφείο του, βρέθηκε ένα στυλό και ένα λευκό χαρτί, στο οποίο όμως δεν είχε γράψει ούτε μια λέξη. Τον 84χρονο επιχειρηματία βρήκε ο Φιλιππινέζος οικιακός βοηθός του, ο οποίος έσπευσε στο δωμάτιο μόλις άκουσε τους δύο πυροβολισμούς και αμέσως ειδοποίησε τον γαμπρό του επιχειρηματία, ο οποίος βρισκόταν στον κάτω όροφο του σπιτιού.

Το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ήταν ξεκάθαρο, καθώς αποκλείεται το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας και επιβεβαιώνεται η εκδοχή της αυτοκτονίας. Το τελευταίο πρόσωπο με το οποίο μίλησε τηλεφωνικά λίγο πριν από το τέλος, ήταν ο αδελφός του.

Share.

Comments are closed.