Πόλεμος Τουρκίας – ΗΠΑ: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα

0

Ο οικονομικός πόλεμος Τουρκίας – ΗΠΑ συνεχίζετε σε πολλά μέτωπα… 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιλέγει την μετωπική σύγκρουση με τον Τραμπ ενώ η τουρκική οικονομία καταρρέει!
Έτσι μετά το τελευταίο τελεσίγραφο που έστειλε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, διαμηνύοντας ότι δεν έχει τίποτε να συζητήσει μαζί της μέχρις ότου αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράσον που κρατείται στην Τουρκία, ο Ερντογάν απαντά με μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε µποϊκοτάζ των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν αυξήσει τους δασμούς σε βάρος της Άγκυρας σε μία διαμάχη για τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που έχει τεθεί υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές.
«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω διολίσθησης της λίρας, η οποία επιτείνεται από τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση. Η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό, δήλωσε ο Ερντογάν.
Η τελευταία δήλωση του Τούρκου προέδρου για µποϊκοτάζ  σε ηλεκτρονικά αγαθά των ΗΠΑ έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση μέτρων της Άγκυρας για να σταματήσει η «βουτιά» της λίρας, αλλά και το πάγωμα της παράδοσης των F-35.

Το νέο τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: Καμία συζήτηση μέχρι την απελευθέρωση του πάστορα
Ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζει απευθυνόμενος στην Άγκυρα πως δεν έχουν τίποτε άλλο να διαπραγματευτούν μέχρι να απελευθερωθεί ο πάστορας. Το μήνυμα έστειλε στην Τουρκία ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ στη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον. 
Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου προς τον Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον στον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς. Η σκληρή στάση του Λευκού Οίκου , σημειώνει το πρακτορείο, σηματοδοτεί τη συνέχιση της κόντρας στις διμερείς σχέσεις και της κρίσης για την τουρκική οικονομία.
Η συνάντηση του Μπόλτον με τον Τούρκο πρεσβευτή, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, ήταν η πρώτη μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων από την Παρασκευή, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε αύξηση των δασμών στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο. Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τη συνάντηση Μπόλτον-Κιλίτς, επεσήμαναν οι πηγές του Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει συμβιβαστικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Ουάσιγκτον έχει στείλει από την περασμένη εβδομάδα το μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν έχει τίποτε να συζητήσει μέχρις ότου αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας που η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί για διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και το ΡΚΚ.
«Η πρόοδος που θέλουμε να γίνει είναι να επιστρέψει ο πάστορας Μπράνσον στο σπίτι του», είπε στις 9 Αυγούστου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Share.

Comments are closed.