Podemos: Σκάνδαλο από στέλεχός του που πήρε 450.000 ευρώ

0

Οι Podemos, το κόμμα της αντι-λιτότητας που κατήγγειλε τη διαφθορά της ισπανικής πολιτικής τάξης πρέπει να απαντήσουν τώρα στις κατηγορίες που δέχεται ένα από τα κορυφαία στελέχη τους για σκοτεινά χρήματα.
Πρόκειται για τον καθηγητή Χουάν Κάρλος Μονεντέρο, ο οποίος κατηγορείται ότι πήρε μεγάλο ποσό από την Τράπεζα Alliance bolivarienne pour les Amériques (ALBA).
Κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνέντευξης τύπου, η οποία έγινε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη, ο κ. Μονεντέρο παραδέχτηκε ότι πληρώθηκε 450.000 ευρώ από οργάνωση η οποία περιλαμβάνει την Βενεζουέλα, την Βολιβία και την Κούβα, μετά από εμπιστευτικές εκθέσεις που έστειλε.
Ο ίδιος είπε ότι έλαβε τα χρήματα μέσω μιας εταιρείας που ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2013. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε, για να χρηματοδοτηθεί η εκπομπή « La Tuerka », η οποία ανεβαίνει στο ίντερνετ και οποία παρουσιάζει ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Ωστόσο ούτε 1 ευρώ δεν πήγε στα ταμεία του κόμματος» δήλωσε ο Νονεντέρο.
Μπροστά στους δημοσιογράφους ο Μονεντέρο κατήγγειλε το «κυνήγι μαγισσών» και κατηγόρησε τις δυνάμεις του «καθεστώτος του ’78» ότι εξαπολύουν εκστρατεία συκοφάντησης «τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στην Ελλάδα» και οι Podemos ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις.
Ο κ. Μονεντέρο ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση για μη προστασία προσωπικών δεδομένων και θύμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Κρίστομπαλ Μοντόρο έχει ήδη εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του για φορολογικές του υποθέσεις.
Ο Μονεντέρο είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, 52 ετών και μια από τις γνωστότερες αλλά και εριστικότερες μορφές των Podemos. Ποτέ δεν έκρυψε ότι δούλευε για τον Ούγκο Τσάβες. Επί έξι χρόνια έκανε ταξίδια ανάμεσα στη Μαδρίτη και το Καράκας με στόχο να δημιουργήσει μια σχολή Πολιτικών Επιστημών στη Βενεζουέλα -όπως έλεγε στην Le Monde τον Νοέμβριο του 2014-. Αλλά αυτό το σχέδιο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Το νέο σκάνδαλο του Μονεντέρο είναι πρόβλημα για τους Podemos γιατί το νέο κόμμα στηρίχτηκε πάνω στις καταγγελίες για διαφθορά των ελίτ. Ενα πρώτο εκλογικό ραντεβού περιμένει τους Podemos στις 22 Μαρτίου, στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Ο Πάμπλο Ιγκέσιας ήταν παρών στην συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, φωτογραφήθηκε με τον κομματικό σύντροφό του αλλά δεν έκανε καμία δήλωση.

Share.

Comments are closed.